Drzewa i krzewy owocowe - jakie odmiany kupić?
Re: Drzewa i krzewy owocowe - jakie odmiany kupić?
proszę o pomoc
Bedę mieć Concorde bez zapylacza jest szansa ze będe miec przyzwoitą ilośc owoców ? mam tylko amfore, klapse faworytke i lipcówkę. Na inne odmany na razie nie mam miejsca.
Wie ktos może jak jest z pękaniem kory u concorde ?
Mam Faworytke klapsę i jest tragedia cała kora popękana wiecie może czemu tak sie robi ? Czy to z powodu słabej jakości ziemi ?? Czy mozna jakos temu zaradzić no i ewentualnie co robic z już popekaną korą klapsy faworytki.
Dlaczego generalnie pęka mi kora u grusz ?? mozna to jakos wytłumaczyć/zaradzić temu? ?
Bedę mieć Concorde bez zapylacza jest szansa ze będe miec przyzwoitą ilośc owoców ? mam tylko amfore, klapse faworytke i lipcówkę. Na inne odmany na razie nie mam miejsca.
Wie ktos może jak jest z pękaniem kory u concorde ?
Mam Faworytke klapsę i jest tragedia cała kora popękana wiecie może czemu tak sie robi ? Czy to z powodu słabej jakości ziemi ?? Czy mozna jakos temu zaradzić no i ewentualnie co robic z już popekaną korą klapsy faworytki.
Dlaczego generalnie pęka mi kora u grusz ?? mozna to jakos wytłumaczyć/zaradzić temu? ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najczęstszą przyczyną uszkodzeń o jakich wspominasz, jest niewłaściwe stanowisko w którym rosną drzewa. Może być to np. ukształtowanie terenu plus przebieg warunków pogodowych na przedwiośniu. Wtedy to są duże różnice temperatury pomiędzy dniem i nocą - nagrzana przez słońce w ciągu dnia kora ulega gwałtownemu ochłodzeniu nocą i pęka - szczególnie od strony południowej czy południowo-zachodniej. Co do odmiany 'Concorde' - 'Faworytka' i 'Lipcówka kolorowa' są dobrymi zapylaczami dla niej.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
dziękuję bardzo za info , a możesz mi powiedzieć jak najlepiej sie temu oprzeć ?pomolog pisze:Najczęstszą przyczyną uszkodzeń o jakich wspominasz, jest niewłaściwe stanowisko w którym rosną drzewa. Może być to np. ukształtowanie terenu plus przebieg warunków pogodowych na przedwiośniu. Wtedy to są duże różnice temperatury pomiędzy dniem i nocą - nagrzana przez słońce w ciągu dnia kora ulega gwałtownemu ochłodzeniu nocą i pęka - szczególnie od strony południowej czy południowo-zachodniej. Co do odmiany 'Concorde' - 'Faworytka' i 'Lipcówka kolorowa' są dobrymi zapylaczami dla niej.
Pozdrawiam serdecznie
1-- czytalem gdzieś że należy wapnem bielic drzewka no ale kiedy to robić jak kwitną, jesienią , czy może w lutym ??
2-- czy jak mam popękaną korę to wystarczy między szpary powsadzać Funaben EKO i będzie OK czy cos jeszcze trzeba ?
3-- czy muszę dodatkowo opryskiwać miedzianem źeby nie pekała mi kora ?? Jeśli tak to jak często ??
4-- czy trzeba korę odstajacą oderwać czy trzeba ją przybić gwoździem (tak gdzieś też czytałem) czy po przybiciu gwoździem drzewo nie będzie jeszcze mocniej cierpieć ?? a może mam wszytkie kawałki odstające kory oderwać i wszystko wyczyścic a potem posmarować funabenem ??
Przepraszam że tak pytam ale jestem załamany bo mi zawsze te gruszki strasznie pękają. Juz nawet myślałem ze to z powodu lokacji - Polska wschodnia i słabej jakości ziemi (sporo gliny szczególnie niżej)
-
Ad.1 Najlepiej drzewka bielić już na początku grudnia, przed nadejściem mrozów. Pamiętając jednocześnie, że ewentualne deszcze czy obfite opady śniegu zmywają wapno z drzew i może wystąpić konieczność powtórzenia zabiegu np. w lutym...
