Wszystko o pomidorach 4cz. (20.05.09 -31.12.09)
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Salatka z zielonych jest super
tylko ciut za duzo ich na nasze potrzeby.....wiec sprobuje uratowac co sie da, tym bardziej, ze przyszlym tygodniu ma byc cieplej(oby!), a nadwyzka juz i tak probuje dojrzec w komodzie
a tak w nawiazaniu...jak Wam smakuja smazone zielone pomidory????

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rośliny podduszają się w nadmiarze spalin tak samo jak ludzie , dlatego po nocy ze zniczami tunel należy dobrze wywietrzyć . Też byłam kiedyś zniczowa , więc wiem jak to wygląda .Rybka pisze:Dzięki Aniu, szklarenke mam 5m od domu, wiec z kablem nie bedzie problemu. Co znaczy, ze od zniczy pomidorki beda smutne? szkodzi im wyziew od zniczy?
Pozdrawiam , kozula .
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Beatko nie musisz im tak dogadzać żeby rosły jak w lecie . Jeśli prognozy na dalsze dni są dobre , wystarczy żeby pomidory nie wymarzły. Potem niech sobie radzą , a kiedy będzie prognozowane większe ochłodzenie oberwiesz owoce i już . Przez parę dni podrosną na tyle , żeby dojrzewać w domu .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Dzisiaj znowu zmienila sie prognoza na najblizsze 10 dni ( tutaj to norma, prognoza zmienia sie z godziny na godzine i nigdy tak naprawde niewiadomo co bedzie) i w przyszlym tygodniu ma byc minus 7 a w dzien w porywach 3 na plusie....wiec nie ma sensu podtrzymywac tej nierownej walki. Wszystkie pomidorki juz zerwane i od jutra startuje z salatka
Jeszcze jedno pytanko Aniu, czy moge krzaki pomidorow wyrzucic na kompostownik? żadne chorobsko sie ich nie tykalo przez caly sezon i nie byly pryskane zadna chemia, czy tez bezpieczniej bedzie jednak spalic?

Jeszcze jedno pytanko Aniu, czy moge krzaki pomidorow wyrzucic na kompostownik? żadne chorobsko sie ich nie tykalo przez caly sezon i nie byly pryskane zadna chemia, czy tez bezpieczniej bedzie jednak spalic?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Wczoraj był ciąg dalszy pomidorowych porządków, zebrałam dwa 5-cio litrowe wiaderka, oddzielnie różowe, zażółcone, miskę zielonych. Niektóre ogołocone krzaki już wyrwałam, zostało ich jeszcze z 10 w gruncie- Dyno i Bawole- Kosowo od Ani, Black Krim, Monroe i Henryka.
Zaraza zaatakowała, krzaki szybko schną, pojawiło się sporo zarażonych owoców- też zebrałam wiaderko, teraz żałuję, że we wrześniu nie opryskiwałam.
Ale i tak, jak pomyślę jakie mieliśmy paskudne lato, to pomidory spisały się dobrze.
Myślałam, że będzie gorzej, o wiele gorzej.
Zaraza zaatakowała, krzaki szybko schną, pojawiło się sporo zarażonych owoców- też zebrałam wiaderko, teraz żałuję, że we wrześniu nie opryskiwałam.
Ale i tak, jak pomyślę jakie mieliśmy paskudne lato, to pomidory spisały się dobrze.
Myślałam, że będzie gorzej, o wiele gorzej.