Pielęgnowanie traw ozdobnych
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Co robić z trawami kępiastymi ?
Proszę o info, czy takie trawy jak kostrzewy, turzyce itp należy przycinać, czy lepiej je zostawić samopas. A jak przycinać to na jaką wysokość?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
A na wiosnę przycinasz do ziemi czy zostawiasz trochę a jak tak to na jaką wysokość?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trawy bylinowe, które usychają na zimę można wyciąć do samej ziemii, tzn. usunąć wszystkie suche źdźbła. I tak nowe wychodzą od korzeni.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Miskant chiński
Kiedy i jak wysoko powinno się obcinać miskanta chińskiego??
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Re:
Możesz sadzić nawet w grudniu - za wyjątkiem traw "o podwyższonym ryzyku" , np. pampasówki.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Re: Trawy ozdobne - moje eksperymenty
Ja też kupiłam w obi i już zdąrzyłam posadzić dwie odmiany. Mam tylko pytanie odnoście ścinania suchych traw m.in, turzyca włosista i Pennisetum. Czy obcinamy je na wiosnę?? Aha i czy okrywać trawy na zimę?? I jeszcze odnoście podłoża. Chciałam wyłożyć je agrowłókniną i przysypać czymś aby nie przerastały chwasty. Tylko czym przykryć co efektowniej będzie wyglądać?? żwir?? kora??
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Trawy ozdobne przycinanie, podłoże
Ja też kupiłam w obi i już zdąrzyłam posadzić dwie odmiany. Mam tylko pytanie odnoście ścinania suchych traw m.in, turzyca włosista i Pennisetum. Czy obcinamy je na wiosnę?? Aha i czy okrywać trawy na zimę?? I jeszcze odnoście podłoża. Chciałam wyłożyć je agrowłókniną i przysypać czymś aby nie przerastały chwasty. Tylko czym przykryć co efektowniej będzie wyglądać?? żwir?? kora
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Re: trawy ozdobne przycinanie, podłoże
Turzycy włosistej się nie przycina, a ta jej "suchosc" to cały jej urok. Na wiosnę można wyczesac martwe listki. Pennisetum przycinamy na wiosnę.
Turzyca powinna ładnie wyglądac na żwirze lub grysie.
Turzyca powinna ładnie wyglądac na żwirze lub grysie.
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Re: Trawy ozdobne przycinanie, podłoże
Osobiście przycinam trawy przed zimą. Mam dość sporawy ogród i gdyby nie przycinanie praktycznie zimowe to na wiosnę była by wszędzie w suchej postacj. Od co najmniej 10 lat tak postepuję. Jest tylko jedna zasada, że nie przycinam zbyt nisko pozostawiam 1/3 wysokości trawy a wiosną tylko docinam. na pewno mając pojedyncze egz. w ogrodzie warto pozostawić na zimę wtedy mamy ciekawy ziomowy ogród.
jarek
jarek
Ja miskanty związuję, wtedy wiatr tak nie roznosi ich suchych liści,lepiej zabezpiecza przed mrozem, a kępa dzielniej broni się przed obfitym śniegiem. Kępę pennisetum obkładam od dołu u nasady suchymi łętami astrów jesiennych i sztywnymi częściami gałązek po przycince świerków.Kępa się nie zapada pod ciężarem śniegu tak łatwo, a chroni to też przed mrozem.Obcinam wiosną.
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Przerabiałem różne metody okryć. Mieszkam w rejonie Lubina i na razie nie miałem problemu z zimowaniem traw.
jarek
jarek
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Re: Miskant chiński
Czy ta zasda dotyczy też innych Miskantów?