Ad. 2,3 Funaben czy Miedzian niestety nie zapobiegną powstawaniu ran oparzelinowych. Jedynie (lub raczej przede wszystkim) ograniczą możliwość infekcji chorób grzybowych, kory i drewna. Jeżeli takie rany powstaną po zimie, należy je przeczyścić i zabezpieczyć...
Ad. 4 Tak radykalny zabieg (gwoździki ) dotyczy głównie drzew starszych, kilkunastoletnich - w przypadku młodych nasadzeń, gdzie mamy stosunkowo cienki pień lepiej jest rany przeczyścić ostrym narzędziem (idealny jest do tego sierpak, czy nóż sadowniczy), delikatnie, lecz stanowczo usuwając fragmenty oderwanej i obumarłej tkanki, a następnie zabezpieczyć pastą czy maścią do tego przeznaczoną.
Pozdrawiam serdecznie
Ad. 2,3 Funaben czy Miedzian niestety nie zapobiegną powstawaniu ran oparzelinowych. Jedynie (lub raczej przede wszystkim) ograniczą możliwość infekcji chorób grzybowych, kory i drewna. Jeżeli takie rany powstaną po zimie, należy je przeczyścić i zabezpieczyć...
Ad. 4 Tak radykalny zabieg (gwoździki ) dotyczy głównie drzew starszych, kilkunastoletnich - w przypadku młodych nasadzeń, gdzie mamy stosunkowo cienki pień lepiej jest rany przeczyścić ostrym narzędziem (idealny jest do tego sierpak, czy nóż sadowniczy), delikatnie, lecz stanowczo usuwając fragmenty oderwanej i obumarłej tkanki, a następnie zabezpieczyć pastą czy maścią do tego przeznaczoną.
Pozdrawiam serdecznie
super, Dzięki wielkie za rozjaśnienie tematu.
Jeszcze jedna rzecz skoro mam grusze 6, 7, 10 letnie z popękaną korą ze szczelinami ( ale nic nie zwisa) to rozumię że mam w szczeliny powpychac funaben, potem ubielić i orpyskiwać miedzianem.
Moje pytanie jest takie jak często (jakie miesiace) opryskiwać miedzianem w roku ?
Jeszcze jedna rzecz skoro mam grusze 6, 7, 10 letnie z popękaną korą ze szczelinami ( ale nic nie zwisa) to rozumię że mam w szczeliny powpychac funaben, potem ubielić i orpyskiwać miedzianem.
Moje pytanie jest takie jak często (jakie miesiace) opryskiwać miedzianem w roku ?
-
Jeżeli rana jest zagojona (do tego sucha, gładka, zasklepiona) - to w zasadzie nie jest to zupełnie potrzebne (mowa o Funabenie). Po prostu nie widząc jak to wygląda, trudno to dokładnie ocenić. Tym bardziej, że nie podajesz w profilu skąd jesteś (warunki klimatyczne). Co do zabiegów Miedzianem - to już zależy od przebiegu warunków pogodowych w danym sezonie. Na pewno warto wykonać zabiegi wiosenne - później tym środkiem jedynie chronić odmiany wrażliwe na zarazę ogniową.
Pozdrawiam serdecznie
PS. na forum znajdziesz sporo informacji na ten temat - wpisz po prostu do wyszukiwarki odpowiednie hasła.
Pozdrawiam serdecznie
PS. na forum znajdziesz sporo informacji na ten temat - wpisz po prostu do wyszukiwarki odpowiednie hasła.
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krzysztofie Fallenangelv dziękuję bardzo za rady
ostatecznie drzewka będą rosły 3 m od granicy/siatki której jeszcze nie ma i średnio 4 m od siebie, większa odległość między orzechem i czereśnią oraz czereśnią i najprawdopodobniej gruszami. A czas pokaże jak im będzie.
Plan zakładał że będą w zygzaku rosły ostatecznie będą w 1 rzędzie.
