Tawułka Arendsa( Astilbe arendsii)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam kilka dużych już krzaczków tawułki japońskiej i w związku z tym mam dwa pytania:
1- chciałabym zrobić sobie nowe sadzoneczki tylko nie wiem dokładnie jak i czy to jest dobra pora na to.
2-czy przesadzając duży krzak mogę go podzielić na kilka części.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Teraz ( jeśli chcesz sadzić bezpośrednio w grunt) bezpieczniej byłoby zostawić podział do wiosny, ponieważ tawułki maja rodzaj korzeni, który sporo czasu potrzebuje do ponownego ukorzenienia się ,a nie ukorzenione zdarza się, że mróz 'wypycha' i ogólnie narażone są na przemarznięcie i wyschnięcie.Można to robić teraz, ale trzeba sadzić wtedy do doniczek i trzymać zimą zadołowane i okryte w skrzyniach inspektowych, czy tunelach.

Ja dzieliłam tawułki w zeszłym roku, ale robiłam to wcześniej, jakoś tak pod koniec sierpnia na początku września z tym, że nie dzieliłam ich zbyt silnie. W tym roku ładnie kwitły :)
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

To jak duży krzak podzielić to już rozumiem tylko jeszcze jak się robi szczepki czy tam małe sadzoneczki z gałązek?
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tawułki są rozmnażane tylko przez podział, i termin jest zimowy, co w przypadku ogrodu odpada, lub III- IV.Nie słyszałam o sadzonkowaniu. Jeżeli masz duże kępy to spokojnie dzielisz na 4 części.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chciałbym kupić nasiona tawułki arendsa i nie wiem czy lepiej nie opłaci się kupić sadzonek...
Po jakim czasie zakwita tawułka z nasion :?: Jak długo trzeba czekać na wschody :?:
Co się lepiej opłaci: kupić nasiona czy sadzonki :?:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Tawułka Arendsa

Post »

Kupić wiosną kłącza.Jak kupisz takie ukorzenione w doniczce (np. bywają wczesna wiosną w OBI) to możesz w kwietniu, maju posadzić wprost do gruntu, ale jeśli takie w torfie i foliowej torebce lub kartoniku, to bezpieczniej wsadzić najpierw do próchnicznej ziemi w doniczce, a jak się dobrze ukorzenią i 'pokażą' zielone ,to latem przesadzić do gruntu.Jak zdarzy się z zawiązanym pąkiem kwiatowym to zakwitnie już tego samego lata.Możesz kupić też wyrośnięte latem, ale takie bywają droższe, szczególnie większe kępy.Nie wiem czy tawułki rozmnaża się z nasion :roll:, ja się z tym nie spotkałam.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Selli, dzięki za odpowiedź :)

Z nasion się rozmnaża też, bo widziałem na internecie nasiona, o TUTAJ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawidzie, z ciekawości poczytałam o wysiewie nasion i piszą, że siewki rosną powoli, a na kwiaty czeka się kilka lat, amatorom polecają rozmnażanie przez podział :)
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Dawidzie, szkoda zachodu z rozmnażaniem z nasion. W miarę szybkim i tanim sposobem jest zakup kłączy w torfie w woreczkach foliowych. W tym roku kupiłam tak kilka tawułek, wsadziłam do doniczek, a jak się ociepliło to na miejsce docelowe - wszystkie kwitły. A te kupione rok wcześniej to już okazałe kępy.
boniczka
100p
100p
Od: 2 lis 2008, o 20:10

Post »

a gdzie kupowałaś? tak z ciekawości?
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Już drugi rok kupowałam w cebule.pl i mam nadzieję, ze tej wiosny też coś ciekawego mi wpadnie.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Dawidzie podsyłam Ci fotkę tawułki posadzonej z kłącza kupionego tej (teraz już ubiegłej) wiosny. Z nasionami próbowałam ze dwa lata temu i nic z tego nie wyszło

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Kupiłam ostatnio duże kłącze, też już młoda roślinka się z niej wyrywała do światła. Na razie ją odstawiłam do chłodnego miejsca, a może powinnam ją już wsadzić chociaż do donicy..?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”