Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 100p
- Od: 24 sie 2009, o 16:05
Właśnie te objawy mam od momentu jak dość obicie podlałem rozcieńczonym roztworem z nawozem(5 ml na 2 litry wody)-Florovitem i dodałem dolomitu i dosypałem z wierzchu ziemi.Myślę o całkowitym przesadzeniu i wymianie gleby na nową.Jeśli wystąpią tarczniki na korzeniu to co mam w takim wypadku zrobić??Może po prostu niektóre korzenie zaczęły gnić??
-
- 100p
- trzynastka
-
- 100p
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 lip 2009, o 21:49
Żółkną/blędną liście...jaka jest przyczyna
Witam, podlewam swoje kwiaty doniczkowe 2 razy w tygodniu, nie nawoziłem jak dotąd wcale no i zaczęły jakoś marnieć, np juka ma kilka liści bledszych bardziej żółtych, takich troche pół- przeźroczystych - jaka może być przyczyna? Czy to brak nawozu??
U fiołka natomiast liście zaczęły strasznie słabnąć, delikatnieć, żółknąć i zwijać się-przyszło mi do głowy że to może z przelania, ale jak zmniejszyłem ilość wody to mam wrażenie jak by jeszcze bardziej marniał.Co moze być nie tak?? - proszę o pomoc. ew. prosze napisać czym te moje kwiatuszki nawozić jeśli to konieczne.
Pozdrawiam
slawas
U fiołka natomiast liście zaczęły strasznie słabnąć, delikatnieć, żółknąć i zwijać się-przyszło mi do głowy że to może z przelania, ale jak zmniejszyłem ilość wody to mam wrażenie jak by jeszcze bardziej marniał.Co moze być nie tak?? - proszę o pomoc. ew. prosze napisać czym te moje kwiatuszki nawozić jeśli to konieczne.
Pozdrawiam
slawas
- trzynastka
Re: Dorosła Juka-problem
moja stoi bezpośredni obok okna słońce cały dzień mocno pali i nie mam plam
Re: żółkną/blędną liście..
Rośliny najlepiej podlewać wtedy, gdy tego potrzebują, zamiast regularnie np. 2 razy w tygodniu.
Jukka pewnie ma za dużo wody, u mnie ziemia przesycha, czekam kilka dni i dopiero podlewam: czyli ok. raz na 2 tygodnie (nie przesuszam)
Nie można lać wody na liście fiołków.
Jukka pewnie ma za dużo wody, u mnie ziemia przesycha, czekam kilka dni i dopiero podlewam: czyli ok. raz na 2 tygodnie (nie przesuszam)
Nie można lać wody na liście fiołków.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 lip 2009, o 21:49
Re: żółkną/blędną liście..
nie leje wody na liscie fiołków... a co z nawożeniem?? czy to konieczne?? czym najlepiej nawozić?? poradzcie...
ps. Dzięki za zwrocenie uwagi na sposób podlewania, dużo w tym racji..
ps. Dzięki za zwrocenie uwagi na sposób podlewania, dużo w tym racji..