Sępolia - fiołek afrykański cz.1
- DieSte
- 200p
- Od: 14 wrz 2008, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu, wydaje mi się, że to bardzo różnie - niektóre kwitną już jak mają małą rozetkę, inne - dopiero jako dorosłe.
Ja za to mam pytanie do wybitnych fiołkowych hodowczyń i hodowców - co zrobić, żeby fiołek zakwitł. Mam takiego delikwenta i nie pamiętać, kiedy on ostatnio kwitł... wygląda tak:
Ja za to mam pytanie do wybitnych fiołkowych hodowczyń i hodowców - co zrobić, żeby fiołek zakwitł. Mam takiego delikwenta i nie pamiętać, kiedy on ostatnio kwitł... wygląda tak:
Zapraszam do mojego spisu wątków
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- DieSte
- 200p
Sęk w tym, że on dostaje nawóz do drugie podlewanie... Już nie wiem, jak mu dogodzić...
- DieSte
- 200p
Do kaktusów? Pierwsze słyszę A czemu tak?Beatrice pisze:Paulinko, zacznij mu dawać nawóz do kaktusówDieSte pisze:Sęk w tym, że on dostaje nawóz do drugie podlewanie... Już nie wiem, jak mu dogodzić...
- Ania.S
- 200p
- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Kontakt:
Re: Sępolia - fiołek afrykański
Paulinko moim zdaniem on ma za dużą rozetkę tych liści Ja bym wszystkie te najstarsze poobrywała i zostawiła tak ok. 4 rzędy od środka, a jak wtedy zrobi Ci się taka goła łodyżka po oskubaniu to po prostu posadź go głębiej aha i jeszcze jakiej wielkości jest doniczka? ja zauważyłam że im mniejsze tym lepsze-tak do 10 cm. średnicy
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
- Taccanivea
- 1000p
- Od: 24 cze 2009, o 12:49
Można spróbować, chociaż moje mają też tyle liści i kwitną...
Ja wyrywam ok 1\3 nowych lisci i podlewam 2 razy dziennie po troszeczku. kwitna zawsze.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To prawda - usuwanie części liści powoduje, że roślinka ma więcej siły do zawiązywania paków kwiatowych . A przy okazji można usunąć te stare , niekształtne, zasłaniające "serce " rozety.ijka pisze:Ja wyrywam ok 1\3 nowych lisci i podlewam 2 razy dziennie po troszeczku. kwitna zawsze.
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re:
Paulinko dawno temu gdzieś to wyczytałam i faktycznie się u mnie sprawdziło, fiołki nie rosły tak bardzo w liście a inwestowały siły w kwiatuchyDieSte pisze:Do kaktusów? Pierwsze słyszę A czemu tak?Beatrice pisze:Paulinko, zacznij mu dawać nawóz do kaktusówDieSte pisze:Sęk w tym, że on dostaje nawóz do drugie podlewanie... Już nie wiem, jak mu dogodzić...
- basga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sie 2007, o 21:23
Ja też tak robię od niedawna więc i efektów jeszcze nie ma.