Aspidistra wyniosła,żelazne liście,(Aspidistra elatior)
Uważam, że dla kochającego kwiaty nie jest ważne, czy roślina "pasuje" do mebli. Nieważne, jakie meble są w pokoju, ważne są rośliny, bo to one nadają klimat naszemu domowi, pozwalają na "chwileczkę zapomnienia", są odskocznią od codzienności, ucieczką w lepszy świat i dlatego tak namiętnie je hodujemy, pieścimy, martwimy się każdym opadającym bądź żółknącym listkiem. Tak uważam i czuję.
i tu się zgadzam z dorcią nieważne do czego pasuje dana roślina ważne że jest na czym usiąść i ją podziwiać
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
Witam.
Osoby z Warszawy mogą kupić aspidistrę elatior w centrum ogrodniczym Flora point, w Aninie. Kosztuje 24 zł. co jest naprawdę promocyjną ceną i jeśli dobrze pamiętam jest tam jeszcze z 4-5 sztuk. Sama sobie takie cudo kupiłam, tylko że już jakiś czas temu. Ma pięć dojrzałych liści i trzy rozwijające się młode. Bardzo cieszy moje oczy.
Aha, ma spokojnie z 40 cm. wysokości.
Gabriela napisała, że zapłaciła dużo za tą roślinę a miała ona tylko 3 liście. Moim zdaniem to nie było dużo, naprawdę. Sami wiecie, że roślina ta wolno rośnie, dlatego w sprzedaży są starsze egzemplarze, coby to już jakoś wyglądało więc tym samym są i kosztowne. Zazwyczaj widziałam te rośliny w cenie 60-80 złotych i też nie miały dużo liści. Sama szukałam tańszych, no i udało mi się.
Aspidistra którą to można kupić w tym sklepie co wspominałam na początku, jest tam już od dość dawna, więc leciutko im co poniektóre końcówki liści zaschły, ale mimo to polecam.
Osoby z Warszawy mogą kupić aspidistrę elatior w centrum ogrodniczym Flora point, w Aninie. Kosztuje 24 zł. co jest naprawdę promocyjną ceną i jeśli dobrze pamiętam jest tam jeszcze z 4-5 sztuk. Sama sobie takie cudo kupiłam, tylko że już jakiś czas temu. Ma pięć dojrzałych liści i trzy rozwijające się młode. Bardzo cieszy moje oczy.
Aha, ma spokojnie z 40 cm. wysokości.
Gabriela napisała, że zapłaciła dużo za tą roślinę a miała ona tylko 3 liście. Moim zdaniem to nie było dużo, naprawdę. Sami wiecie, że roślina ta wolno rośnie, dlatego w sprzedaży są starsze egzemplarze, coby to już jakoś wyglądało więc tym samym są i kosztowne. Zazwyczaj widziałam te rośliny w cenie 60-80 złotych i też nie miały dużo liści. Sama szukałam tańszych, no i udało mi się.
Aspidistra którą to można kupić w tym sklepie co wspominałam na początku, jest tam już od dość dawna, więc leciutko im co poniektóre końcówki liści zaschły, ale mimo to polecam.
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Plamy na liściach - Aspidistra
Witam!
Kupiłam jakis czas temu Aspidistrę - miała początki takich plam, ale niewielkie.
Ostatnio zaobserwowałam takie plamy:
Zaczeło się od mniejszej kropki, potem rozlało.
Chyba nie ejst to moja wina, bo zaczęło się wcześniej.
proszę o rady.
Kupiłam jakis czas temu Aspidistrę - miała początki takich plam, ale niewielkie.
Ostatnio zaobserwowałam takie plamy:
Zaczeło się od mniejszej kropki, potem rozlało.
Chyba nie ejst to moja wina, bo zaczęło się wcześniej.
proszę o rady.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Re: Plamy na liściach - Aspidistra
Hmm na pewno nie jest poparzona, muszę popatrzeć na korzonki.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
Mam ten sam problem roślina kupowana na allegro miała małe plamy jedna uscha całkiem a 2 jeszcze żyje korzenie ma w dobrym stanie z tego co wiem od sprzedającej to roślina przyjechała z Tajlandii i miała wciornastki plus przędziorka może od nowa atakują ja na swojej mam ślady wciornastków.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy to normalne żeby posadzony 1,5 roku temu kawał aspidistry z 7-oma liśćmi nie wypuścił do tej pory ani kawalątka nowego listeczka?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Możliwe, że aspidistra tak długo nie wypuszcza liści, jeśli rośnie w dość dużej doniczce. Póki nie przerośnie podłoża, póty nie wypuści liścia. Generalnie ta roślina rośnie baaardzo wolno, dlatego jest taka droga.
Pytanie - czy te 7 liści to na jednym kłączu, czy raczej kilka kłączy w jednej doniczce?
Pytanie - czy te 7 liści to na jednym kłączu, czy raczej kilka kłączy w jednej doniczce?
pozdrawiam, Agata
moje parapetowce
moje parapetowce
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jest wszystko na jednym kłączu, a doniczka jest rzeczywiście dosyć duża. Co mam robić? W czerwcu zmieniłam ziemię, bo wydawało mi się, że to nieodpowiednia ziemia jest przyczyną zahamowania wzrostu.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."