Bajgle
600g białej mąki pszennej chlebowej
350 g letniej wody
4 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki słodu /dałam cukier brązowy/
1,5 g świeżych drożdży lub 1 /2 łyżeczki instant
Białko roztrzepane z łyżką zimnej wody
do posypania:sezam, mak
Przygotować płótno lub ściereczki, duży garnek
Drożdże rozprowadzamy w wodzie.Do miski wsypujemy mąkę, słód i sól - mieszamy.Wlewamy wodę z drożdżami- mieszamy, dodajemy olej - mieszamy.Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połącza, wyjmujemy ciasto na stół i zagniatamy 8-10 minut.Powinno być gładkie i elastyczne.Odstawiamy w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
.
Wyjmujemy ciasto na stół, dzielimy je na 20 części i z każdej formujemy okrągłe kulki.Zostawiamy na 10 minut.Potem spłaszczamy kuli, robimy w środku dziurkę i obracamy ciastem na palcu lub trzonku łyżki, aż dziurka sporo się powiększy.
Zostawiamy bajgle do wyrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piec do temp. 220 stopni.Na ogniu stawiamy duży garnek z woda i dodajemy 2 lyżki cukru. Kiedy woda zawrze, zmniejszamy ogień i wkładamy po kilka bajgli- trzymamy 1 min., odwracamy na drugą stronę i po 30 sek. wyjmujemy na czyste płótno.
KIedy bajgle obeschną, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy w 220 stopniach 30 min.
PO upieczeniu można je już jeść
