Moja domowa piekarnia - AnaKa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Bogusiu, grzybek często się zdarza, jak ciasto za bardzo wyrośnie
A tak się martwiłaś,że trochę opadło
Śliczne jest [/b]
A tak się martwiłaś,że trochę opadło
Śliczne jest [/b]
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
W mojej piekarni upiekłam dzisiaj Bułeczki pszenne z czosnkowym nadzieniem. Pyszne na ciepło i zimno. Jednak zdecydowanie wieczorem, bo w pracy pachniemy czosnkowo
Przepis zaczerpnęłam z blogu ,Moje wypieki'
Na 12 bułeczek potrzeba:
40 dkg mąki pszennej chlebowej / ja wzięłam typ 2000/
2 dkg miałkiego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży lub 8 g świeżych
260 g mleka
3 dkg masła
Do posmarowania bułeczek: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
Nadzienie;obrane ząbki czosnku/ ja dałam sześć!/, miękkie masło,pietruszka - natka
Wyrobić gładkie ciasto z podanych składników.Masło musi być rozpuszczone. Z drożdży świeżych zaczyn.
Ciasto przełożyć do miski i zostawić do wyrastania. U mnie wyrastało ponad godzinę.
Z wyrośniętego uformować bułeczki, które ułożyć na blaszce i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie zmiksować składniki nadzienia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, ponacinać wzdłuż i w nacięcia włożyć czosnkowe nadzienie
Wstawić bułeczki do nagrzanego piekarnika i piec 20 min. w temperaturze 200-180 stopni
W całym domu pachnie czosnkiem, ale to zdrowo jesienią :P
Przepis zaczerpnęłam z blogu ,Moje wypieki'
Na 12 bułeczek potrzeba:
40 dkg mąki pszennej chlebowej / ja wzięłam typ 2000/
2 dkg miałkiego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży lub 8 g świeżych
260 g mleka
3 dkg masła
Do posmarowania bułeczek: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
Nadzienie;obrane ząbki czosnku/ ja dałam sześć!/, miękkie masło,pietruszka - natka
Wyrobić gładkie ciasto z podanych składników.Masło musi być rozpuszczone. Z drożdży świeżych zaczyn.
Ciasto przełożyć do miski i zostawić do wyrastania. U mnie wyrastało ponad godzinę.
Z wyrośniętego uformować bułeczki, które ułożyć na blaszce i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie zmiksować składniki nadzienia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, ponacinać wzdłuż i w nacięcia włożyć czosnkowe nadzienie
Wstawić bułeczki do nagrzanego piekarnika i piec 20 min. w temperaturze 200-180 stopni
W całym domu pachnie czosnkiem, ale to zdrowo jesienią :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Ponieważ weekend to czas moich kulinarnych szaleństw, zaprezentuję jeszcze Carpaccio, które właśnie dojrzało. Coś dla miłośników zdrowego mięska w naturalnej postaci
Polędwiczkę wieprzową trzeba pozbawić błon, umyć i wysuszyć w papierowym ręczniku. Porządnie natrzeć ją solą i pieprzem. W kamiennym naczyniu ułożyć krążki cebuli i czosnek, na to polędwiczkę i kolejną warstwę cebuli i czosnku. Całość zalać dobrą oliwą i odstawić na tydzień do chłodu. Polędwiczkę codziennie obracać.
Kroić cieniutko ostrym nożem. Ułożyć na talerzyku i posypać świeżo mielonym pieprzem. Świetnie smakuje na kolację z czosnkowymi bułeczkami. Polecam :P
Polędwiczkę wieprzową trzeba pozbawić błon, umyć i wysuszyć w papierowym ręczniku. Porządnie natrzeć ją solą i pieprzem. W kamiennym naczyniu ułożyć krążki cebuli i czosnek, na to polędwiczkę i kolejną warstwę cebuli i czosnku. Całość zalać dobrą oliwą i odstawić na tydzień do chłodu. Polędwiczkę codziennie obracać.
