Borówka amerykańska - słabo owocuje/nie owocuje
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pusiu, nie chodzi o wyszukiwanie odpowiedzi w całym necie, tylko w naszym forum. Na górze masz ikonkę z opisem Wyszukaj. Chodzi o to, że już wiele razy pisaliśmy o tym, dlaczego borówka nie owocuje, może skorzystasz z gotowych podpowiedzi.
Np zerknij tu:
- Borówka amerykańska - 1cz.(05.08-06.05)
- Borówka amerykańska - 2cz.(06.05-....
- Borówka Amerykańska- przycinanie
- Borówka amerykańska sadzenie ?
Jeśli nadal będziesz miała wątpliwości, nie krępuj się, pytaj
Np zerknij tu:
- Borówka amerykańska - 1cz.(05.08-06.05)
- Borówka amerykańska - 2cz.(06.05-....
- Borówka Amerykańska- przycinanie
- Borówka amerykańska sadzenie ?
Jeśli nadal będziesz miała wątpliwości, nie krępuj się, pytaj
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Borówka w pigułce
ja znalazłem w necie mnostwo mylnych informacji, az dostałem od znajomej taka wiedzę w pigułce:
Borowka amerykanska lubi lekkie + przepuszczalne + kwasne + prochniczne podloze, naslonecznione miejsce, osloniete od wiatru.
Sadzic w duzych dolkach z wymieszanym torfem z kwasna ziemia 50:50.
Podlewac często, ale tak żeby nie stala woda. Ma plytko korzenie, wiec na zime klasc pod krzew sciolke (torf / trociny / liscie).
Owoce powinny pojawic się rok po posadzeniu, a jeśli posadzony krzew był bardzo mlody to w 2 lata. Pierwszy zbior niewielki, w kolejne lata coraz wieksze.
Dobrze jest mieć obok siebie dwie odmiany borowki, bo zapylaja się wtedy wzajemnie i owocowanie jest duzo lepsze.
jeśli krzew nie owocuje to prawdopodobnie oznacza ze pH gleby jest nieodpowiednie (powinno być ok. 4). Zaopatrzyc się w kwasomierz (phmetr) w sklepie ogrodniczym, koszt ok. 20zl.
Przycinac krzew wiosna, ale pierwszy raz dopiero 3 lata po posadzeniu. W pierwszych latach obcinac glownie slabe pedy tuz przy ziemi, pozniej wybierac ok. 7 glownych najsilniejszych pedow, reszte usuwac. Zawsze usuwac stare, zdrewniale pedy, na ich miejsce wyrosna nowe. Krzew lubi mieć wentylacje, lepiej wtedy owocuje.
Borowka amerykanska lubi lekkie + przepuszczalne + kwasne + prochniczne podloze, naslonecznione miejsce, osloniete od wiatru.
Sadzic w duzych dolkach z wymieszanym torfem z kwasna ziemia 50:50.
Podlewac często, ale tak żeby nie stala woda. Ma plytko korzenie, wiec na zime klasc pod krzew sciolke (torf / trociny / liscie).
Owoce powinny pojawic się rok po posadzeniu, a jeśli posadzony krzew był bardzo mlody to w 2 lata. Pierwszy zbior niewielki, w kolejne lata coraz wieksze.
Dobrze jest mieć obok siebie dwie odmiany borowki, bo zapylaja się wtedy wzajemnie i owocowanie jest duzo lepsze.
jeśli krzew nie owocuje to prawdopodobnie oznacza ze pH gleby jest nieodpowiednie (powinno być ok. 4). Zaopatrzyc się w kwasomierz (phmetr) w sklepie ogrodniczym, koszt ok. 20zl.
Przycinac krzew wiosna, ale pierwszy raz dopiero 3 lata po posadzeniu. W pierwszych latach obcinac glownie slabe pedy tuz przy ziemi, pozniej wybierac ok. 7 glownych najsilniejszych pedow, reszte usuwac. Zawsze usuwac stare, zdrewniale pedy, na ich miejsce wyrosna nowe. Krzew lubi mieć wentylacje, lepiej wtedy owocuje.
Re:
najlepszy na rynku i stosowany przeze mnie nawóz do borówek i jednoczesnie zakwaszacz to;INSOLph jest to nawóz WE Ppoj. 0,25l rozcieńcza się go w 60l wody. efekt gwarantowany. pozdro jankodafit pisze:Moje zdanie tez jest takie, kup nawóz do borówek, który również zakwasza glebę. Na pewno krzaki wynagrodzą to owocami
- Milosz-s
- 200p
- Od: 29 maja 2007, o 16:27
Re: Borówka amerykańska - słabo owocuje
Stosowałem Insol pH i mam mieszane odczucia.
Niewątpliwą zaletą jest skuteczne zakwaszanie podłoża.
