lvlidnight pisze:Ładnie pachnie, jak zamiast selerowej bulwy w garnku siedzą łodygi z liśćmi. Powodzenia

A dla koloru pływa sobie jeden plasterek małego buraczka, mniam.
Kostka rosołowa jest dla ludzi, ale wcale nie trzeba jej używać

Można ją omijać dodając inne składniki, które poprawiają smak i dodają wartości, a nie podtruwają (jak konserwanty)

Jest tyle możliwości na szybkie, tanie, jednoosobowe, zdrowe danka, że nic, tylko spisywać, podpowiadać przepisy, a nie pouczać. Sami spójrzcie, wątek roi się od pohukiwań, a przepisów mało

Może poddam kilka?
Studencka jajecznica:
- 2 jajka (albo wielokrotność)
- 1 pomidor
- łyżeczka masła
Podsmażyć pokrojonego w kosteczkę pomidora na maśle, dodać rozbełtane jajka, lekko posolić, ew. popieprzyć, posypać siekaną zieleniną, podawać

Może być jedzona widelcem na gorąco, może być na zimno jako przekładka kanapki
Zupka na szybko:
- garść mrożonej zupki jakiejkolwiek
- makaron cienki (żeby szybko się zagotował)
- łyżeczka masła albo śmietany
Wrzucamy jarzynki do wrzącej wody, zagotowujemy, solimy, dodajemy makaron, gotujemy do miękkości, podajemy w miseczce z łyżeczką omasty na wierzchu.
Zupka może być dowolna, jarzynowa, grzybowa, kapuściana czy jakakolwiek inna, każda będzie dobra, bo szybka i pełna witamin
Makaron studencki
- makaron wstążki
- łyżka masła
- ser biały / twarogowy albo twardy / żółty
- ew. cukier brązowy / keczup
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, położyć na nim masło, zamieszać, posypać pokruszonym twarogiem i odrobiną cukru, albo startym serem żółtym (można dodać kroplę keczupu). Jeść gorący
Pulpeciki
- 1/4 kg mięsa mielonego (dowolne)
- maka / bułka tarta
- jajko
- przyprawy
- ew. olej do smażenia
Wymieszać / wygnieść porządnie mięso z przyprawami, jajem i mąką albo bułką tartą. Mąki / bułki dać tyle, żeby masa była gęsta. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, smażyć na oleju ze wszystkich stron, albo ugotować w zupce jarzynowej i jeść jako zupkę "z wkładką".
Cdn.