Więc wertykulacja i areacja - konieczna + antymech.
Wertykulację możesz zrobić grabiami - trochę potu wylejesz ;), a areację można zrobić widłami, albo takimi butami z gwoździami. Na początku trawnik będzie wyglądał nieciekawie - wyrwanie podszytu z trawy może go trochę wyłysić, ale za to potem... trawniczek bez mchu i zieleniutki
Ja na zimę koszę trawę nisko i daję obornik przekompostowany.Wczesną wiosną grabię pozostałości słomy i tego co się nie rozłożylo i trawnik jak ta lala.Mchu brak.
Ja mam trawnik naturalny tzn trawa jest rodzima- zawsze na podwórku była okazuje się ale do rzeczy - są pytania co zrobic z mchem bo jest pomimo wapnowania- a jakoś nikt nie pisze jakie pH gleby po wapnowaniu - może za mało wapnowane było- mój trawnik jak i wszystko jest na glebie lessowej ciężkiej i wilgotnej ale pH oscyluje ok 7 i mech na trawniku to jakaś fantazja bo u mnie nigdy go nie było
Odświeżam wątek ;) do tej pory sypalam wapnem budowlanym, i nawozami na mech ale niestety 2014 był wilgotnym rokiem i mchu coraz więcej. Co roku staram się wygrabiać wczesną wiosną mech z trawnika, koszę co tydzień, nawożę tylko na wiosnę. Koszę trawę aż do listopada. Nie powiem jest ładna ale w niektórych miejscach jednak mech rośnie. W tym roku wysypana jest akurat teraz wapnem budowlanym ale sprubuję końcem lutego posypać solą zwykłą kamienną. Koleżanka co roku sypie trawnik solą i sprubuję trawnik mam nadzieję że po jednym razie mi się nie zasoli ;)
Czy ktoś już używał soli na mech ?
sylwana85 pisze:Koleżanka co roku sypie trawnik solą i sprubuję trawnik mam nadzieję że po jednym razie mi się nie zasoli ;)
Czy ktoś już używał soli na mech ?