Jaki to storczyk?

Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jaki to storczyk?

Post »

Przepraszam, jeśli rzeczywiście zabrzmiało to zbyt "oschle".. :roll: Ale Mama Beata poprosiła o podanie rodzaju storczyka i napisanie wskazówek względem uprawy - więc napisałam, bo akurat znalazłam chwilkę czasu, a post stał tak od rana... więc nie chciałam, żeby przepadł i został bez odpowiedzi :lol: Jeśli chodzi o sformułowanie "zwykła marketowa hybryda", to miałam na myśli, że jest bez nazwy, a nie o wygląd ---> po prostu mieszaniec, żeby dalszego członu nazwy nie szukać :wink:
Warunki uprawy podałam takie, jakie sama stosuję - są też podawane często w różnych źródłach, ale to nie znaczy, że są złe, bo pospolite! Oczywiście, neiktózy też mają farta i udaje im sie też bez nich... ja akurat jestem w fazie eksperymentów :wink:
A oczywiście storczyk śliczny :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Anussko :) , byłam od początku przekonana o Twoich dobrych intencjach !

A Phalaenopsis Mamy Beaty, w ten drobniutko nakrapiany wzorek - to jedna z moich
ulubionych hybryd. Mam podobnego storczyka. Czasem mnie zaskakuje dwoma pędami :)
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p
Od: 27 wrz 2009, o 23:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Każdy ma swój sposób dobry na uprawę storczyków, w zależności od tego, ile czasu może poświęcić storczykom, ile naczyta się na ten temat i ile jest w stanie poświęcić funduszy. Pomysłowość też się liczy. W końcu i tak mają na tym skorzystać storczyki a my - gdy tylko im będzie dobrze.

Zawsze radzę początkującym w każdym temacie wypośrodkować poznane możliwości i iść między dwiema drogami a potem wybrać tę, którą chce się już iść. Człowiek zawsze wydaje się być zagubiony, ale najtrudniej zawsze jest ruszyć z miejsca. Potem jest już łatwiej, zwłaszcza jak człowiek wie, że nie jest sam i może liczyć na przykład na ludzi z forum. Mamie Beaty życzę wytrwałości i choroby... 'ORCHIDOZY' oczywiście :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Cieszę się ,ze temat nie podryfował w złym kierunku.
No to na złagodzenie ,ostudzenie emocji proponuję wspólną, wirtualną
nocną k a w u s i ę :heja /nie mam ikonki stosownej!!/

Mam nadzieję,ze to co napisaliśmy w temacie , będzie z pożytkiem dla wszystkich

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Jovanko,

Właśnie w tym problem, że Ania wykazała się chęcią pomocy a Jorgasowa (sorry może nick przekręciłam) zachowała się mało taktownie. Takie moje zdanie i moim zdaniem jeżeli już kogoś tu krytykować to wspomnianą wyżej osobę a nie Anie.

Jorgosova,
Pomaga się z chęcią ludziom serdecznym.... Poczytaj swoje wypowiedzi i zastanów się czy na pewno chcesz od kogoś uzyskać odpowiedź..... (jeżeli nie wiesz o co chodzi to trudno...)

To tyle off topu z mojej strony więcej w temacie się nie wypowiadam.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

nie wchodzi się między wódkę a zakąskę, ale ...

na zadanie pytanie i na szybko dałabym dokładnie taką samą odpowiedź jak Anusska. Ja korzystam z rad forum, różnych stron internetowych oraz 3 książek. I temat wody, nawozów, podlewania tam jest najczęściej jest podawany właśnie w ten sposób (pomijam formę, chodzi o treść).

Pierwszy storczyk to takie "zero" jak napisała Jovanka. W trakcie nabierania doświadczenia dopiero każdy wypracowuje własne sposoby opieki. Ja osobie z zewnątrz polecę podlewanie do ok 10-14 dni, podczas gdy mam w kolekcji storczyki, które lubią mieć mokro i podlewam co tydzień, latem to i co 3 dni (zwykły falek). Teoria jedno, a praktyka drugie. Poza tym ciężko po raz kolejny pisać całe elaboraty, że najlepiej tak i tak, ale sprawdza sie to i to, bo pewnie taki post byłby nie wiem jak długi. Myślę, że porad na tym forum jest tak dużo, że kiedy ktoś zechce z nami pobyć to na pewno doczyta w szczegółach jak to wygląda, co siię sprawdza u jednych , a co u innych.

Pozdrawiam, Mi ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Jorgosova
50p
50p
Od: 27 wrz 2009, o 23:33

Post »

kaisog1 pisze: Jorgosova,
Pomaga się z chęcią ludziom serdecznym.... Poczytaj swoje wypowiedzi i zastanów się czy na pewno chcesz od kogoś uzyskać odpowiedź..... (jeżeli nie wiesz o co chodzi to trudno...)
.
No nie za bardzo wiem, o co chodzi... mogłabyś mi to wyjaśnić? Twoja wypowiedź jest niejednoznaczna. Nie powinnaś pisać ogólnikami, bo w tej chwili jedyne co mi przychodzi na myśl, czytając cały ten temat, to to, że chciałabyś zablokować pomoc dla mnie na wszelkie dostępne Tobie sposoby. Rozumiem, że miałam sobie pomyśleć, że Ty masz znajomości na Forum, a ja jestem zupełnie nowa... I kiedykolwiek poproszę o pomoc, każda z osób, która wcześniej dostanie od Ciebie PW o tym, że ma nie odpowiadać na moje posty, będzie zwyczajnie mnie ignorować.
Czekam na konkretną i jednoznaczną odpowiedź.

Nie zawsze ktoś jest takim, jakim się wydaje być...
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Proponuję przenieść potyczki słowne na P.W.
Ten wątek powinien się skończyć na wypowiedzi Jovanki z zaproszeniem na wspólną wirtualną kawkę ;:40 ;:40 ;:40
Inaczej Mama Beata i inne nowe osoby 'uciekną' nam z Forum przy takiej atmosferze.
Dajcie sobie spokój z ciągnięciem temtu bez końca. A o kulturze osobistej każdy ma i tak własne zdanie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”