Kroić cieniutko ostrym nożem. Ułożyć na talerzyku i posypać świeżo mielonym pieprzem. Świetnie smakuje na kolację z czosnkowymi bułeczkami. Polecam :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- 1000p
- Posty: 1289
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Kasiu ja improwizowałam bo jak kupiła mi koleżanka gotową mieszankę na chleb to wyszedł zakalec. Ja piekłam z 1kg mąki pszennej 650 , 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej , 100 g drożdży świeżych , łyżeczka cukru , 2 łyżki soli i 700 ml wody letniej , dodałam też ziarna słonecznika , dyni i siemienia po 1 łyżce .Drożdże i cukier rozpuściłam w 200 ml. letniej wody i posypałam łyżeczką mąki pszennej 650 i poczekałam aż będą rosły . Obie mąki , ziarna i sól wymieszałam dodałam wyrośnięte drożdże oraz dolewałam po trochu resztę letniej wody i wyrabiałam ręcznie ciasto ok. 10 minut , jak jest za gęste trzeba dolac więcej wody . Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut , póżniej podzieliłam na 2 części i jeszcze raz wyrabiałam ok. 2 minuty i uformowałam ciasto do foremek , stało ok. 2 godziny i rosło . Piekłam 50 minut.FIGA pisze:Bogusiu a z jakiego przepisu robiłaś
Ja wczoraj piekłam na zakwasie i kompletna klapa
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
- 200p
- Posty: 280
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków
-
- 1000p
- Posty: 1289
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Mój chleb pierwszego dnia też ma twardą chrupiącą skórkę ale na następny dzień jak poleży w torebce foliowej to skórka mięknie i jest super. Czy jak odstawiasz do wyrośnięcia chleb to przykrywasz go .Grymasella pisze:Coś u mnie nie tak jest Chleb jest super - wyrastanie itp mam opanowane - estetyka kuleje jeszcze ale nie dod razu Kraków zbudowano.
Natomiast mam duży problem technologiczny - upieczony chleb ma bardzo gruba skórę, taką do złamania zeba. Co robie źle? Gdzie szukać przyczyny defektu?
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
- 200p
- Posty: 280
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków
jest nawilżony, zawinięty w folię a wyrasta na akwarium czyli w cieple. Choć ten, który wyrastał na balkonie w zimnie też miał tą skórkę wredną, grubą i strasznie twardą Do piekarnika tuż przed pieczeniem wlewam wodę więc i tam jest wilgotno. Grzałka górna i dolna. Na dodatek wcale ten chleb nie chce być rumiany: jest blady Może zbyt długo piekę? Ale po czasie określonym przepisem nie ma twardego dołu ani głuchego odgłosu po postukaniu. N i blady jest zupełnie. Pieke 10 minut dłużej niż przepis każe: wtedy stuka głucho ale zabić nim mozna.
-
- 1000p
- Posty: 1289
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
-
- 200p
- Posty: 280
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
A ja do świeżutkiego chlebka robiłam wczoraj wędliny
Dzisiaj miałam piec chleb,ale już jestem tak zmęczona ,że dopiero jutro upiekę.
Dzisiaj miałam piec chleb,ale już jestem tak zmęczona ,że dopiero jutro upiekę.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- lvlidnight
- 200p
- Posty: 205
- Od: 28 paź 2008, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Z temperaturą pieczenia chleba trzeba jak ze wszystkim poeksperymentować, bo w jednym będzie się piekł wg. przepisu, a w drugim musi dłużej. I nikt Wam nie odpowie jak to musi być idealnie!
U mnie taka twarda skóra nie wychodzi,nie wiem dlaczego macie taki twardy wierzch
Jest owszem chrupiąca, ale nie twarda.
Może piekarnik w miarę upływu czasu pieczenia rozgrzewa się coraz bardziej i daje wyższą temperaturę niż powinien
Trzeba to sprawdzić za pomocą termometru
Marzenko, naprawdę smakowitości wyrabiasz
Żałuję, ale ja nie mam dalej wędzarni
U mnie taka twarda skóra nie wychodzi,nie wiem dlaczego macie taki twardy wierzch
Jest owszem chrupiąca, ale nie twarda.
Może piekarnik w miarę upływu czasu pieczenia rozgrzewa się coraz bardziej i daje wyższą temperaturę niż powinien
Trzeba to sprawdzić za pomocą termometru
Marzenko, naprawdę smakowitości wyrabiasz
Żałuję, ale ja nie mam dalej wędzarni
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- lvlidnight
- 200p
- Posty: 205
- Od: 28 paź 2008, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze