Sadzonki żywotnika i ich zimowanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
smelbo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 lip 2007, o 19:56

Post »

renata123 pisze: mąż też wysiał ok 2 m-cy temu nasiona tui , trzymamy je na zewnątrz ale osłonięte pod zadaszeniem, niestety do tej pory nie pokazała się ani jedna , czy często trzeba podlewać? po jakim czasie zaczęły ci wschodzić?
a więc tak, posiałem to wszystko w ziemi do iglaków (jakaś kwaśniejsza chyba), ogólnie to na noc wkładałem do pomieszczenia żeby jakiś zwierz tego nie rozgrabił a na dzień wynosiłem do słoneczka , po 15 wkładałem do cienia pod drzewko. Podlewałem prawie codziennie, niekiedy częściej, niekiedy zostawiałem na 2,3 dni bez podlania (ziemia do iglaków dłużej trzyma wilgoć). Zielone roślinki zaczęły się pokazywać po około 3 tygodniach jak wychodzą z ziemi. fajnie to wyglądało ;] póżniej już nawet na noc zostawiałem na zewnątrz. jednej nocy jedną sadzonkę jakaś ddżownica mi wyjadła niestety ale reszta ok.
No i wyrosło to co widać na zdjęciach.
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pytanie dotyczace iglaków ?

Post »

Witam, chciałam zapytać : dzisiaj kupilam tuje /bo było tanio-promocja / i chcialam wiedzieć, czy w taka pogodę jaką nam serwuje marzec-śnieg-deszcz-słońce itp... moge je wsadzić na działce prosto do gruntu. A jeżeli nie mogę, to gdzie mam je przechowywać / mieszkam w bloku wielorodzinnym, balkon mam. Proszę o poradę. Chcemy z robić płot z tych iglaczków.

Ewa
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Możesz wsadzac, jeśli ziemi nie jest zamarznięta.
Zrób małe kopczyki wokół pnia, by osłonić korzeń na wypadek, gdyby zachciało się jeszcze zimie wracać :?
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Dziś wsadziłam jodłę koreańką :oops:
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
greggis
50p
50p
Od: 22 mar 2008, o 13:43

Post »

Można sadzić. Chyba że będzie snieg, lepiej nie mieszać go z ziemią. W najbliższym tygodniu ma być ładniej wiec nie widzę przeszkód. Warto wyściólkować korą sosnową - poza wszelkimi innyi zaletami, ona też stanowi pewna ochronę w takiej sytuacji
x-o-1

Post »

Witam
Dzięki bardzo za podpowiedzi , za rady, przyznam się, ze o korze to nie wiedziałam.
Właśnie czekam do jutra , bo ma być ponoć ładna pogoda....
Dzięki jeszcze raz.

pozdrawiamy Ewa i Krzysiek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ogis, wpisz tu http://forumogrodnicze.info/search.php hasło "kora" i koniecznie poczytaj o ściółkowaniu korą, jaka lepsz, drobna czy grubsza, świeża czy kompostowana i co daje ściółkowanie korą :)

Powodzenia!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
x-o-1

Post »

Witam, no cóż. Miałam wsadzić tuje do ziemi na działce ale..... dopadła nas grypa i nasze iglaki są na balkonie a pogoda jak na zamówienie............. Jak na warunki balkonowe trzymają się dobrze. A nas grypa trzyma, oj, oj. I ;:147 niewiele zdziałał, trzeba odleżeć swoje...

pozdrawiamy
Ewa i Krzysiek
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Siewki tuj szmaragdowych-czy zostawić w gruncie na zimę...?

Post »

Witam!
W tym roku nie za często "pieliłam" w obrębie tuj szmaragdowych i tu niespodzianka-nasiały się jak co roku,jednak zanim zdążyłam je powyrywać upodobniły się do tujek :D
Mam pytanie-czy zostawić je na zimę w gruncie czy też wykopać i wsadzić do doniczek by przeżyły zimę :?:
Z góry dziękuję za odpowiedź Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Możesz je zostawić. Doniczki gdzie byłyby trzymane zimą?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Mogłabym trzymać w piwnicy.
Jednak jeśli mogłyby przeżyć w dotychczasowym miejscu zaoszczędziłabym sobie kłopotu z przesadzaniem bo jest ich kilkadziesiąt.
Teraz i tak pierwszy raz "zamieszkają" w niej(piwnica) moje daturki :lol:
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

jeśli ciemna piwnica to lepiej w gruncie :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Raczej ciemna,choć są maleńkie okienka.
Zaryzykuję i zostawię.Może i w tym roku zima będzie łaskawa :roll:
A w następnym roku już będę wiedziała jak wyglądają malutkie sieweczki zanim pojawią się "igły" :wink:
No cóż " :roll: człowiek uczy się na błędach"
Dziękuję za odpowiedź MarioTereso
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Kontakt:

Post »

Tuje 'Smaragd' nie rozmnaża się z nasion (tylko przez ukorzenianie) - nie powtarzają cech w zadowalającym procencie - większość z tych siewek wyrośnie w Thuja occidentalis, a nie Thuja occidentalis 'Smaragd', dlatego,radzę się zastanowić czy na pewno chcesz zwykłe tujki...
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Witam!
Mąż jest od iglastych,ja od liściastych :wink: Jaka jest różnica między nimi?W internecie nie doszukałam się(prz dzieciach nie mam za bardzo czasu i jeszcze szczeniaczki...).
Czy przetrwają zimę w gruncie?
Te tujki to dla mnie zaskoczenie :shock: nic mnie nie kosztowały a miejsce zawsze się gdzieś na nie znajdzie-jak nie u mnie,to u znajomych :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”