Grusza azjatycka, wschodnia, chińska, Nashi
Aby spokojnie zjeść w ogrodzie gruszę azjatycką, należy jeden owoc pokroić na plastry, poczekać aż sie wszystkie osy zlecą i dopiero jeść.Obserwując prz okazji
jak mrówki szczypią osy po łydkach odpędzając je od jedzenia.
Jak pisałem wyżej, azatyckie zapominają o zrzucaniu zawiązków, dlatego czasem są
drobne owoce.Normalnie moja jedna siewka ma owoce po 170 gram,innych nie ważyłem.
jak mrówki szczypią osy po łydkach odpędzając je od jedzenia.
Jak pisałem wyżej, azatyckie zapominają o zrzucaniu zawiązków, dlatego czasem są
drobne owoce.Normalnie moja jedna siewka ma owoce po 170 gram,innych nie ważyłem.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 wrz 2008, o 06:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Chojuro i Nijisseiki sa bardzo plenne ale to w pewnym sensie ich wady bo nowsze odmiany grusz japonskich maja mniejsza ilość owoców ale są one większe.
Chojuro i Nijisseiki aby mieć większe owoce należ usunąć cześć kwiatów lub zawiązków owoców
z pozdrowieniami i uśmiechami
Chojuro i Nijisseiki aby mieć większe owoce należ usunąć cześć kwiatów lub zawiązków owoców
z pozdrowieniami i uśmiechami
Z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
smal
Grusza azjatycka,wschodnia,chińska, Nashi
Witam mam pytanie, czy grusze azjatyckie mogą rosnąć i owocować samodzielnie , czy potrzebują drugiego drzewka do zapylenia?
- Daniel - Ogrodnik
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 paź 2009, o 19:31
Re: Grusza azjatycka
Z tego co wiem grusze azjatyckie są obcopylne, tak więc niezbędny jest osobnik innej odmiany. Myślę że konferencja powinna być ok albo inna obśmiana azjatycka. Osobiście polecam odmianę 'Chojuro' ? Rewelacja!
Zapoznam się z regulaminem forum.
Dzięki A w jakiej odległośći muszą rosnąć od siebie ? Bo sąsiedzi mają grusze ze 40-50 metrów dalej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Kilka, kilkanaście metrów - kilkadziesiąt to jednak za dużo.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Wielkie dzięki pa :P
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Odpowiedzcie Kochani, proszę jak wysokie rosną grusze azjatyckie- chodzi mi o wysokość drzewka i rozłożystość korony.
Dziękuję i pozdrawiam.
Dziękuję i pozdrawiam.
Pozdrawiam, Monika
To zależy od podkładki oraz odmiany.
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Chodzi mi o drzewko nie wyższe niż 3 metry, bo nie mam zbyt dużo miejsca. Najlepiej gdyby rozpiętość korony wynosiła max 2,5 metra. Jest taka odmiana?
Pozdrawiam, Monika
Witam.
Smoniko ,jeśli nie będziesz się nad swym drzewkiem "pastwiła" z sekatorem ,to założonych przez Ciebie rozmiarów nigdy nie osiągnie.Grusza azjatycka w ogóle rośnie niezbyt silnie,a po wejściu w owocowanie jej wzrost słabnie.
Smoniko ,jeśli nie będziesz się nad swym drzewkiem "pastwiła" z sekatorem ,to założonych przez Ciebie rozmiarów nigdy nie osiągnie.Grusza azjatycka w ogóle rośnie niezbyt silnie,a po wejściu w owocowanie jej wzrost słabnie.