Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący
- Milosz-s
- 200p
- Od: 29 maja 2007, o 16:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też tak sądzę
Starane 250 EC jest firmowane przez Dow AgroSciences USA a więc ma zasięg światowy.
Wadą Starane jest jego cena 40 zet za opakowanie 100 ml. ale w funtach może miec inne relacje.
Na naszym rynku jest jaszcze Bofix, ale ten może być nieznany w Wielkiej Brytanii.
Starane 250 EC jest firmowane przez Dow AgroSciences USA a więc ma zasięg światowy.
Wadą Starane jest jego cena 40 zet za opakowanie 100 ml. ale w funtach może miec inne relacje.
Na naszym rynku jest jaszcze Bofix, ale ten może być nieznany w Wielkiej Brytanii.
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam bardzo duży trawnik a w nim stokrotki, koniczynka,jaskier rozłogowy i mniszek. Preparat do zwalczania uciążliwych chwastów w trawie byłby dla mnie za drogi przy takiej powierzchni trawnika. Czy mogę go zastąpić preparatem do zwalczania chwastów w zbożu.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- Milosz-s
- 200p
Zużycie Starane to 10 ml / 100 m2 a więc 4 zet na 100 m2
W sezonie trzeba powtórzyć oprysk by zlikwidować nowe zasiewy. A więc cenę należy podwoić.
To za drogo ?
Środki używane w ochronie zbóż też nie są za darmo.
Jak duży masz ten trawnik ?
W sezonie trzeba powtórzyć oprysk by zlikwidować nowe zasiewy. A więc cenę należy podwoić.
To za drogo ?
Środki używane w ochronie zbóż też nie są za darmo.
Jak duży masz ten trawnik ?
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
no tak na oko 1500 m
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
- Milosz-s
- 200p
Środki stosowane w uprawach zbóż stosuje się w ilości 1,5-3 l na ha. [Chwastox, Afalon, Basagran itp. ]
Zużycie ich jest więc 1,5 - 3 krotnie wyższe od Starane. Cena zakupu takich środków musiałaby być wyraźnie niższa.
Zużycie ich jest więc 1,5 - 3 krotnie wyższe od Starane. Cena zakupu takich środków musiałaby być wyraźnie niższa.
Pięciornik gęsi
Tak bardzo zaatakował mi trawnik,że już nie widzę trawy, jak się go pozbyć. Jeszcze taki powój też bardzo sie rozpanoszył. Czy mniszek pomoże w likwidacji tych roslin
W ramach tematu napiszę pewien kanon, o którym wielu posiadaczy trawników (ale nie łąk) nie wie.
Nie można dopuścić do zakwitnięcia traw i nie można dopuścić do zagłuszenia czyli długotrwałego zacienienia nisko rosnących odmian traw. Jednym słowem: KOSIĆ!! Jak najczęściej kosić tak by trawa zagłuszała chwasty a nie chwasty trawę.
Nie można dopuścić do zakwitnięcia traw i nie można dopuścić do zagłuszenia czyli długotrwałego zacienienia nisko rosnących odmian traw. Jednym słowem: KOSIĆ!! Jak najczęściej kosić tak by trawa zagłuszała chwasty a nie chwasty trawę.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Lido, nie uciekaj z forum, bo inni "laicy" tacy jak ja bardzo potrzebują Twojej wiedzy i doświadczenia!!!
A z drugiej strony - ze zderzenia różnych, czasem całkowicie sprzecznych, poglądów powstaje wartościowa wiedza.
A z drugiej strony - ze zderzenia różnych, czasem całkowicie sprzecznych, poglądów powstaje wartościowa wiedza.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
LiDo, forum jak z samej nazwy wynika, służy od wymiany doświadczeń w różnych zagadnieniach. Jak uważasz się za fachowca to dziel się z nami swoją wiedzą. Ja na razie nie otrzymałem pełnej odpowiedzi na zadane pytanie w tym temacie.LiDo pisze:...Swoimi nieprzemyślanymi wpisami odstraszacie fachowców do wypowiadania sie na tym forum.
Na razie odstraszyliście na blisko miesiąc fachowca ...
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2007, o 15:29
- Kontakt:
Polecam środek Golf lub Mniszek, oba do kupienia w sklepach ogrodniczych, służą one do niszczenia roślin dwuliściennych w trawnikach.
Pryskasz tym całość, nie ryzykując że randup zjedzie wszystko do gołej ziemi. Po spryskaniu czekasz 5-7 dni, trucizna zjada w tym czasie chwasty aż do końca korzenia, kosisz trawnik i już. Zostaje ewentualnie uzupełnić dziury w trawie które pozostają po martwych chwastach. Warunkiem efektywnego pryskania jest to, żeby chwasty były nieco podhodowane (tj. przynajmniej 3-4 listki) bo trutka działa kontaktowo na liście i lepiej żeby wniknęła przez większą powierzchnię.
Pryskasz tym całość, nie ryzykując że randup zjedzie wszystko do gołej ziemi. Po spryskaniu czekasz 5-7 dni, trucizna zjada w tym czasie chwasty aż do końca korzenia, kosisz trawnik i już. Zostaje ewentualnie uzupełnić dziury w trawie które pozostają po martwych chwastach. Warunkiem efektywnego pryskania jest to, żeby chwasty były nieco podhodowane (tj. przynajmniej 3-4 listki) bo trutka działa kontaktowo na liście i lepiej żeby wniknęła przez większą powierzchnię.
-marcinek-