Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
Re: Czosnek niedźwiedzi
Czyli sadzić teraz (skoro magry wysyła cebulki, to chyba jest jeszcze dobry czas na sadzenie), w cieniu. Ja też mam piach pod całym ogrodem, ale mam też miejsca gliniaste i takie, gdzie gleba jest żyzna i przepuszczalna. Nawiozłam do ogrodu przeróżnej ziemi dla różnych roślinek Chyba posadzę część w glinę, a część w przepuszczalną.
Dać mu kompostu na dobry start?
Dać mu kompostu na dobry start?
Ja dostałam właśnie cebulki.Nie wyobrażam sobie trzymania ich do wiosny, nie mają żadnych łusek, tego typu cebulki nie lubią być przetrzymywane za długo bo zbyt wysychają. Korzonki są żywe i dziś jeszcze idą do gruntu Do mrozów jeszcze trochę.Dobry pomysł z kompostem na początek.
Tak na marginesie, czy ktoś wie może czym od czosnku niedźwiedziego różni się czosnek neapolitański
Tak na marginesie, czy ktoś wie może czym od czosnku niedźwiedziego różni się czosnek neapolitański
Z tego co wygooglowałam, to czosnek niedźwiedzi można jeść, a na neapolitański można patrzeć.
Ze zdjęć wynika, że neapolitański ma wąskie listki. Ale pewna nie jestem, bo na czosnkach nie znam się ni w ząb (czosnkowy ).
Ze zdjęć wynika, że neapolitański ma wąskie listki. Ale pewna nie jestem, bo na czosnkach nie znam się ni w ząb (czosnkowy ).
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
do naszych celów poza czosnkiem niedźwiedzim nadaje sie jeszcze Allium victorialis czyli czosnek siatkowaty jest większy ale bardziej wymagający dość ciekawa strona : http://toads.wordpress.com/category/wild-plants/
Nie wiem jak Wy, ale ja chcę patrzeć , jeść tak przy okazji
Przeczytałam wszystkie posty w tym temacie i "zachorowałam" na czosnek. Zakupiłam na allegro trzy cebulki za 4 zł. Nie mogę się doczekać przesyłki, żeby zobaczyć jakiej wielkości są. BO jak czytałam Wasze posty to ta cena wydaje się śmieszna w porównaniu do cen podawanych w postach. Jestem jednak pełna nadziei,że urosną również u mnie.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
Bedzie dobrze - tak swoja drogą wszystkim uprawiaczom polecam przeczytanie tego co na dole pisze na tej stronie : http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Allium_ursinum.htm . Daje to mniej wiecej ogólny obraz czego czosnek potrzebuje
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wiosną bardzo lubię skubnąć kilka listków do kanapek lub do jajecznicy.
W tym roku pozwoliłem się rozsiać mojemu Allium ursinum.
W tym roku pozwoliłem się rozsiać mojemu Allium ursinum.
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Witam
Zakupiłam cebulki czosnku na al ;) w najbliższych dniach zamierzam je wysadzić pośród drzew, mam nadzieję, że się przyjmie. Jest super do sałatek, zup, w sosie typu pesto, możliwości bardzo dużo, więc pokładam ogromne nadzieje w tych cebulkach
Zakupiłam cebulki czosnku na al ;) w najbliższych dniach zamierzam je wysadzić pośród drzew, mam nadzieję, że się przyjmie. Jest super do sałatek, zup, w sosie typu pesto, możliwości bardzo dużo, więc pokładam ogromne nadzieje w tych cebulkach
-
- 200p
Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć kiedy czosnek powinien pokazać się na powierzchni? Wydaje mi się, że już czas, krokusy już widać, a czosnku nie, zaczynam się martwić, że nic z tego nie będzie :/
Wegetarianko, myślę, że jeszcze za wcześnie i nie masz się, co martwić.
Mojego czosnku też jeszcze nie widać i nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek pojawił się wcześniej niż w kwietniu, a poza tym nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie przez większość doby ziemia jest zamarznięta więc roślinki się nie spieszą
Mojego czosnku też jeszcze nie widać i nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek pojawił się wcześniej niż w kwietniu, a poza tym nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie przez większość doby ziemia jest zamarznięta więc roślinki się nie spieszą
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
- anutka_k
- 100p
- Od: 2 maja 2010, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czosnek niedźwiedzi można kupić na allegro jest bardzo tani i szybko się rozrasta , lubi cień i półcień .
Niedawno sama zamówiłam i czekam na przesyłkę .
Kosztuje na prawdę tanio a rozrasta się jak chwast
Niedawno sama zamówiłam i czekam na przesyłkę .
Kosztuje na prawdę tanio a rozrasta się jak chwast
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
-
- 200p
Mnie się nie śpieszy, tylko bardzo bardzo chciałabym mieć go u siebie, z nasion się nie udało i liczę na te cebulki co siedzą w ziemi
Wydawało mi się, że ok połowy marca już powinien się przebijać, ale ok, pożyjemy zobaczymy, w ostateczności pozostanie allegrooo
Wydawało mi się, że ok połowy marca już powinien się przebijać, ale ok, pożyjemy zobaczymy, w ostateczności pozostanie allegrooo