Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja ze swoją eksperymentowałem. Jak podlewałem rzadko podobnie jak ty i spryskiwałem często to wypuszczały ładne zielone liście. A przestałem spryskiwać i tylko są czarne, zasuszone.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Na mniejszym jest widoczne niedożywienie a nie brak wody, co 14 dni jest wystarczająco jak podlewasz, teraz już na wielkie zmiany bym nie liczył, zauważysz je dopiero od wiosny jak zacznie się intensywna wegetacja roślin. Na obecną chwilę jedynie o nie dbaj odpowiednio podlewając, od wiosny zaczniemy prawidłową opiekę i zasilanie. :wink:
Awatar użytkownika
tomaszkof
50p
50p
Od: 23 cze 2009, o 10:02
Kontakt:

Post »

Co to znaczy niedożywienie?? Brak odpowiedniej ilości nawozu??
Mój zielony zakątek
Pozdrawiam serdecznie,
Tomek
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie. Brak odpowiedniej ilości światła. Za niedługo sukulenty powinny przejść okres spoczynku. Przenosi się je do chłodnego pomieszczenia.

woda+ dwutlenek węgla =(światło) = cukier (pokarm) + tlen :wink:
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pachypodium - znów problemy

Post »

Ostatnio moje pachypodium miało się idealnie, odkąd je rzadziej podlewałam i posadziłam do ziemi dla kaktusów. Niestety od jakiegoś czasu obserwuje, że nowe dwa listki które wyrosły, stają się na końcówkach czarne i potem to tak idzie z czasem, aż do nasady liścia. Nie wiem, czy jest to normalny proces - dlatego wolę zapytać. Nie zmieniłam częstości podlewania - raz na 2 tyg. Dodatkowo dodałam keramzyt na ziemię celem lepszego wchłaniania wilgoci. Czemu te listki na końcówkach tak czarnieją? Jeden musiałam urwać, zatem i tak już pozostał jeden. Sama "bryła" palmy jest zielona i w porządku.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Pachypodium nogdy nie miałem, ale objawy wskazywałyby na za mało wody, może powinieneś podlewać co tydzień? Albo bardziej obficie?
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja ma tak samo. Ale myślę, że nie ma co się przejmować, bo już jesień, coraz mniej światła i chłodno. Pewnie dlatego ;]
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Grzdyl

Post »

Ziemia dla kaktusów jest niewłaściwym podłożem. Należy ją wymieszać ze żwirkiem np. akwarystycznym w stosunku 1:1. Bez takiego dodatku ziemia ta zatrzymuje zbyt długo wilgoć, czego objawem jest właśnie czarnienie liści. Z wierzchu ziemia wydaje się sucha, lecz głębiej wilgoć utrzymuje się długo. Nie należy też zapominać o dobrym drenażu. O tej porze, gdy jest coraz chłodniej należy stopniowo ograniczać jej podlewanie. W okresie zimowym może ona stracić nawet wszystkie liście, jest to normalne, lecz nie poprzez ich czarnienie lecz żółknięcie.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Zdejmij ten keramzyt z ziemi bo on zatrzymuje wilgoć w podłożu, ziemia musi na spokojnie sobie naturalnie przesychać. Ma za wilgotną ziemię przez ten keramzyt i stąd czernienie znów liści. :wink:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Już sama nic z tego nie wiem. Czarodziej kiedyś pisał że trzeba przesadzić do ziemi do kaktusów i tak zrobiłam. No a teraz faktycznie dodałam na górę keramzyt - jeśli szkodzi to go wyjmę. Mam go także w gruboszu i hobbicie, ale one są zdrowe - czy z nich tez ma go zdjac? Listki czerniały już zanim dałam ten keramzyt, w środku ma drenaż.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
fibius
200p
200p
Od: 19 lut 2008, o 00:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Basieńka pisze:Już sama nic z tego nie wiem. Czarodziej kiedyś pisał że trzeba przesadzić do ziemi do kaktusów i tak zrobiłam. No a teraz faktycznie dodałam na górę keramzyt - jeśli szkodzi to go wyjmę. Mam go także w gruboszu i hobbicie, ale one są zdrowe - czy z nich tez ma go zdjac? Listki czerniały już zanim dałam ten keramzyt, w środku ma drenaż.
Keramzyt jest całkowicie neutralnym dodatkiem do ziemi. Nie zmienia pH gleby, nie uszkadza korzeni ani nie wpływa ujemnie na wzrost. Można go stosować jako drenaż, jako dodatek do podłoża. Sam go chętnie stosuje bo jest lżejszy od żwirku a dzięki porowatej powierzchni zatrzymuje wodę i poprawia strukturę gleby.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Właśnie go usunęłam :/
Grzdyl

Post »

fibius pisze:
Basieńka pisze:Już sama nic z tego nie wiem. Czarodziej kiedyś pisał że trzeba przesadzić do ziemi do kaktusów i tak zrobiłam. No a teraz faktycznie dodałam na górę keramzyt - jeśli szkodzi to go wyjmę. Mam go także w gruboszu i hobbicie, ale one są zdrowe - czy z nich tez ma go zdjac? Listki czerniały już zanim dałam ten keramzyt, w środku ma drenaż.
Keramzyt jest całkowicie neutralnym dodatkiem do ziemi. Nie zmienia pH gleby, nie uszkadza korzeni ani nie wpływa ujemnie na wzrost. Można go stosować jako drenaż, jako dodatek do podłoża. Sam go chętnie stosuje bo jest lżejszy od żwirku a dzięki porowatej powierzchni zatrzymuje wodę i poprawia strukturę gleby.
Dla sukulentów (np. Pachypodium) jest to zabójcze.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Keramzyt zdjęłam, poczekam aż ten ostatni liść zrobi się całkiem czarny. Pewno teraz i tak palma przechodzi powoli w okres spoczynku.
mania2510
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 paź 2009, o 17:37

Re: Palma madagaskarska ...

Post »

Obrazek

co wy na to :)?
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”