Aniu to jest przepis na ten chlebek
CHLEB PSZENNO-OTRĘBOWY Z ZIARENKAMI
Składniki:
1 kg mąki pszennej bez 1 szklanki,
1 szklanka mąki żytniej razowej lub otrębów,
7 dag drożdży,
2 jajka,
2 płaskie łyżeczki soli,
500-600 ml letniej wody,
1 płaska łyżeczka cukru,
siemię lniane,
ziarna słonecznika,
3 łyżki oliwy
olej/oliwa do formy.
Wykonanie:
Z drożdży przygotować rozczyn dodając trochę letniej wody, 2-3 łyżki mąki i cukier. Dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 min.
Z 1 kg mąki pszennej odsypać 1 szklankę , uzupełnić 1 szklanką mąki razowej lub otrębów wymieszać.
Mąkę, jajka, wodę, sól, ziarna dodać do rozczynu. Wyrobić na gładkie ciasto, odstawić.
Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość, jeszcze raz wyrobić i przełożyć do natłuszczonej oliwa formy posypanej maka lub otrębami. Jeżeli przy wyrabianiu jest nadal płynne, dodać ostrożnie mąki, aż zacznie być bardziej zwarte (konsystencja lepkiej plasteliny). Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 200 stopniach przez 45-50 minut. (dolna grzałka).
przepis jest bardzo prosty, chlebek zawsze wychodzi
Pochodzi z tej strony
http://forum.montignac.com.pl/chleby-vt466,15.htm