Drzewa i krzewy owocowe - jakie odmiany kupić?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Re: Drzewa i krzewy owocowe - jakie odmiany kupić?

Post »

proszę o pomoc

Bedę mieć Concorde bez zapylacza jest szansa ze będe miec przyzwoitą ilośc owoców ? mam tylko amfore, klapse faworytke i lipcówkę. Na inne odmany na razie nie mam miejsca.

Wie ktos może jak jest z pękaniem kory u concorde ?

Mam Faworytke klapsę i jest tragedia cała kora popękana wiecie może czemu tak sie robi ? Czy to z powodu słabej jakości ziemi ?? Czy mozna jakos temu zaradzić no i ewentualnie co robic z już popekaną korą klapsy faworytki.

Dlaczego generalnie pęka mi kora u grusz ?? mozna to jakos wytłumaczyć/zaradzić temu? ?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najczęstszą przyczyną uszkodzeń o jakich wspominasz, jest niewłaściwe stanowisko w którym rosną drzewa. Może być to np. ukształtowanie terenu plus przebieg warunków pogodowych na przedwiośniu. Wtedy to są duże różnice temperatury pomiędzy dniem i nocą - nagrzana przez słońce w ciągu dnia kora ulega gwałtownemu ochłodzeniu nocą i pęka - szczególnie od strony południowej czy południowo-zachodniej. Co do odmiany 'Concorde' - 'Faworytka' i 'Lipcówka kolorowa' są dobrymi zapylaczami dla niej.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

pomolog pisze:Najczęstszą przyczyną uszkodzeń o jakich wspominasz, jest niewłaściwe stanowisko w którym rosną drzewa. Może być to np. ukształtowanie terenu plus przebieg warunków pogodowych na przedwiośniu. Wtedy to są duże różnice temperatury pomiędzy dniem i nocą - nagrzana przez słońce w ciągu dnia kora ulega gwałtownemu ochłodzeniu nocą i pęka - szczególnie od strony południowej czy południowo-zachodniej. Co do odmiany 'Concorde' - 'Faworytka' i 'Lipcówka kolorowa' są dobrymi zapylaczami dla niej.
dziękuję bardzo za info , a możesz mi powiedzieć jak najlepiej sie temu oprzeć ?

1-- czytalem gdzieś że należy wapnem bielic drzewka no ale kiedy to robić jak kwitną, jesienią , czy może w lutym ??

2-- czy jak mam popękaną korę to wystarczy między szpary powsadzać Funaben EKO i będzie OK czy cos jeszcze trzeba ?

3-- czy muszę dodatkowo opryskiwać miedzianem źeby nie pekała mi kora ?? Jeśli tak to jak często ??

4-- czy trzeba korę odstajacą oderwać czy trzeba ją przybić gwoździem (tak gdzieś też czytałem) czy po przybiciu gwoździem drzewo nie będzie jeszcze mocniej cierpieć ?? a może mam wszytkie kawałki odstające kory oderwać i wszystko wyczyścic a potem posmarować funabenem ??

Przepraszam że tak pytam ale jestem załamany bo mi zawsze te gruszki strasznie pękają. Juz nawet myślałem ze to z powodu lokacji - Polska wschodnia i słabej jakości ziemi (sporo gliny szczególnie niżej)
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ad.1 Najlepiej drzewka bielić już na początku grudnia, przed nadejściem mrozów. Pamiętając jednocześnie, że ewentualne deszcze czy obfite opady śniegu zmywają wapno z drzew i może wystąpić konieczność powtórzenia zabiegu np. w lutym...
Ad. 2,3 Funaben czy Miedzian niestety nie zapobiegną powstawaniu ran oparzelinowych. Jedynie (lub raczej przede wszystkim) ograniczą możliwość infekcji chorób grzybowych, kory i drewna. Jeżeli takie rany powstaną po zimie, należy je przeczyścić i zabezpieczyć...
Ad. 4 Tak radykalny zabieg (gwoździki :wink: ) dotyczy głównie drzew starszych, kilkunastoletnich - w przypadku młodych nasadzeń, gdzie mamy stosunkowo cienki pień lepiej jest rany przeczyścić ostrym narzędziem (idealny jest do tego sierpak, czy nóż sadowniczy), delikatnie, lecz stanowczo usuwając fragmenty oderwanej i obumarłej tkanki, a następnie zabezpieczyć pastą czy maścią do tego przeznaczoną.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p

Post »

super, Dzięki wielkie za rozjaśnienie tematu.

Jeszcze jedna rzecz skoro mam grusze 6, 7, 10 letnie z popękaną korą ze szczelinami ( ale nic nie zwisa) to rozumię że mam w szczeliny powpychac funaben, potem ubielić i orpyskiwać miedzianem.