Dość duża zawartość azotu spowodowała u Rhododendronów intensywny rozrost wegetatywny, kosztem zawiązywania kwiatów i w następnym roku nie zakwitł w ogóle.
Czy przy borówkach nie zadziała podobnie i nie poskutkuje obniżeniem owocowania, budując masę zieloną ? Jak długo go stosujesz ?
A tak nawiasem od dłuższego czasu nie mogę go kupić. Gdzie się w niego zaopatrujesz ?
Niewątpliwą zaletą jest skuteczne zakwaszanie podłoża.
Dość duża zawartość azotu spowodowała u Rhododendronów intensywny rozrost wegetatywny, kosztem zawiązywania kwiatów i w następnym roku nie zakwitł w ogóle.
Czy przy borówkach nie zadziała podobnie i nie poskutkuje obniżeniem owocowania, budując masę zieloną ? Jak długo go stosujesz ?
A tak nawiasem od dłuższego czasu nie mogę go kupić. Gdzie się w niego zaopatrujesz ?
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Re: Borówka amerykańska - słabo owocuje
Witam! na forum preparat o którym napisałem jest w/g mnie rewelacyjny 0.25l rozpuszczam w 60l wody. Kupuje go w skepie ogrodniczym , mieszkam w Krakowie działke 75 km w kierunku Nowego Sącza. Borówki posiadam 6lat różne gatunki od wczesnych do późnych mam 16 krzaków, i od początku stosuje insol pH oprócz tego podsypuje raz na jakiś czas korą drobno mieloną 0-20 mm. Chcę powiedzieć że ze względu na bardzo złe warunki glebowe ( działka na terenie o podłożu siutrowym około 300m nad poziomem morza bardzo skąpe warunki wodne- często podlewam w okresie wegetacji) borówki posadziłem w workach 80l po kwaśnej ziemi o pH 3,5-4,5 , dlaczego w workach otóż mój starszy kolega który niejako zaraził mnie działką i borówkami doradził mi sadzenie w workach żeby odizolować od gleby nie kwaśnej.
kwaśna ziemia przygotowana do sadzenia boróki wymieszana z trocinami i piaskiem tzn 70% ziemi kwaśnej 15% trocin i 15% piasku. Pozdrawiam janko
kwaśna ziemia przygotowana do sadzenia boróki wymieszana z trocinami i piaskiem tzn 70% ziemi kwaśnej 15% trocin i 15% piasku. Pozdrawiam janko
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 cze 2009, o 22:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
borówka amerykańska - dlaczego nie kwitnie?
Witam.
Mam od 3 lat 3 różne sadzonki borówki. W tym samym miejscu. Ok 1,5 m od siebie.
Jedna kwitnie i ma owoce. Pozostałe dwie (mimo tego że krzewy są większe) nie zakwitły do tej pory ani razu.
Czy ktoś wie dlaczego?
Mam od 3 lat 3 różne sadzonki borówki. W tym samym miejscu. Ok 1,5 m od siebie.
Jedna kwitnie i ma owoce. Pozostałe dwie (mimo tego że krzewy są większe) nie zakwitły do tej pory ani razu.
Czy ktoś wie dlaczego?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Re: borówka amerykańska - dlaczego nie kwitnie?
Witaj na forum
Są za młode? Pochodzą z siewu? Mają kiepskie podłoże? Sprawdzałeś pH gleby? Nawozisz za mocno azotem? Zmarzły?
Powodów może być kilka, trudno powiedzieć, jaka jest diagnoza akurat w twoim przypadku. Podajesz za mało danych.
Wpisz w swoim Profilu jakąś Lokalizację ogrodu, łatwiej będzie cokolwiek poradzić, a i przyjemniej rozmawia się z kimś skądś, niż z kimś znikąd
Są za młode? Pochodzą z siewu? Mają kiepskie podłoże? Sprawdzałeś pH gleby? Nawozisz za mocno azotem? Zmarzły?
Powodów może być kilka, trudno powiedzieć, jaka jest diagnoza akurat w twoim przypadku. Podajesz za mało danych.
Wpisz w swoim Profilu jakąś Lokalizację ogrodu, łatwiej będzie cokolwiek poradzić, a i przyjemniej rozmawia się z kimś skądś, niż z kimś znikąd
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
stawiam na pH.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 gru 2009, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli się okaże, że to pH to kup siarkę- mi tak poradzono sklepie ogrodniczym, ale znowu pisano na forum, że siarka dodatkowo jeszcze chyba niepotrzebnie zasala ziemię.
czas to .......ryba
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
I jak posypiesz siarką, to za trzy lata ta siarka może zadziała :P
O borówce mamy mnóstwo wątków, warto je poczytać, tam jest mnóstwo dobrych rad
O borówce mamy mnóstwo wątków, warto je poczytać, tam jest mnóstwo dobrych rad