Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)

Zablokowany
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

kaktusy

Post »

Witam
Ja też mam małą kolekcję kaktusów, i przyznam się szczerze że zawsze zapominam o ich nawożeniu :/
ale co roku i tak bardzo pieknie kwitną, wystarczy, że je troszkę przygłodzę w zimie w odpowiednim miejscu :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

Byłam dziś na mieście i jak zwykle kupiłams obie kaktusa do kolekcji. Tzn to niezbyt taka kolekcja duża, bo mam ich 36, ale na pewno będzie wiecej. Musze poszukać nazwy tego kaktusa(może znacie) i poczytać o jego wymaganiach. Obrazek
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p

Post »

Witajcie. Zawracam troszke gitare. Ale dziś zauważyłam u mojego echinacactusa plamy. Stwierdziłam, że może miał za małą doniczke i przesadziłam do większej. Może wy mi doradzicie co mu dolega. Popatrzcie Obrazek Obrazek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

To może być jakiś grzybek, mało widoczne ,opryskaj go jakimś środkiem grzybobójczym i podlej
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, bardzo Was proszę - wspomóżcie dobrą radą... Niestety nie znam się zupełnie na kaktusikach i sukulentach, sama hoduję może tylko trzy sztuki, ale tak... na wyczucie... bez jakiejkolwiek wiedzy... Dlatego też - przyznaję się bez bicia - każdy bardziej skomplikowany przypadek ukazuje moją niewiedzę ;:171
Tak się też składa, że nie potrafię przejść obojętnie obok żadnej podmęczonej roślinki i wszystkie przygarniam, niczym bezdomne zwierzaki, bo jest mi ich żal...
Suma sumarum - trafiła do mnie mocno zapuszczona roślinka i nie wiem, jak jej pomóc. Oceńcie proszę, czy mam tu jakieś szanse :shock:

Obrazek

Toto chyba coś na kształt echeverii... W każdym razie kiedyś prawdpodobnie nią było... Jak pomóc temu nieszczęśnikowi? I przede wszystkim... jak go... skrócić :?: Z góry bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie rady. I słowa pocieszenia też (jeśli nie ma innego ratunku) ;)

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p

Post »

No mało widoczne Basiu to zdjęcie. Sądzisz, że to może być jakiś grzybek? ja myślałam, że to plamki są np. spowodowane, ze kaktus miał za sucho... trudno przejde sie do sklepu po coś grzybobójczego.

Kari. Śliczny ten kaktusik. Moja koleżanka go ma. Też ma taką łysą gałązkę a na górze kwiat. Ale nie wiem czy to dobrze czy nie wiec niestety nie moge pomóc.
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

k-arolka pisze:Kari. Śliczny ten kaktusik. Moja koleżanka go ma. Też ma taką łysą gałązkę a na górze kwiat. Ale nie wiem czy to dobrze czy nie wiec niestety nie moge pomóc.
Karolko, naprawdę? Heh, to już mi troszkę lżej na sercu, jak wiem, że u innych też rosną takie małe dziwadełka... Szczerze mówiąc - nie rozpatrywałam opcji, że... to tak po prostu ma być :D Łodyżka obnażyła się wskutek usychania listków, więc myślałam, że to raczej niezdrowy objaw. Poszperam jeszcze nieco w internecie :)
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

K-arolka gdy kaktusik ma za mało wody to się po prostu zmarszczy ,twój może być przypalony od słonka (mało widoczne) lub zaatakowała go jakaś choroba grzyb... ale nie zaszkodzi opryskać ,a wręcz może pomóc ,tym roztworem rozrobionym troszkę też podlej ,pozdrawiam Basia
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p

Post »

Basiu a ile może kosztować taki środek grzybobójczy i to musi być specjalny do kaktusów? I o co chodzi z roztworem rozrobionym, jak go sie robi?:)
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Te środki nie są drogie dokładnie nie pamiętam ,w sklepie ogrodniczym powinnaś dostać ,to są ogólne nie tylko przeznaczone dla kaktusów,ja używam na ,przędziorki lubują się w nie których kaktusikach Diazol i na wełnowce .Na grzybki Kaptan środek grzybobójczy .Na każdym opakowaniu jest instrukcja jak go rozrobić więc nie powinnaś mieć problemów Pozdrawiam Basia Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Kolejny kaktus slicznie kwitnie od trzech dni - codzień rozkwita nowy kwiat Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

DankaWS śliczny kwiatuszek :)
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Dziękuję bardzo Basiu. Cieszę się, że zapowiadają dużo słońca bo ostatni kwiatek był jak wciąż padał deszcz i rozwinął się tylko raz i po kilku dniach odpadł :( - a te trzy mam nadzieję, będą cieszyły oczy kilka dni :D
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”