Na razie posadziliśmy orzecha wł., 1 orzeszynę i 1 wiśnię, choinkę i 2 tuje i żywopłot szaleństwo jednego dnia hihi
zastanawiam się tylko czy wiśnie nie dać w środek a jabłonie bliżej poł-zach bo po południu dużo słońca jest.. wiśnie mogę jeszcze przesadzić przecież.. a może ulenę lepiej na słońce? zielona jestem
tak to wyglada teraz:
Krzysztofie oj prawda, taki laik jak ja nie bardzo orientuje się co to podkładki i tajemnicze M26 :oops:ale troszkę chyba zrozumiałam: im słabsza ziemia i mniejsze drzewo tym bliżej siebie chyba
u mnie jest podobno dobra ziemia, ale niestety glina jest i do tego wysoko woda (miejscami nawet i 1,5m) trochę obawiam się czy będą u mnie rosły drzewka owocowe, ale chce spróbować, bo nie wyobrażam sobie działki bez nich
ostatecznie drzewka będą rosły 3 m od granicy/siatki której jeszcze nie ma i średnio 4 m od siebie, większa odległość między orzechem i czereśnią oraz czereśnią i najprawdopodobniej gruszami. A czas pokaże jak im będzie.
Plan zakładał że będą w zygzaku rosły ostatecznie będą w 1 rzędzie.
Na razie posadziliśmy orzecha wł., 1 orzeszynę i 1 wiśnię, choinkę i 2 tuje i żywopłot szaleństwo jednego dnia hihi
zastanawiam się tylko czy wiśnie nie dać w środek a jabłonie bliżej poł-zach bo po południu dużo słońca jest.. wiśnie mogę jeszcze przesadzić przecież.. a może ulenę lepiej na słońce? zielona jestem
tak to wyglada teraz:
Krzysztofie oj prawda, taki laik jak ja nie bardzo orientuje się co to podkładki i tajemnicze M26 :oops:ale troszkę chyba zrozumiałam: im słabsza ziemia i mniejsze drzewo tym bliżej siebie chyba
u mnie jest podobno dobra ziemia, ale niestety glina jest i do tego wysoko woda (miejscami nawet i 1,5m) trochę obawiam się czy będą u mnie rosły drzewka owocowe, ale chce spróbować, bo nie wyobrażam sobie działki bez nich
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
agaM Noooo ten drugi wariant zagospodarowania znacznie lepszy niż w pierwowzorze.
Co do tych wiśni to po prawdzie wszystkie owocowe lubią słońce to może niech wiśnia tam lepiej rośnie bo może ona najwięcej potrzebować słońca.Nurtuje mnie pytanie z czego masz żywopłot?Jak mniemam liściasty?
Co do tych wiśni to po prawdzie wszystkie owocowe lubią słońce to może niech wiśnia tam lepiej rośnie bo może ona najwięcej potrzebować słońca.Nurtuje mnie pytanie z czego masz żywopłot?Jak mniemam liściasty?
Witam.
Podkładki stosuje się po to aby odmiana szlachetna lepiej rosła i plonowała.I na przykład podkładki silniej rosnące dajemy na glebach słabszych bo mają mocniejszy system korzeniowy.Podkładki mocno skarlające dajemy dla odmian naturalnie bardzo silnie rosnących np Ligol,aby osłabić jego wzrost a poprawić owocowanie.To trzeba by dłuuugo pisać aby sensownie wyjaśnić temat szerzej.
Jest wielu hodowców podkładek jedne z nich oznaczamy B ,inne P,a najczęściej obecnie stosowane w jabłoniach są podkładki seri M i polskie P.Przy czym :M9 to podkładka karłowa=osłabiająca wzrost wegetatywny a polepszająca owocowanie,jednak wymaga nieco lepszych warunków;M26 to podkładka półkarłowa i osłabia wzrost drzew w mniejszym stopniu jak M9 ale za to ma głębszy i mocniejszy system korzeniowy=drzewo może bez nawadniania rosnąć w gorszych warunkach i niektóre odmiany mogą rosnąć bez podpór(kołków,palików).
Pozdrawiam,Krzyś.
