Chińska róża,hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)- problemy w uprawie
Re: żółknący hibiskus
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguniu
u moich to samo się robi po wstawieniu do domu .Ale już widzę ,że w miejscu opadniętych listków wypuszczają młode gałązki,więc to chyba nic groźnego.Te co stały cały czas w domu są zieloniutkie
u moich to samo się robi po wstawieniu do domu .Ale już widzę ,że w miejscu opadniętych listków wypuszczają młode gałązki,więc to chyba nic groźnego.Te co stały cały czas w domu są zieloniutkie
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
Czyli że co? Jesień ? Tylko że on w domu jest już z miesiąc a zżółkł przez noc
Witajcie Ja tez jestem "szczęśliwą" posiadaczką hibiskusa. Z tym szczęściem jednak nie szaleje bo co tylko wypusci paki to brązowieją, a wypuszcza ich sporo:(. Myslalam ze to przez przeprowadzke ze sklepu, ale trwa to juz ze 2 m-ce wiec raczej nie. Nie wiem czy nie za rzadko go podlewam, ale z drugiej str boje sie przelac, bo jak wiadomo wtedy to juz mogiła. Jak czesto wy podlewacie swoje hibki? Wiem ze to głupie pytanie bo to zalezy od wielkosci temp. pow itd ale będę wiedziala chociaz orientacyjnie. Mój stoi na wschodnim oknie, w dosc bogatym towarzystwie i podlewam go jak ma SUCHO w doniczce, na zraszanie tez się załapuje ;)
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa
Mój hibiskus też miewa zółknące liście, czasem pare, czasem dużo, odpadają, ale po jakiś czasie znowu wyrastają nowe listki. Ciągle nie wiem co jest przyczyną..., natomiast takich brązowiejących końcówek na liściach jak on-line , nigdy nie miałam i myślę, że to coś poważniejszego...
też jestem ciekawa Waszych opini na temat zachowania hibiskusa
też jestem ciekawa Waszych opini na temat zachowania hibiskusa
Krysia
- treissi
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
E-w-u ja swoje hibki podlewam jak ziemia w doniczce jest sucha (wsadzam palca do ziemi). Większe rośliny, gdzie głębsze wsadzenie palca jest niemożliwe, podlewam jak listki robią się wiotkie i pochylają się ku dołowi. Jeśli chodzi o zraszanie to hibki bardzo to lubią i chętniej wtedy kwitną.
Isia żółknące listki w okresie zimowym raczej są normalne. Jeden z moich hibków na zimę zrzuca prawie wszystkie liście i odbjia wczesną wiosną. brązowe końcówki moga być winą suchego powietrza. Zraszaj go codziennie. Jednak jeśli martwisz się, że to coś innego, to musisz zamieścić fotki, bo inaczej nikt nie będzie mógł pomóc.
Isia żółknące listki w okresie zimowym raczej są normalne. Jeden z moich hibków na zimę zrzuca prawie wszystkie liście i odbjia wczesną wiosną. brązowe końcówki moga być winą suchego powietrza. Zraszaj go codziennie. Jednak jeśli martwisz się, że to coś innego, to musisz zamieścić fotki, bo inaczej nikt nie będzie mógł pomóc.
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Żółknący hibiskus
Mój hibiskus pięknie kwitnie ale z jednym coś się dzieje.Liście ma
czy możliwe,że go przelałam.Dzisiaj zauważyłam ,że sporo wody jest w osłonce.Zraszam często.Nawet pąki już nie opadają tylko te liście....schną i opadają.Co kilka podlewań daję odżywkę dla kwitnących
a tak kwitną.Szkoda je stracić
czy możliwe,że go przelałam.Dzisiaj zauważyłam ,że sporo wody jest w osłonce.Zraszam często.Nawet pąki już nie opadają tylko te liście....schną i opadają.Co kilka podlewań daję odżywkę dla kwitnących
a tak kwitną.Szkoda je stracić
-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
Aszka
a nie masz jakiś robaczków pod spodem liści?
a nie masz jakiś robaczków pod spodem liści?
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dla mnie robaczki to coś co się rusza a pod spodem widzę coś białego..Zdaję się na wyczucie.Jest coś białego jakby nalot z maciupeńkimi kreseczkami.Odstawiłam go na bok i co dale? listki wiotkie, jakby zwiędnięte
a może to wełnowce? w prawdzie mało się ruszają, ale tępić je trzeba ;)
co do mojego hibiskusa to w takim razie podlewanie to nie jest, bo jemu nie więdna listki przed podlaniem, więc jakby dostaje nieco częściej niz twoje, treissi. Kurcze, fajnie by było jakby troche pokwitł. Przyniosłam go z netto z samymi pączkami i sie okazało ze dobrze myslałam oglądając - bo udało mi się złapac półpełnego. Popredni kupiony dość szybko zakonczył u mnie żywot, ten sie na razie trzyma, ale kwiatków ni ma
co do mojego hibiskusa to w takim razie podlewanie to nie jest, bo jemu nie więdna listki przed podlaniem, więc jakby dostaje nieco częściej niz twoje, treissi. Kurcze, fajnie by było jakby troche pokwitł. Przyniosłam go z netto z samymi pączkami i sie okazało ze dobrze myslałam oglądając - bo udało mi się złapac półpełnego. Popredni kupiony dość szybko zakonczył u mnie żywot, ten sie na razie trzyma, ale kwiatków ni ma
Moje kwiatki
Pozdrawiam Ewa
Pozdrawiam Ewa