Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Post »

Kasiu, piękny :P Z kminkiem bardzo lubię - muszę pomyśleć o następnym chlebku :idea:
Ja zagniatam tylko ręcznie. I chociaż ciężko czasami bywa, bo rączki bolą, to nie ma jak ręczna robota :lol: y

A dżem dyniowo-pomarańczowy bardzo Ci polecam ;:79
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Post »

Anako, dzięki za odpowiedź. Powiedz mi jeszcze, proszę, jak poznać, że zakwas jest już gotowy i można wstawić go do lodówki. Ja swój robiłam z mąki żytniej typ 720. Czy może zdarzyć się, że ciasto zakwaszone nie rośnie a chleb z niego się uda ? Pozdrawiam, Rosea.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Post »

Zakwas z mąki typ 720 powinien się udać :!:
Powinien bąbelkować, wtedy pracuje i jest aktywny. Myślę,ze jest mu za chłodno, dlatego nie bierze się do roboty. Tak jak Ci napisałam - mieszaj go dwa razy dziennie i postaw tam,gdzie jest najcieplej.
Nie radzę z takiego zakwasu piec chleba, nie odniesiesz sukcesu, a zniechęcisz się do pieczenia. Lepiej poczekać. Kiedy postawisz go w cieple to na drugi dzień spróbuj jeszcze dodać łyżeczkę drożdży :)
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
axela
100p
100p
Posty: 159
Od: 20 mar 2009, o 17:42
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Ja wczoraj upiekłam chlebek z 400gr zakwasu, 400gr mąki pszennej graham i 50gr siemienia lnianego plus woda.
wygląda tak: Obrazek
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Post »

Bardzo ładny chlebek Axela :D
Trochę wprawy, prób i błędów i jest :!:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Ja piekę dziś pszenno-żytni z siemieniem :arrow: ale na drożdżach :arrow: z zakwasem nie nadążam :P
Moje linki
KATARZYNA
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Post »

Co to znaczy - nie nadążam?
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Robię jeden zakwas :arrow: rodzinka zjada szybciej niż drugi jest gotowy :cry:
Moje linki
KATARZYNA
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Post »

Ale mają przerób ;:112
Zasmakował własny chlebuś ;:138
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Post »

Od kiedy zaczęłam piec chlebek to jeszcze nie kupowałam :P
Moje linki
KATARZYNA
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Post »

Tak trzymać :heja
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Posty: 322
Od: 27 lut 2008, o 20:52
Lokalizacja: Mazowsze

Post »

Dzięki, Anako, będę próbować dalej, chociaż jestem trochę zdziwiona. Jest to moje drugie podejście do pieczenia, i o dziwo, za pierwszym razem /ok.roku temu/ wszystko szło gładko. Zarówno zakwas, jak ciasto zakwaszone , rosły modelowo.Przestałam wtedy piec, bo stwierdziliśmy, że własny chlebek jest smaczny,ale tylko gorący. Następnego dnia, mówiąc szczerze, wolałam pieczywko z piekarni. Teraz jednak postanowiłam wrócić do pieczenia, bo przeważył argument, żeby wiedzieć co się je. Anako, wszędzie czytam ostrzeżenia, żeby chleb żytni kroić po ostygnięciu. Nie wiesz, czym to jest spowodowane? Chyba względami zdrowotnymi, bo przecież nie technicznymi problemami z krojeniem. Ja zawsze jadłam gorący.Brzuch mnie nigdy od tego nie bolał, ale chyba zacznie- od tego stresu, że łamię zakaz jedzenia gorącego chleba. Idę gimnastykować się z moim zakwasem bis. Pozdrawiam, Rosea.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Post »

Rosea, skoro to już kolejne podejście do zakwasu, to nie rozumiem, dlaczego tak Ci się nie wiedzie :?: Pewnie zaczęłaś go nastawiać w momencie kiedy zrobiło się chłodno... - tak to sobie tłumaczę :?

Chleb ciepły - nie tylko na zakwasie po prostu się rwie i nie można go pokroić. Ja jednak jadam ciepły, jak to tylko możliwe i nic mi nigdy nie było. Chyba to jakieś mity,że szkodzi :?:

Jak tylko coś upieczesz, pokaż koniecznie i napisz o tym - bardzo mnie to interesuje.Trzymam kciuki :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Posty: 1265
Od: 7 sie 2007, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pomorskie

Post »

Aniu ja odnośnie tego chlebka z ziemniakami czy on długo może potem stać, czy szybko robi się czerstwy?
Pozdrawiam
Aśka
Awatar użytkownika
lvlidnight
200p
200p
Posty: 205
Od: 28 paź 2008, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Post »

Jak piekłam swój chlebek (był bez ziemniaków, więc do pytania się nie ustosunkuję) też zastanawiam się, czy długo zachowa świeżość. Nie zostało to sprawdzone, bo zniknął na drugi dzień :lol:
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”