Świerk kłujący, świerk srebrny (Picea pungens) jaki,jak sadzić , pielęgnować ?
Świerk kłujący, świerk srebrny (Picea pungens) jaki,jak sadzić , pielęgnować ?
Witam poszukuje informacji na temat tegoż drzewka, a mianowicie jak posadzić, pielęgnować no i podobno tez "hartować"
Z góry BARDZO DZIĘKUJĘ
Z góry BARDZO DZIĘKUJĘ
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj!
Akurat z tym iglakiem co do warunków uprawy nie ma dużo roboty.Mój rosnie na trawniku i tak jak wszystkie iglaki lubi kwaśną glebę.Wsadz tam ,gdzie chcesz i nawoż nawozem do iglaków.Pamiętaj o podlewaniu bo iglaki trzeba podlewać tak ,aby miały mokro.Nawet w zimie ,gdy nie ma śniegu też co jakiś czas trzeba podlać.Korzenie obsyp korą.
Najwazniejsz rzecz to opryski na przedziorka.Niestety te świerki często chorują z powodu tego pajęczaka.Na wiosnę całe drzewko opryskujemy Talstarem i powtarzamy do końca czerwca co 2 tyg.
Poszukaj jeszcze w jakiejś wyszukiwarce
Akurat z tym iglakiem co do warunków uprawy nie ma dużo roboty.Mój rosnie na trawniku i tak jak wszystkie iglaki lubi kwaśną glebę.Wsadz tam ,gdzie chcesz i nawoż nawozem do iglaków.Pamiętaj o podlewaniu bo iglaki trzeba podlewać tak ,aby miały mokro.Nawet w zimie ,gdy nie ma śniegu też co jakiś czas trzeba podlać.Korzenie obsyp korą.
Najwazniejsz rzecz to opryski na przedziorka.Niestety te świerki często chorują z powodu tego pajęczaka.Na wiosnę całe drzewko opryskujemy Talstarem i powtarzamy do końca czerwca co 2 tyg.
Poszukaj jeszcze w jakiejś wyszukiwarce
- Anku
- 100p
- Od: 15 lip 2006, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli chcesz mieć takiego świerka http://www.pinus.net.pl/foto/picea_pungens_glauca_h.jpg który wyrośnie do kilkunastu metrów to kup sobie gdzieś sadzonkę z siewu za kilkanaście złotych (wys. 50-60 cm) świerka kłujacego 'Glauca' i nie baw się w w wysiewanie nasion.
Możesz też kupić świerki kłujace szczepione np. odmiany 'Koster' lub 'Hoopsii' ale te są droższe.
..
Możesz też kupić świerki kłujace szczepione np. odmiany 'Koster' lub 'Hoopsii' ale te są droższe.
..
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Moje swierki tez rosna bez problemu.Nawoze je nawzem do iglakow.Pwiem szczerze ze mam ich kilka, sa juz duze(ok 5-6 m) i praktycznie wgle sie nimi nie zajmuje.Same sobie rosna.Nie podlewam, nie przycinam.
A co do nasion to radze Ci kupic gotowe drzewko, ladnie uformowane.Mozesz sprobowac wysiac ale dlugo bedziesz czekac, az uformuje sie z niego "choinka".A tak wybierzesz ladny, gesty, z prostym wierzchlkiem, z przyrostami:).A swierki mozna znalezc w kazdym sklepie ogrodniczym z iglakami:).
A co do nasion to radze Ci kupic gotowe drzewko, ladnie uformowane.Mozesz sprobowac wysiac ale dlugo bedziesz czekac, az uformuje sie z niego "choinka".A tak wybierzesz ladny, gesty, z prostym wierzchlkiem, z przyrostami:).A swierki mozna znalezc w kazdym sklepie ogrodniczym z iglakami:).
-
- 50p
- Od: 4 kwie 2009, o 09:08
Świerk niebieski!
Witam. Poszukuje prawdziwej nazwy świerku niebieskiego. Jest wiele odmian, a mi chodzi o taką co dorasta do przynajmniej 20m wysokości, posiada igły niebieskie, grube. Pomóżcie! Wysoki przyrost rocznie około 50cm. pozdrawiam
- dorota1007
- 200p
- Od: 26 wrz 2009, o 21:38
Re: Świerk niebieski!
Proponuję Picea pungens 'Hoopsii' lub 'Glauca', odmiana 'Koster' dorasta do około 10m wysokości
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=63996" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam- Dorota
Pozdrawiam- Dorota
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hoopsii jest bardzo ładny.
Ale tak przeglądają c link Który dał Mirek jest ciekawy okaz ale nie ma nic w sieci o nim(albo słabo szukam) chodzi o Picea pungens 'Blue Select'
Ale tak przeglądają c link Który dał Mirek jest ciekawy okaz ale nie ma nic w sieci o nim(albo słabo szukam) chodzi o Picea pungens 'Blue Select'
http://web1.msue.msu.edu/imp/modzz/00001096.html
Ładna lista odmian, bez fotek, te można sobie szukac.
Ładna lista odmian, bez fotek, te można sobie szukac.
- dorota1007
- 200p
- Od: 26 wrz 2009, o 21:38
Zaciekawiła mnie ta odmiana, ale tak jak mówisz nie ma na jej temat konkretnych informacji w sieci, sprawdziłam też na stronie Związku Szkółkarzy Polskich i również nic... Być może to jakaś amerykańska odmiana, nowo wprowadzona
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=63996" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam- Dorota
Pozdrawiam- Dorota