Moje pytanie jest takie jak często (jakie miesiace) opryskiwać miedzianem w roku ?
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli rana jest zagojona (do tego sucha, gładka, zasklepiona) - to w zasadzie nie jest to zupełnie potrzebne (mowa o Funabenie). Po prostu nie widząc jak to wygląda, trudno to dokładnie ocenić. Tym bardziej, że nie podajesz w profilu skąd jesteś (warunki klimatyczne). Co do zabiegów Miedzianem - to już zależy od przebiegu warunków pogodowych w danym sezonie. Na pewno warto wykonać zabiegi wiosenne - później tym środkiem jedynie chronić odmiany wrażliwe na zarazę ogniową.
PS. na forum znajdziesz sporo informacji na ten temat - wpisz po prostu do wyszukiwarki odpowiednie hasła.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krzysztofie Fallenangelv :) dziękuję bardzo za rady
ostatecznie drzewka będą rosły 3 m od granicy/siatki której jeszcze nie ma i średnio 4 m od siebie, większa odległość między orzechem i czereśnią oraz czereśnią i najprawdopodobniej gruszami. A czas pokaże jak im będzie.
Plan zakładał że będą w zygzaku rosły ostatecznie będą w 1 rzędzie.
Na razie posadziliśmy orzecha wł., 1 orzeszynę i 1 wiśnię, choinkę i 2 tuje i żywopłot :D szaleństwo :D jednego dnia hihi
zastanawiam się tylko czy wiśnie nie dać w środek a jabłonie bliżej poł-zach bo po południu dużo słońca jest.. wiśnie mogę jeszcze przesadzić przecież.. a może ulenę lepiej na słońce? zielona jestem
tak to wyglada teraz:
Obrazek

Krzysztofie oj prawda, taki laik jak ja nie bardzo orientuje się co to podkładki i tajemnicze M26 :oops:ale troszkę chyba zrozumiałam: im słabsza ziemia i mniejsze drzewo tym bliżej siebie :) chyba :oops:
u mnie jest podobno dobra ziemia, ale niestety glina jest i do tego wysoko woda (miejscami nawet i 1,5m) trochę obawiam się czy będą u mnie rosły drzewka owocowe, ale chce spróbować, bo nie wyobrażam sobie działki bez nich
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

agaM Noooo ten drugi wariant zagospodarowania znacznie lepszy niż w pierwowzorze.
Co do tych wiśni to po prawdzie wszystkie owocowe lubią słońce to może niech wiśnia tam lepiej rośnie bo może ona najwięcej potrzebować słońca.Nurtuje mnie pytanie z czego masz żywopłot?Jak mniemam liściasty?
cx

Post »

Witam.
Podkładki stosuje się po to aby odmiana szlachetna lepiej rosła i plonowała.I na przykład podkładki silniej rosnące dajemy na glebach słabszych bo mają mocniejszy system korzeniowy.Podkładki mocno skarlające dajemy dla odmian naturalnie bardzo silnie rosnących np Ligol,aby osłabić jego wzrost a poprawić owocowanie.To trzeba by dłuuugo pisać aby sensownie wyjaśnić temat szerzej.
Jest wielu hodowców podkładek jedne z nich oznaczamy B ,inne P,a najczęściej obecnie stosowane w jabłoniach są podkładki seri M i polskie P.Przy czym :M9 to podkładka karłowa=osłabiająca wzrost wegetatywny a polepszająca owocowanie,jednak wymaga nieco lepszych warunków;M26 to podkładka półkarłowa i osłabia wzrost drzew w mniejszym stopniu jak M9 ale za to ma głębszy i mocniejszy system korzeniowy=drzewo może bez nawadniania rosnąć w gorszych warunkach i niektóre odmiany mogą rosnąć bez podpór(kołków,palików).
Pozdrawiam,Krzyś.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:shock: Krzysztofie no to teraz jestem o wiele mądrzejsza :D bardzo ciekawe to co piszesz, a więc podkłady to bardzo ważna rzecz. Dobrze dobrane moga zapewnić dobry wzrost i owocowanie :) nie myślałam że to teraz takie.. 'zaawansowane' jest ;) a te podkłady to inaczej nie tzw. 'szczepienia'? o szczepieniu drzew słyszałam

Fallenangelv ad żywopłotu to nazw nie znam, ale jedne krzaczki X (na razie badylki) mają podłóżne listki, one kwitną na biało a potem takie czarne kuleczki się robią, a krzaczki Y pomiędzy to drobne listki mają, posadziłam dwie X-jedna Y- tak na przemian coby weselej było ;) jak wyjdzie w efekcie to zobaczymy
na razie nie mam zdj.

mam problem gdzie posadzić ozdobnego jałowca, bo dosyć spory już urósł na działce u teścia
myślałam by przy studni na początku żywopłotu lub tu przy garażu na wysokości roku domu..

ide na boks :heja
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a ja dalej kupuje próbuje i wybieram i.. lekko nie jest ;) trudny wybór
smakuje mi ligol, na pewno będzie kosztela no i..

słyszeliście o jabłoni 'czester"? szukam i szukam i znaleźć nie mogę
kupiłam i posmakowało mi bo przypomina w smaku lobo tylko skórka tak nie odchodzi, a lobo własnie chciałam mieć tylk ta skórka mnie denerwuje

i zamiast antonówki jaką jabłoń byście proponowali, taką super na przetwory i do szarlotki ale i do pojedzenia (antonówka średnio mi smakuje surowa :oops: )
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

Moze szara reneta? W smaku dobra a na przetwory super!
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lex szarej nie próbowałam ale reneta ta czerwona mi nie smakuje :( ale jeszcze spróbuje :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”