Moze niektorzy uznaja to co robie za okrutne, ale tak mnie szkolono w pielegnacji adenium.
Od poczatku ksztaltowalam moje Adenium na drzewko. Dzisiaj nadszedl czas na kolejne przycinanie i obrywanie starszych lisci. Obrywanie lisci i przycinanie ma na celu wzmocnienie i pogrubienie kaudexu (pnia). Przycinajac Adenium przynajmniej raz na dwa lata powodujemy zageszczenie i obfitsze kwitnienie.
Skrocilam takze jeden z pedow, Ktory wydawal mi sie za dlugi. Nie napisze, ze go przeszczepilam bo nie byl to ped z innej rosliny Adenium ale zrobilam to w ten sam sposob jak szczepi sie za pomoca ciecia V.
Ponizej zamieszcze zdjecia. Jest to dobry sposob na mieszanie kolorow kwiatow adenium i ksztaltowanie rosliny.
przycinamy ped rosliny (matki) w ksztalt litery v tak jak na zdjeciu
nastepnie ped pozyskany z innej rosliny lub tej samej przycinamy takze w ksztalt litery v tak aby do siebie pasowaly
laczymy pedy ze soba i owijamy wodoszczelna folia, ktora pozostawiamy na miesiac (jeśli po miesiacu pedy dalej nie sa ze soba dosc mocno zespolone to owijamy jeszcze na 2 tyg)
a to moje Adenium po usunieciu starszych lisci i skroceniu jednego z pedow
Za pomoca tej metody mozna takze zamiast jednego pedu wszczepic dwa i uzyskac ladne rozgalezienie.
I jedna z ciekawostek. Aby uzyskac ladny pien co dwa miesiace nalezy "wykopywac" rosline. Nie za duzo. Ja podnosze ja ok 3 cm do gory.
Mam nadzieje, ze chociaz jednej osobie przydadza sie te informacje. W razie jakis pytan prosze pisac.
Pozdrawiam