Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
38. Dżem z renklod
2 kg. śliwek renklod
60-80 dag cukru
Z śliwek usunąć pestki. Do garnka wlać bardzo małą ilość wody, włożyć śliwki i rozgotować. Mieszając, odparować mniej więcej 1/3 otrzymanej po rozgotowaniu miazgi, a następnie dodać cukier i ciągle mieszając, odpowiednio zagęścić. Ponakładać do słoików i pasteryzować.
2 kg. śliwek renklod
60-80 dag cukru
Z śliwek usunąć pestki. Do garnka wlać bardzo małą ilość wody, włożyć śliwki i rozgotować. Mieszając, odparować mniej więcej 1/3 otrzymanej po rozgotowaniu miazgi, a następnie dodać cukier i ciągle mieszając, odpowiednio zagęścić. Ponakładać do słoików i pasteryzować.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Spróbuj, z tej ilości wychodzi 8 małych słoiczków - ja w tym roku zrobiłam 16Elizabetka pisze: Kusi mnie ta nutella ze śliwek ale nie wiem czy mogą to być te renklody.
Ze zwykłych śliwek mam już porobione powidła. Podgrzewałam je i odparowywałam przez trzy dni. Rano przed wyjściem do pracy i wieczorem. Nie gotowałam tylko mocno podgrzewałam żeby woda odparowała.

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Nie ma potrzeby mielenia, same pięknie się rozejdą.Elizabetka pisze:Jeszcze jedno małe pytanko - Czy te renklody trzeba mielić, może przy mieszaniu same się rozejdą.

"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Bardzo się cieszę, że sie udało.
Słoiczki przetrzymają na pewno pod warunkiem, że skutecznie bedziesz odstraszac domowe szkodniki

Słoiczki przetrzymają na pewno pod warunkiem, że skutecznie bedziesz odstraszac domowe szkodniki



"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- akilegna
- Przyjaciel Forum - weteran
- Posty: 229
- Od: 3 maja 2007, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Zielonej Góry
- Kontakt:
Chciałam się z Wami podzielić przepisem
39. sałatka z ogórków:
4kg ogórków
0,5 kg marchwi
0,5 kg cebuli
2 pietruszki z natką
2 garści soli kamiennej
Ogórki pokroić (ja jeszcze wcześniej obieram) i zasypać dwiema garściami soli kamiennej. Odstawić 2-4 godziny Później odcisnąć z wody, dodać cebulę, marchew i pietruszkę startą na tarce. Dołożyć nać.
Zalewa:
Zagotować 0,5 szklanki octu z 0,5 szkl. cukru oraz przyprawami (gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz). Ostudzić, przecedzić i dodać do warzyw. Dodać szklankę oliwy
i wszystkie składniki wymieszać.
Zagotować słoiczki 10 minut.
Pozdrawiam wszystkich, którzy się martwią o zapasy na zimę
-------------
Angelika
39. sałatka z ogórków:
4kg ogórków
0,5 kg marchwi
0,5 kg cebuli
2 pietruszki z natką
2 garści soli kamiennej
Ogórki pokroić (ja jeszcze wcześniej obieram) i zasypać dwiema garściami soli kamiennej. Odstawić 2-4 godziny Później odcisnąć z wody, dodać cebulę, marchew i pietruszkę startą na tarce. Dołożyć nać.
Zalewa:
Zagotować 0,5 szklanki octu z 0,5 szkl. cukru oraz przyprawami (gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz). Ostudzić, przecedzić i dodać do warzyw. Dodać szklankę oliwy
i wszystkie składniki wymieszać.
Zagotować słoiczki 10 minut.
Pozdrawiam wszystkich, którzy się martwią o zapasy na zimę

