Tak ,one są bardzo ładne...Mówimy jednak o roślinach na żywopłot ,a u mnie żywopłot z cyprysika Lawsona niestety przemarzł Na pojedyncze egzemplarze można sie pokusić
Na żywopłot nadaje się z żółtych tui np. żywotnik 'holmstrump gold', lub 'elwangeriana aurea', lecz ta druga jest wrażliwa na śnieg, i należy z niej śnieg strząsać [żywopłot raczej cięty].
Dla tych co mieszkają na zachodzie Polski, polecam żywopłot cięty w którym naprzemian są posadzone złote i niebieskie lawsony, lub złote niebieskie i zielone, po prostu rewelacyjnie taki żywopłot wygląda. Wymaga wilgotniejszej gleby, lub podlewania, a jedynym zagrożeniem jest bardzo mroźna zima. Mimo takiego zagrożenia, naprawdę warto mieć taki piękny żywopłot.
Niektóre z żółtych żywotników wschodnich też by się w zachodniej Polsce na żywopłot nadały.
A na niski żywopłotek poleciłbym żywotnik zachodni 'golden globe' w kształcie kuli.
Witam, jestem tu nowy, znalazłem Was przypadkiem, otóż planuje obsadzić się tujami, ok 200 sztuk, miałem w 1 wersji na mysli Szmaragda, ale dojrzewa we mnie myśl o obsadzeniu sie jakąś fajną żółtą odmianą. Zacząłem szperać trochę w necie i już szczerze głupieję. Znalazłem 3 interesujące odmiany, Europe Gold, Sunkist i Golden Ribbon. Która z nich jest najbardziej z budowy i gestości podobna do Smaragda, ale nie rośnie aż tak wysoko? Do 2 - 3 metrów mi wystarczy. Smaragda podają do 3,5, a ja widzę niedaleko ponad 5-6 metrowe drzewa... Szczerze powiem że te 3 na zdjęciach wyglądają podobnie, czy jakis expert może coś podpowiedzieć? Zastanawiałem sie też nad mixem Smaragda z którąś z tych żółtych, ale która rośnie i wygląda identycznie jak Smaragd, żeby mi to równo rosło??? Pozdrawiam.
Dołączyłam do odpowiedniego wątku tematycznego - aniawoj
Thuja Aurescens jest piękna jeśli chodzi o samodzielne stanowiska. Natomiast czym różnia sie Yellow Ribbon, Sunkist czy Europa gold to nie wiem bo nie widziałem (chyba) dorosłych egzemplarzy a małe są identyczne praktycznie...
'Yellow Ribbon' jest węższy niż dwie pozostałe odmiany i moim zdaniem najlepiej pasuje do 'Smaragda'. Poza tym bardzo wyraźnie moim zdaniem widać różnicę między małym 'Yellow Ribbon', a 'Europa gold'. Zamieszczę zdjęcie później.
Węższy jest, ale do końca nie pasuje- inny pokrój i ułożenie gałązek. Zresztą ostatecznie szerszy. http://www.wnuk.pl/odmiany_wlasne.php tu znajdziesz t.o. 'Maria'.
A tak wyglada 'Jantar' Marnie akurat, bo po cięciu sadzonki
No a może Wiecie kto robi takie tuje i może mi sprzedać? Najlepiej tanie 2 letnie sadzonki, ok. 300 szt. ? Nadmienie, że Pan z Wnuka nie chce sprzedać...
a co myślicie o tym: Thuja Occidentalis Golden Smaragd ? Janed Gold (też ładna
Witam
Jeżeli miałbym sadzić coś żółtego w typie Smaragda to wybrałbym T.occid. Fillipś Magic Moment lub Janed Gold (hodowli E. Kubika) albo Jan Mikita (selekt Mikitów). Są to typowe selekty z odmiany T .occid. Smaragd (mutacja w obrębie tej odmiany) dostepne już na polskim rynku. Co sie tyczy odmiany Maria to jest oczywiście ładna kolumnowa żółta siewka żywotnika zachodniego wyselekcjonowana przez Pana Wnuka.
Pozdrawiam Janusz