Papryka ostra "Cyklon"Cayenne '',"Hbanero', 'Jalapenos','Serranos" i inne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka ostra

Post »

Właśnie dokładnie tak było z tą co napisałam, że z targu taka długa co miała być ostra - czubek był słodki bo mój P. odgryzł żeby spróbować, ale jak wybierałam nasiona to reszta była dość ostra. Ma u mnie plus za długość owocu ok. 25 cm i szerokość ok 5-7 cm. :) Nasionka idą do testu :D
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś dorwałam piekielnie ostre habanero żółte - 10 w skali ostrości Scoville'a. Mój P jak ugryzł to brzydko mówił i przez 5 minut nie wiedział czym ma zgasić ten ogień - był majonez w użyciu na przemian z alkoholem wysoko procentowym :D Oczywiście nasionka wydłubane. Czerwone habanero dużo łagodniejsze ;) Mam jeszcze thai chilli (zielone) i chilli cherry ale to ostatnie jest słodkie - na skali jest to 1. Z wszystkiego mam zamiar wydłubać nasionka :D
Awatar użytkownika
magduu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sie 2006, o 15:50

Post »

przetestowałam te kozie rogi - suszone to mogą być tylko do ozdoby kuchni, prezentują się pięknie, szczególnie w czerwono-czarnej kuchni, jak moja; w occie są smaczne, te pomarańczowe bardziej ostre niż te nie do końca dojrzałe, surowe najlepsze są tylko te zerwane z krzaka jako dojrzałe, zrobiłam jeszcze mrożone, ale jeszcze nie jadłam. jedyny słuszny wniosek - z krzaka zrywać tylko pomarańczowe i czerwone; ja swoje za późno wysadziłam, więc większość jest średnio dojrzała. na przyszły rok kupiłam cayenne i cyklon ;:137
pozdrawiam ciepło, magda
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cayenne jest mało na krzaczkach...przynajmniej u mnie tak z nią było - wyglądała podobnie jak te rogi tylko niedojrzałe były zielone a nie seledynowe... Dziś mam zamiar wydłubać w gumowych rękawiczkach nasionka z tacki z fotki powyżej...
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

Zrobiłam kwaszoną paprykę: Oleńkę i do słoiczków dodałam po dwa strąki papryki cayenne (podobnie postąpiłam, kwasząc ogórki). Uzyskałam ciekawy smak, ale cayenne to raczej dodam do np. sosu.

Miałam też w ogrodzie inną papryczkę ostrą: drobne żółte owocki w miarę dojrzewania fioletowiały, tę też dodawałam do kwaszonek, jest ostrzejsza niż cayenne :)
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Swagman pisze:papryka ostra krzyżuje się ze słodką i wychodzą cuda na kiju- pamiętam mieliśmy kiedyś w gruncie ostrą kolo słodkiej i było bardzo niedobrze bo się pokrzyżowały i niektóre papryki słodkie były ostre a ostre słodkie - ba czasem nawet pojedyncza papryczka była częściowo ostro-słodka -zależy gdzie się ją ugryzło :idea: co do tego ze ostra okazała się być słodka mimo tego ze rosła daleko od słodkiej - to może być tak ze nasionko pochodziło z papryki zapylonej słodką w poprzednim roku i powtórzyło akurat cechę jednego z rodziców -tego słodkiego w tym przypadku :idea: :)
To bardzo ciekawe,nie wiedziałam o tym,moje papryki, rosły obok siebie,tylko dlatego że miałam tyle różnych siewek do pikowania,że w końcu wszystkie się wymieszały,ale słodkie były słodkie,a ostre były ostre że hej.Może chodzi o jakieś konkretne odmiany?
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Re:

Post »

fiorella 100 pisze:pomocy!- obrodziły mi bardzo papryczki cayenne- są bardzo ostre i nie da się ich wszystkich zjeść, a szkoda zmarnować. Trochę suszę ale nie wiem co zresztą zrobić - podobno zalewa się je octem - ale jak dokładnie to nie wiem?
Ja wszystkie papryki ostre ususzyłam a potem zmieliłam łącznie z nasionami,pieknie wyglądają w słoiku,jak ze sklepu,bo nie są zmielone na pył,tylko mikroskopijne płatki.Polecam Koniecznie używać rękawiczek i maski,myślałam że się uduszę jak otwarłam za szybko mikser i niewidoczny pył dostał się do oskrzeli. :wit
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mi osobiście nigdy się nie zdarzyło, żeby papryki się poprzepylały nawzajem ;) zawsze rosną obok siebie i ostre i słodkie i są jakie mają być :)
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja podobnie jak Magda, mam słodkie a obok ostre i nigdy mi się nie "pokrzyżowały"
Awatar użytkownika
tomoe
50p
50p
Od: 17 maja 2009, o 20:29

Post »

Mam pytanie odnośnie papryki ostrej Cayenne. Kupiłem nasionka z Plantico i tam pisze, że wysiewać w kwietniu. I mam problem, bo ja tutaj czytam i widzę, że niektórzy sieją już w lutym... Poczekać do kwietnia czy po prostu wysiać w przyszłym tygodniu?
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Ja bym siał na Twoim miejscu, w przyszłym tyg. , ale jak chcesz to poczekaj na odp. innych.

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siej - połowa marca to najwyższa pora na wysiew papryk - rozsada potrzebuje około dwóch miesięcy żeby urosnąć.
Awatar użytkownika
tomoe
50p
50p
Od: 17 maja 2009, o 20:29

Post »

Dzięki za rady. Zaraz dam nasionka do namoczenia, a jutro wysieję :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”