-------------
Angelika
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
No może jarzębina i arbuz to owoce niekoniecznie z działki ale...
40. Dżem z jarzębiny
1 kg jarzębiny
1 kg kwaśnych jabłek
1/2 kg cukru
Owoce jarzębiny opłukać i odsączyć, włożyć owoce na noc do zamrażarki, by straciły gorzkawy smak. Wsypać je do garnka z grubym dnem i zalać połową szklanki wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do chwili, aż owoce zaczną pękać. Wsypać cukier i jeszcze chwilę podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Włożyc je do naczynia z jarzębiną i smażyć na małym ogniu do chwili, aż owoce staną się przezroczyste. Od czasu do czasu delikatnie mieszać drewnianą łyżką, aby dżem się nie przypalił. Słoiki napełnić gorącym dżemem i zakręcić.
41. Konfitura z arbuza
1 kg arbuza
75 dag cukru
wanilia
Obranego arbuza pokroić w dużą kostkę. Ułożyć w płaskim rondlu lub na głębokiej patelni, posypać cukrem i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie -zacząć smażyć na małym ogniu. W połowie smażenia dodać pokruszoną laskę wanilii. Gdy arbuz stanie się przezroczysty, przełożyć do wymytych spirytusem lub wyparzonych wrzątkiem słoików. Szczelnie zakręcić.
40. Dżem z jarzębiny
1 kg jarzębiny
1 kg kwaśnych jabłek
1/2 kg cukru
Owoce jarzębiny opłukać i odsączyć, włożyć owoce na noc do zamrażarki, by straciły gorzkawy smak. Wsypać je do garnka z grubym dnem i zalać połową szklanki wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do chwili, aż owoce zaczną pękać. Wsypać cukier i jeszcze chwilę podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Włożyc je do naczynia z jarzębiną i smażyć na małym ogniu do chwili, aż owoce staną się przezroczyste. Od czasu do czasu delikatnie mieszać drewnianą łyżką, aby dżem się nie przypalił. Słoiki napełnić gorącym dżemem i zakręcić.
41. Konfitura z arbuza
1 kg arbuza
75 dag cukru
wanilia
Obranego arbuza pokroić w dużą kostkę. Ułożyć w płaskim rondlu lub na głębokiej patelni, posypać cukrem i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie -zacząć smażyć na małym ogniu. W połowie smażenia dodać pokruszoną laskę wanilii. Gdy arbuz stanie się przezroczysty, przełożyć do wymytych spirytusem lub wyparzonych wrzątkiem słoików. Szczelnie zakręcić.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
42. Cukinie, kabaczki w zalewie pomidorowej
Nadmiar cukinii czy też kabaczka, oprócz gotowych sałatek ja zagospodarowuje w ten sposób:
Cukinie lub kabaczki obieram ze skórki , wydrążam gniazda nasienne i kroję w dość sporą kostkę. Następnie blanszuję około 3 min i szybko schładzam w zimnej wodzie. Jednocześnie przygotowuje pomidory na przecier . Po schłodzeniu warzyw układam je ciasno w słoikach i zalewam przecierem, na wierzch daję łyżke oliwy. Zakręcam i pasteryzuje około 15 min. Identycznie postepuję z papryką, fasolką szparagową , kalafiorem i brokułami.
Ma to tę zaletę ,że zima mogę przygotowywac różne dania i dowolnie komponować składniki.
Krysiu , wielkie dzięki , właśnie tego przepisu na kiszenie buraków szukałam.Kiedyś robiłam, ale "zabyłam"
Nadmiar cukinii czy też kabaczka, oprócz gotowych sałatek ja zagospodarowuje w ten sposób:
Cukinie lub kabaczki obieram ze skórki , wydrążam gniazda nasienne i kroję w dość sporą kostkę. Następnie blanszuję około 3 min i szybko schładzam w zimnej wodzie. Jednocześnie przygotowuje pomidory na przecier . Po schłodzeniu warzyw układam je ciasno w słoikach i zalewam przecierem, na wierzch daję łyżke oliwy. Zakręcam i pasteryzuje około 15 min. Identycznie postepuję z papryką, fasolką szparagową , kalafiorem i brokułami.
Ma to tę zaletę ,że zima mogę przygotowywac różne dania i dowolnie komponować składniki.
Krysiu , wielkie dzięki , właśnie tego przepisu na kiszenie buraków szukałam.Kiedyś robiłam, ale "zabyłam"

