New-x ja też nie mam sukcesów w rozmnażaniu berberysa. Próbowałam z ubiegłym roku w czerwcu i w lipcu a także w tym roku latem. Z kilkunastu sadzonek nie udała mi się ani jedna. Pozostałe krzewy (hortensje ogrodowe, krzewiaste, krzewuszki, pęcherznice, derenie, róże) ukorzeniły się prawie wszystkie. Z berberysem nie udało się nic.
Witam proszę o podpowiedż który berberys jest najładniejszy i jednocześnie nadaje się na słoneczne stanowieska do gleby niezbyt żyznej ,a raczej suchej piaskowej?
Z berberysów thumb. najbardziej mi się podoba Harlequin , Pink Atraction, Sunsation, Orange Beskid, Goldalita i Admiration. Co się tyczy rozmnażania berberysów z sadzonek to najlepiej ukorzeniać sadzonki zielne pod k. czerwca w tunelikach foliowych i pod zamgławianiem w ciągu dnia (średnio co 1 godz. przez 20-30 sekund). Ukorzeniacz B lub B2.
Pozdrawiam Janusz
A zdrewniałe? Widziałem gdzieś kiedyś któryś szkółkarz tak robił. Tylko czy ma to sens? w sensie czy jest duży %? Bo nie mam zamiaru się pokaleczyć na marne
Witam! Jeśli chodzi o ukorzenianie berberysu Thunberga, to pod koniec pazdziernika ubiegłego roku pies zlamal mi gałązkę z której zrobilem 9 małych i wsadziłem do doniczki na dzień dzisiejszy przyjeło się 6szt. I już w tym roku miały kilku centymetrowe przyrosty. Doniczka stała całą zimę na dworze między innymi krzakami.
Pozdrawiam!