Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
- AGA Z
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róża pustyni
To ja też pochwale się moją różyczką.
Nie mam cierpliwości do nasionek i kupiłam we wrześniu gotową 30 cm. roślinkę. Miała całą masę pąków, które opadły. Dzisiaj ma już następne pąki i zakwitnie.
Oto ona (na zdjęciu pierwsze opadłe pąki)
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To ja też pochwale się moją różyczką.
Nie mam cierpliwości do nasionek i kupiłam we wrześniu gotową 30 cm. roślinkę. Miała całą masę pąków, które opadły. Dzisiaj ma już następne pąki i zakwitnie.
Oto ona (na zdjęciu pierwsze opadłe pąki)
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
Trzymam kciuki aby Ci więcej nie zrzucała pączków i ładnie zakwitła.Moja(43 str.) miała dwa ładne kwiatki a dwa pączki zrzuciła,myślę, że jest jeszcze za młoda i roślinka sama decyduje na ile ją stać.Ma jeszcze parę pąków na drugiej gałązce, ciekawa jestem jak sobie poradzi z nimi.Nasionka, które wykiełkowały w piątek mają około1,5cm i pomalutku rosną
Renia
Przeczytałam całą tę dyskusję na temat adenium i tak się napaliłam na tego kwiatka, że tak Wam śłicznie maluszki rosną i takie sa urocze, że juz zamówiłam nasionka na allegro. Przyslą 20szt więc myślę że chociaz jedno uda mi się doprowadzić do kielkowania Trzymajcie kciuki, abym nie dostała starych nasion. Nie mogę sie juz doczekać aby też móćpokazać wam swój "chów" Myslicie, że sie uda to komus kto jedynie czytał to forum i doświadczenia nie ma?
Musisz nasionka trzymać w cieple i na pewno Ci wykiełkują.Ja kupiłam tylko 4 sztuki i wszystkie mi wykiełkowały.Na tak dużą ilość jaką posiadasz jak wykiełkuje chociaż połowa to i tak będzie fajnie. Dopiero od końca sierpnia interesuję się i hoduję ja ,ale jak będziesz miała jakieś wątpliwości to chętnie służę odpowiedzią.Zresztą tylu tu miłych forumowiczów,którzy zawsze pomogą pozdrawiam
Renia
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agaszkrab - na pewno bez problemu uda Ci się wyhodować Adenium z nasiona. W tym wątku masz wiele przykładów jak to się robi. Podsumowując - moczenie nasion w letniej jest bardzo ważne. Już po kilku(nastu) godzinach widać które mają ochotę wykiełkować. I nawet nie moczyłbym wszystkich a tylko połowę.
Polecany substrat dla nasion i młodych roślin to wg mnie: ziemia (bez znaczenia jaka) 2/3 i czysty piasek (drobny) - 1/3. Próbuj nawet teraz. Jeżeli się nie uda (w co wątpię) - powtórzysz w styczniu-lutym. Powodzenia.
Polecany substrat dla nasion i młodych roślin to wg mnie: ziemia (bez znaczenia jaka) 2/3 i czysty piasek (drobny) - 1/3. Próbuj nawet teraz. Jeżeli się nie uda (w co wątpię) - powtórzysz w styczniu-lutym. Powodzenia.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
aha, czyli niekoniecznie jest potrzebna, jak było mówione na forum, ziemia z dodatkami, najlepsza do kaktusów? Tak się własne zastanawiałam, bo kaktusy rosną mi jak szalone i to w zwykłej, uniwersalnej ziemi. Kwestia odpowiedniego podlewania wg mnie, a róża, skoro tez nalezy do rodziny sukulentów, to tez powinna dac sobie radę w "marnych" warunkach w końcu rośnie niby na pustyni. Kurcze, a ja biegam do skrzynki i zaglądam czy listonosz przyniósł juz moje ziarenka ale niestety, nadal musze czekać, a juz wszystko gotowe : doniczka, miejsce na parapecie, ziemia
Uczę się na błędach innych
Witam Was jestem tak bardzo podekscytowana, kupiłam 3 nasionka tego pięknego kwiatka jutro lub pojutrze po nie jadę ale dopiero za tydzień będę mogła je posadzić mam nadzieje że pomożecie mi, czytam i czytam ten temat i do końca nie mogę dojść mam parę pytań:
1. Czy nasionka włożyć do szklanki z wodą czy na wacik mokry?
2. Włożyć nasionka do ziemi dla kaktusów czy dołożyć do tego jeszcze włókno kokosowe?
3. Wyparzyć tą ziemie najpierw?
4. Czy jest szansa że o takiej porze roku wyrośnie? niby wysiew całoroczny jest ale chciałabym wiedzieć.
Proszę o dopowiedz
1. Czy nasionka włożyć do szklanki z wodą czy na wacik mokry?
2. Włożyć nasionka do ziemi dla kaktusów czy dołożyć do tego jeszcze włókno kokosowe?
3. Wyparzyć tą ziemie najpierw?
4. Czy jest szansa że o takiej porze roku wyrośnie? niby wysiew całoroczny jest ale chciałabym wiedzieć.
Proszę o dopowiedz
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
1/ Obojętnie - jak wygodniej. Ja swoje moczyłem w małym kieliszku.
2/ Może być ziemia dla kaktusów, może być dla palm, może być uniwersalna (cały czas ją stosuje do wszystkich roślin). Większe znaczenie ma dodanie 1/3 piasku. Ziemia jest wtedy przesiąkliwa i nie stagnuje wody. Dla dorosłych już Adenium można dodawać włókno kokosowe, perlit czy żwirek.
3/ Nie przesadzał bym z tą dezynfekcją, chyba, że ziemia niezbyt ładnie pachnie.
4/ Wykiełkuje na pewno. Oczywiście zima nie jest najlepszym momentem do "bujnego wzrostu" a wręcz odwrotnie. Ale można spróbować wysiać, no, 1/3 czy połowę nasionek a resztę później. Najlepszym stanowiskiem będzie południowe okno nawet nad kaloryferem (lubią ciepełko).
2/ Może być ziemia dla kaktusów, może być dla palm, może być uniwersalna (cały czas ją stosuje do wszystkich roślin). Większe znaczenie ma dodanie 1/3 piasku. Ziemia jest wtedy przesiąkliwa i nie stagnuje wody. Dla dorosłych już Adenium można dodawać włókno kokosowe, perlit czy żwirek.
3/ Nie przesadzał bym z tą dezynfekcją, chyba, że ziemia niezbyt ładnie pachnie.
4/ Wykiełkuje na pewno. Oczywiście zima nie jest najlepszym momentem do "bujnego wzrostu" a wręcz odwrotnie. Ale można spróbować wysiać, no, 1/3 czy połowę nasionek a resztę później. Najlepszym stanowiskiem będzie południowe okno nawet nad kaloryferem (lubią ciepełko).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.