- Dorota-C
- 500p
- Posty: 613
- Od: 25 wrz 2007, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
43. SAŁATKA Z PAPRYKI I PIECZAREK
po 1,5kg papryki, pieczarek i cebuli
Zalewa- 6 szklanek wody,1 szklanka octu, 25 dkg cukru, liście laurowe i ziele angielskie
Paprykę i cebulę pokroić w paseczki lub kostkę,posolić i zostawić na drugi dzień.
Pieczarki pokroić, dać na osolony wrzątek z kwaskiem cytrynowym, zagotować i odcedzić.
Zagotować zalewę, wrzucić do niej odciśniętą paprykę i cebulę, zagotować, dodać pieczarki
i gotować 5 minut. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut.
Smacznego!
po 1,5kg papryki, pieczarek i cebuli
Zalewa- 6 szklanek wody,1 szklanka octu, 25 dkg cukru, liście laurowe i ziele angielskie
Paprykę i cebulę pokroić w paseczki lub kostkę,posolić i zostawić na drugi dzień.
Pieczarki pokroić, dać na osolony wrzątek z kwaskiem cytrynowym, zagotować i odcedzić.
Zagotować zalewę, wrzucić do niej odciśniętą paprykę i cebulę, zagotować, dodać pieczarki
i gotować 5 minut. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut.
Smacznego!
Witam!
Bardzo lubię pichcić..i mam parę naprawdę wspaniałych i wypróbowanych przepisów.
Jako,że jesień, to polecam gruszki cynamonowe ,mojego kolegi JackaB, pyszotka
44. Gruszki w occie bardzo cynamonowe
- 2 kg twardych gruszek (np. Konferencja)
- 1 kg cukru
- 1/2 l octu 10%
- 1/2 l wody
- 1 dag goździków
- 1 opakowanie cynamonu
Gruszki powinny być twarde, małe, aby nie trzeba ich przekrajać (jeśli są duże przekrajamy) Obieramy gruszki zostawiając ogonek i wkładamy do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym (nie ciemnieją).
Przygotowujemy syrop. Rozpuszczamy cukier z wodą i dodajemy ocet, przyprawy. Gotujemy 5 minut. Na gorący syrop wrzucamy osączone z wody gruszki. Gotujemy 30-40 min. od momentu powtórnego zawrzenia na średnim ogniu (syrop nie może wrzeć).Gruszki mają być szkliste, nie rozgotowane. Gorące gruszki wkładamy do wyparzonych słoików, zalewamy syropem i mocno zakręcamy).Nakrętka nie może być skorodowana.
Przepis Jacka wypróbowałam osobiście i od tej pory moi goście ,którzy je raz spróbowali sami je robią.Dodatek do mięsiw jak marzenie.
Bardzo lubię pichcić..i mam parę naprawdę wspaniałych i wypróbowanych przepisów.
Jako,że jesień, to polecam gruszki cynamonowe ,mojego kolegi JackaB, pyszotka

44. Gruszki w occie bardzo cynamonowe
- 2 kg twardych gruszek (np. Konferencja)
- 1 kg cukru
- 1/2 l octu 10%
- 1/2 l wody
- 1 dag goździków
- 1 opakowanie cynamonu
Gruszki powinny być twarde, małe, aby nie trzeba ich przekrajać (jeśli są duże przekrajamy) Obieramy gruszki zostawiając ogonek i wkładamy do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym (nie ciemnieją).
Przygotowujemy syrop. Rozpuszczamy cukier z wodą i dodajemy ocet, przyprawy. Gotujemy 5 minut. Na gorący syrop wrzucamy osączone z wody gruszki. Gotujemy 30-40 min. od momentu powtórnego zawrzenia na średnim ogniu (syrop nie może wrzeć).Gruszki mają być szkliste, nie rozgotowane. Gorące gruszki wkładamy do wyparzonych słoików, zalewamy syropem i mocno zakręcamy).Nakrętka nie może być skorodowana.
Przepis Jacka wypróbowałam osobiście i od tej pory moi goście ,którzy je raz spróbowali sami je robią.Dodatek do mięsiw jak marzenie.
-----------------
Małgoś
Małgoś
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4296
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
45. Pasta pomidorowa z papryką
1kg pomidorów,
1kg cebuli,
1 kg papryki słodkiej (strąki czerwone lub zielone),
sól cukier.
Umyte pomidory pokrajać w ćwiartki. Cebulę oczyścić i posiekać. Umytą paprykę przekrajać i usunąć pestki. Wszystkie warzywa włożyć do rondla i rozparować pod przykryciem, a następnie odkryć i wolno gotować ok. 35 min. Przełożyć na sito, przetrzeć i doprawić solą i cukrem według upodobania. Dalej podgrzewać aż masa nabierze gęstości powideł, na gorąco przekładać do przygotowanych wyprażonych słoików i zamknąć.
1kg pomidorów,
1kg cebuli,
1 kg papryki słodkiej (strąki czerwone lub zielone),
sól cukier.
Umyte pomidory pokrajać w ćwiartki. Cebulę oczyścić i posiekać. Umytą paprykę przekrajać i usunąć pestki. Wszystkie warzywa włożyć do rondla i rozparować pod przykryciem, a następnie odkryć i wolno gotować ok. 35 min. Przełożyć na sito, przetrzeć i doprawić solą i cukrem według upodobania. Dalej podgrzewać aż masa nabierze gęstości powideł, na gorąco przekładać do przygotowanych wyprażonych słoików i zamknąć.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012