Aspidistra wyniosła,żelazne liście,(Aspidistra elatior)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pszubart
100p
100p
Od: 20 cze 2006, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aspidistra bardzo pasuje do przedwojennych, masywnych mebli ze zdobieniami, ale świetnie też prezentuje się w nowoczesnym, skandynawskim wystroju wnętrz, typu Ikea.
:)
Pozdrawiam wszystkich.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Uważam, że dla kochającego kwiaty nie jest ważne, czy roślina "pasuje" do mebli. Nieważne, jakie meble są w pokoju, ważne są rośliny, bo to one nadają klimat naszemu domowi, pozwalają na "chwileczkę zapomnienia", są odskocznią od codzienności, ucieczką w lepszy świat i dlatego tak namiętnie je hodujemy, pieścimy, martwimy się każdym opadającym bądź żółknącym listkiem. Tak uważam i czuję.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

i tu się zgadzam z dorcią nieważne do czego pasuje dana roślina ważne że jest na czym usiąść i ją podziwiać
pozdr Dorota
Moje storczyki
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Dorelo, pod Twoim stwierdzeniem podpisuję się "rękoma i nogami" :P
Expi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2008, o 09:06

Post »

Witam.

Osoby z Warszawy mogą kupić aspidistrę elatior w centrum ogrodniczym Flora point, w Aninie. Kosztuje 24 zł. co jest naprawdę promocyjną ceną i jeśli dobrze pamiętam jest tam jeszcze z 4-5 sztuk. Sama sobie takie cudo kupiłam, tylko że już jakiś czas temu. Ma pięć dojrzałych liści i trzy rozwijające się młode. Bardzo cieszy moje oczy. :D
Aha, ma spokojnie z 40 cm. wysokości.

Gabriela napisała, że zapłaciła dużo za tą roślinę a miała ona tylko 3 liście. Moim zdaniem to nie było dużo, naprawdę. Sami wiecie, że roślina ta wolno rośnie, dlatego w sprzedaży są starsze egzemplarze, coby to już jakoś wyglądało więc tym samym są i kosztowne. Zazwyczaj widziałam te rośliny w cenie 60-80 złotych i też nie miały dużo liści. Sama szukałam tańszych, no i udało mi się.
Aspidistra którą to można kupić w tym sklepie co wspominałam na początku, jest tam już od dość dawna, więc leciutko im co poniektóre końcówki liści zaschły, ale mimo to polecam.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W ubiegłym roku z sentymentu dla roślin z dzieciństwa, pstarałam się o aspidistrę. Sadzonka miała 5 listków i chociaż od momentu pdzesadzania minął już rok, to nadal ma te same 5 listków. Czy ona musi się tak długo adoptować do nowych warunków?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Plamy na liściach - Aspidistra

Post »

Witam!
Kupiłam jakis czas temu Aspidistrę - miała początki takich plam, ale niewielkie.
Ostatnio zaobserwowałam takie plamy:
Obrazek
Zaczeło się od mniejszej kropki, potem rozlało.
Chyba nie ejst to moja wina, bo zaczęło się wcześniej.
proszę o rady.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27

Post »

A korzonki jak tam nie gniją czasami . Mi to wygląda na przelanie ,albo poparzenie słoneczne :roll: Ale pewności nie mam . Może obejrzyj co tam w doniczce się dzieje.
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Re: Plamy na liściach - Aspidistra

Post »

Hmm na pewno nie jest poparzona, muszę popatrzeć na korzonki.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Panchoi

Post »

Mam ten sam problem roślina kupowana na allegro miała małe plamy jedna uscha całkiem a 2 jeszcze żyje korzenie ma w dobrym stanie z tego co wiem od sprzedającej to roślina przyjechała z Tajlandii i miała wciornastki plus przędziorka może od nowa atakują ja na swojej mam ślady wciornastków.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p

Post »

Czy to normalne żeby posadzony 1,5 roku temu kawał aspidistry z 7-oma liśćmi nie wypuścił do tej pory ani kawalątka nowego listeczka?
Awatar użytkownika
agathos3
100p
100p
Od: 2 maja 2009, o 23:30

Post »

Możliwe, że aspidistra tak długo nie wypuszcza liści, jeśli rośnie w dość dużej doniczce. Póki nie przerośnie podłoża, póty nie wypuści liścia. Generalnie ta roślina rośnie baaardzo wolno, dlatego jest taka droga.
Pytanie - czy te 7 liści to na jednym kłączu, czy raczej kilka kłączy w jednej doniczce?
pozdrawiam, Agata
moje parapetowce
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p

Post »

To jest wszystko na jednym kłączu, a doniczka jest rzeczywiście dosyć duża. Co mam robić? W czerwcu zmieniłam ziemię, bo wydawało mi się, że to nieodpowiednia ziemia jest przyczyną zahamowania wzrostu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”