Drutowce
Re: Drutowce
Wydaje mi się, że dokładne przekopywanie ziemi, nie pozostawianie ugorów jest dość dobrą metodą przynajmnie ograniczenia tych szkodników
- Piotr-eko
- 50p
- Od: 11 wrz 2009, o 01:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
DRUTOWCE
Dziękuje za pomoc,ale:rok temu próbowałem ręcznym opryskiwaczem,środkiem,który był zaproponowanym przez sprzedawcę sklepu 2 razy w roku(w porze deszczowej lub na noc)-dokładnej nazwy w tej chwili nie pamiętam.Pomogło trochę na pędraki,pole było ugorem 9 lat temu około 10 lat.W tym roku posadziłem ziemniaki i posiałem warzywo tj.marchew,cebula,pietruszka,buraki,dynie,ogórki,koper,słoneczniki,por i tylko zniszczyły kartofelki.Może jest coś czego się boją te paskudztwa?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 paź 2009, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na rynku hobbystycznym (w małych opakowaniach) kupno środka na szkodniki glebowe jest już praktycznie niemożliwe (Diazol, Diazinon już od jakiegoś czasu są wycofane z obrotu ze względów bezpieczeństwa i eko-tłukły wszystko co się rusza). Jeśli faktycznie problem jest duży to pozostaje Dursban 480 EC ale on jest dostępny chyba w litrowych opakowaniach. Oczywiście trzeba pamiętać, że jest to bardzo trująca substancja i należy zachować szczególną ostrożność... jak przy wszystkich środkach zresztą.
-
- 0p - Nowonarodzony
Basudinu i Diazinonu nie można już "legalnie" kupić w Polsce. Preparatów tych nie ma w rejestrze środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania przez PIORiN.Janusz 61 pisze:Na zachodzie Europy w walce przeciw drutowcom(i nie tylko) często robi sie poplony na przyoranie z aksamitki.Myślę że dobra do przorania będzie również gorczyca. Możesz spróbować zastosować Basudin 10 GR ,Diazinon 10 GR i Dursban 480 EC. Pozdrawiam Janusz
Niestety coraz więcej dobrych środków jest wycofywanych...
- Piotr-eko
- 50p
- Od: 11 wrz 2009, o 01:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re:
Janusz 61
Jednego roku miałem dużą ilość nasion zebranych z własnych kwiatów aksamitek (sieję je pod drzewkami owocowymi,wiem,że owady nie lubią tej rośliny),postanowiłem obsiać 20 arów truskawek tymi kwiatami(śmierdziuszki-nasza nazwa)Wiem,że coś pomogło na pędraki-takich porad właśnie potrzebuję,nie zaszkodzą,a kwiatów nigdy nie jest za dużo.
chatte
Na pewno jest to metoda ekologiczna,ale gdy bym nie wykopał ziemniaków w czerwcu-lipcu to miałbym wszystkie podziurkowane.Te,które doczekały się wykopków w swoim czasie zgniły-mam odmiany ziemniaków irga,roksara i aksamitkę.Aksamitkę atakują najpóźniej,stonki,zaraza ziemniaczana może stąd ta nazwa co i kwiatów nielubiących przez owady?-Pozdrawiam i dziękuję za poradę.
Jednego roku miałem dużą ilość nasion zebranych z własnych kwiatów aksamitek (sieję je pod drzewkami owocowymi,wiem,że owady nie lubią tej rośliny),postanowiłem obsiać 20 arów truskawek tymi kwiatami(śmierdziuszki-nasza nazwa)Wiem,że coś pomogło na pędraki-takich porad właśnie potrzebuję,nie zaszkodzą,a kwiatów nigdy nie jest za dużo.
chatte
Na pewno jest to metoda ekologiczna,ale gdy bym nie wykopał ziemniaków w czerwcu-lipcu to miałbym wszystkie podziurkowane.Te,które doczekały się wykopków w swoim czasie zgniły-mam odmiany ziemniaków irga,roksara i aksamitkę.Aksamitkę atakują najpóźniej,stonki,zaraza ziemniaczana może stąd ta nazwa co i kwiatów nielubiących przez owady?-Pozdrawiam i dziękuję za poradę.
- e-opryski
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 paź 2009, o 20:16
- Kontakt:
Re:
Środek ten został już wycofany ze sprzedaży. Był to praktycznie jedyny środek doglebowy zarejestrowany na drutowace w tym roku. ]Janusz 61 pisze: Możesz spróbować zastosować Dursban 480 EC. Pozdrawiam Janusz
-
- 0p - Nowonarodzony
Re: Re:
Czy aby na pewno został wycofany ???
Na stronie Ministerstwa Rolnictwa jest wykaz środków i tam Dursban 480 EC ma pozwolenie do 2012-05-27.
Nie wiem skąd masz takie informacje, bo ja ostatnio widziałem ten środek w sklepie z chemią rolniczą....
Na stronie Ministerstwa Rolnictwa jest wykaz środków i tam Dursban 480 EC ma pozwolenie do 2012-05-27.
Nie wiem skąd masz takie informacje, bo ja ostatnio widziałem ten środek w sklepie z chemią rolniczą....
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Szukam i szukam ale nie znalazłam odpowiedzi na mój problem.
W starym kompoście zauważyłam drutowce.
I teraz mam problem co zrobić ?
Jak taki kompost może zaszkodzić roślinom ?
I czy po prostu nie wywieźć go gdzieś i wyrzucić ?
W starym kompoście zauważyłam drutowce.
I teraz mam problem co zrobić ?
Jak taki kompost może zaszkodzić roślinom ?
I czy po prostu nie wywieźć go gdzieś i wyrzucić ?
Również wydaje mi się że, w sprzedaży jest odpowiednik Diazinonu o nazwie (chyba) Diazol który ma dokładnie taki sam skład ,tylko rejestracja dopuszczająca jest do dezynfekcji.
Janusz
Janusz
Pozdrawiam Janusz