Podkładki stosuje się po to aby odmiana szlachetna lepiej rosła i plonowała.I na przykład podkładki silniej rosnące dajemy na glebach słabszych bo mają mocniejszy system korzeniowy.Podkładki mocno skarlające dajemy dla odmian naturalnie bardzo silnie rosnących np Ligol,aby osłabić jego wzrost a poprawić owocowanie.To trzeba by dłuuugo pisać aby sensownie wyjaśnić temat szerzej.
Jest wielu hodowców podkładek jedne z nich oznaczamy B ,inne P,a najczęściej obecnie stosowane w jabłoniach są podkładki seri M i polskie P.Przy czym :M9 to podkładka karłowa=osłabiająca wzrost wegetatywny a polepszająca owocowanie,jednak wymaga nieco lepszych warunków;M26 to podkładka półkarłowa i osłabia wzrost drzew w mniejszym stopniu jak M9 ale za to ma głębszy i mocniejszy system korzeniowy=drzewo może bez nawadniania rosnąć w gorszych warunkach i niektóre odmiany mogą rosnąć bez podpór(kołków,palików).
Pozdrawiam,Krzyś.
- agaM
Krzysztofie no to teraz jestem o wiele mądrzejsza bardzo ciekawe to co piszesz, a więc podkłady to bardzo ważna rzecz. Dobrze dobrane moga zapewnić dobry wzrost i owocowanie nie myślałam że to teraz takie.. 'zaawansowane' jest ;) a te podkłady to inaczej nie tzw. 'szczepienia'? o szczepieniu drzew słyszałam
Fallenangelv ad żywopłotu to nazw nie znam, ale jedne krzaczki X (na razie badylki) mają podłóżne listki, one kwitną na biało a potem takie czarne kuleczki się robią, a krzaczki Y pomiędzy to drobne listki mają, posadziłam dwie X-jedna Y- tak na przemian coby weselej było ;) jak wyjdzie w efekcie to zobaczymy
na razie nie mam zdj.
mam problem gdzie posadzić ozdobnego jałowca, bo dosyć spory już urósł na działce u teścia
myślałam by przy studni na początku żywopłotu lub tu przy garażu na wysokości roku domu..
ide na boks
Fallenangelv ad żywopłotu to nazw nie znam, ale jedne krzaczki X (na razie badylki) mają podłóżne listki, one kwitną na biało a potem takie czarne kuleczki się robią, a krzaczki Y pomiędzy to drobne listki mają, posadziłam dwie X-jedna Y- tak na przemian coby weselej było ;) jak wyjdzie w efekcie to zobaczymy
na razie nie mam zdj.
mam problem gdzie posadzić ozdobnego jałowca, bo dosyć spory już urósł na działce u teścia
myślałam by przy studni na początku żywopłotu lub tu przy garażu na wysokości roku domu..
ide na boks
- agaM
a ja dalej kupuje próbuje i wybieram i.. lekko nie jest ;) trudny wybór
smakuje mi ligol, na pewno będzie kosztela no i..
słyszeliście o jabłoni 'czester"? szukam i szukam i znaleźć nie mogę
kupiłam i posmakowało mi bo przypomina w smaku lobo tylko skórka tak nie odchodzi, a lobo własnie chciałam mieć tylk ta skórka mnie denerwuje
i zamiast antonówki jaką jabłoń byście proponowali, taką super na przetwory i do szarlotki ale i do pojedzenia (antonówka średnio mi smakuje surowa )
smakuje mi ligol, na pewno będzie kosztela no i..
słyszeliście o jabłoni 'czester"? szukam i szukam i znaleźć nie mogę
kupiłam i posmakowało mi bo przypomina w smaku lobo tylko skórka tak nie odchodzi, a lobo własnie chciałam mieć tylk ta skórka mnie denerwuje
i zamiast antonówki jaką jabłoń byście proponowali, taką super na przetwory i do szarlotki ale i do pojedzenia (antonówka średnio mi smakuje surowa )
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Moze szara reneta? W smaku dobra a na przetwory super!
- agaM
lex szarej nie próbowałam ale reneta ta czerwona mi nie smakuje ale jeszcze spróbuje