Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 kwie 2009, o 15:52
- DieSte
- 200p
- Od: 14 wrz 2008, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja muchołówki nie posiadam, ale za to mój Tata jedną hoduje, z dosyć dużym, jak mi się wydaje, powodzeniem:

Zapraszam do mojego spisu wątków
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dzbanecznik, Identyfikacja i porady
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nie widzę nic niepokojącego. Przy większej ilości światła mogą się otwierać szerzej. U mojej tez były niektóre szerzej otwarte.
A tak poza tym to widzę, że dobrze sobie u ciebie radzi.
A tak poza tym to widzę, że dobrze sobie u ciebie radzi.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
A moje muchołówki zimą (mam je od 4 lat) bez najmniejszych problemów wytrzymują temperatury nawet - 3 stopnie Celsjusza przez kilka dni. Woda jest zamarznięta, nawilżona ziemia też, a one mają się dobrze. Wiosną odżywają i są piękne 
Oczywiście roślinka na początku to nie dzbanecznik, to kapturnica. Ja trzymam taką zwyczajnie, na słonecznym parapecie. Zima nie dokarmiam, nie obniżam temperatury. Wiosną i latem zawsze jakies muszki krążą i same do niej wpadają, generalnie nie trzeba owadożerów podkarmiać, one i tak przezyją na tym, co same upolują (nawet jedna mucha na pół roku). Do podlewania poprzez podsiąkanie używam destylowanej wody, ewentualnie deszczówki. To wystarcza.

Oczywiście roślinka na początku to nie dzbanecznik, to kapturnica. Ja trzymam taką zwyczajnie, na słonecznym parapecie. Zima nie dokarmiam, nie obniżam temperatury. Wiosną i latem zawsze jakies muszki krążą i same do niej wpadają, generalnie nie trzeba owadożerów podkarmiać, one i tak przezyją na tym, co same upolują (nawet jedna mucha na pół roku). Do podlewania poprzez podsiąkanie używam destylowanej wody, ewentualnie deszczówki. To wystarcza.

- Watermelon
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 kwie 2010, o 19:52
Re: Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie
No i ja stałam się szczęśliwą posiadaczką muchołówki 

Jak to w końcu jest z jej podlewaniem- raz czytam że należy zraszać i nie można trzymać w podstawce z wodą a innym razem że właśnie należy mieć tą wode w podstawce

Jak to w końcu jest z jej podlewaniem- raz czytam że należy zraszać i nie można trzymać w podstawce z wodą a innym razem że właśnie należy mieć tą wode w podstawce

- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak najbardziej woda w podstawce. Tyle, że po wsiąknięciu najlepiej wlać dzień, albo dwa później zależnie od pogody. Zimą o wiele, wiele rzadziej.
Widocznie musiała być dobra kwiaciarnia skoro trafiłaś na muchołapa. U mnie to się nawet bonsai boją zamawiać.

Widocznie musiała być dobra kwiaciarnia skoro trafiłaś na muchołapa. U mnie to się nawet bonsai boją zamawiać.

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Watermelon
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 kwie 2010, o 19:52
no kwiaciarnia jedyna w jakiej były owe roślinki 
Dobra... Ale zraszać w takim razie nie trzeba?

Dobra... Ale zraszać w takim razie nie trzeba?
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Nie muchołówek, kapturnic i rosiczek nie zraszamy 

Jak usunąci muchy z paszczki bez zwalniania pułapki
Np. jakąś pęsetą (najlepiej o zaostrzonych końcach), jednym ruchem, jak się nie uda odczekaj kilka minut aby włoski czuciowe się "zresetowały".
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Kontakt:
zraszać nie powinno się rosiczek, ale muchołówki i kapturnice można zraszać, trzeba tylko uważać aby robić to wcześnie rano, lub późnym wieczorem, kiedy słońce jest słabe lub w ogóle nie pada bezpośrednio na roślinę.luczek95 pisze:Nie muchołówek, kapturnic i rosiczek nie zraszamy
Wszystko po to aby zapobiec poparzeniom, które powodują usychanie liści.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.