Wrzosy kolorowane,farbowane
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Te wrzosy jak z katalogu,urody przecudnej,aż by się chciało mieć.
Owszem mam ale moja ziemia dziwny urodzaj niesie.Ja mówię,że jednym rośnie innym maleje.
Jestem w tej drugiej grupie,choć bardzo bym chciała mieć większe okazy.
Pozostaje mi zadowolenie,gdy zobaczę w innych ogrodach,a to widziałam u Józefa.
Chyba nie pogniewasz się ,że pokażę,co moje oczy zobaczyły???
pozdrawiam Jovanka :P
Owszem mam ale moja ziemia dziwny urodzaj niesie.Ja mówię,że jednym rośnie innym maleje.
Jestem w tej drugiej grupie,choć bardzo bym chciała mieć większe okazy.
Pozostaje mi zadowolenie,gdy zobaczę w innych ogrodach,a to widziałam u Józefa.
Chyba nie pogniewasz się ,że pokażę,co moje oczy zobaczyły???
pozdrawiam Jovanka :P
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak widać - nie ma idealnej i jednoznacznej recepty na ich uprawę!
Uprawiający wiedzą swoje ,a rosliny robią swoje!
Jako pewnik można przyjąć jedynie:
1.srodowisko w jakim rosną /pH<6/
2.wystawa /stanowisko słoneczne/
Pozostałe aspekty nie mają znaczenia,aby wrzosy pięknie się krzewiły i bujnie kwitły.
Miłego dnia życzę wszystkim
Właśnie dotarłąm do wypowiedzi znakomitego znawcy wrzosowatych,który w oczywisty sposób wyjasnił przyczynę karłowacenia wrzosów.I tak moi mili, u Was na południu bedą one bujne bez specjalnych zabiegów a bardziej na pólnoc niestety ciut,ciut mniejsze.
Oto opinia:
--------------------------------------------------------------------------------
"Niestety to trochę nie tak, w Szkocji jest wiele wrzosowisk, ale wszystkie wyglądają podobnie jak u nas, choć są od naszych nieco niższe.
Ogólna reguła jest taka, że rośliny tego samego gatunku, czym bliżej rosną bieguna, tym rośliny bardziej karłowacieją. "
Więcej na ten temat możecie poczytać na stronie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dodendrony
Miłej lektury życzę wszystkim zainteresowanym
Uprawiający wiedzą swoje ,a rosliny robią swoje!
Jako pewnik można przyjąć jedynie:
1.srodowisko w jakim rosną /pH<6/
2.wystawa /stanowisko słoneczne/
Pozostałe aspekty nie mają znaczenia,aby wrzosy pięknie się krzewiły i bujnie kwitły.
Miłego dnia życzę wszystkim
Właśnie dotarłąm do wypowiedzi znakomitego znawcy wrzosowatych,który w oczywisty sposób wyjasnił przyczynę karłowacenia wrzosów.I tak moi mili, u Was na południu bedą one bujne bez specjalnych zabiegów a bardziej na pólnoc niestety ciut,ciut mniejsze.
Oto opinia:
--------------------------------------------------------------------------------
"Niestety to trochę nie tak, w Szkocji jest wiele wrzosowisk, ale wszystkie wyglądają podobnie jak u nas, choć są od naszych nieco niższe.
Ogólna reguła jest taka, że rośliny tego samego gatunku, czym bliżej rosną bieguna, tym rośliny bardziej karłowacieją. "
Więcej na ten temat możecie poczytać na stronie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dodendrony
Miłej lektury życzę wszystkim zainteresowanym
Moje wrzosy od wiosny były śliczne [na jesień je przycięłam] .Jak byłam dziś na działce, normalnie sie załamałam .Mam mały skalniaczek prawie cały we wrzosach, a one zrobiły sie prawie całkiem brązowe.Co może być przyczyną ?rosną w pół cieniu z przewagą słońca -a może mają złą ziemie[pH 3,5-4,5].chyba że jakaś choroba .Czy jest szansa na ich uratowanie?.Powiem jeszcze że oprócz skalniaka z wrzosami, mam je jeszcze w kilku miejscach i sytuacja jest analogiczna Co robić?????
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
Witam serdecznie.Dostałam na nowe mieszkanie doniczke z (tak myśle) wrzosem.Jest sliczny bardzo rozłożysty ale nie wiem czy takie cudo to może przeżyć w mieszkaniu.A może to tylko jednorazowa ozdoba.Ten kwiatek nazywa się Calluna vulgaris.W kolorze pudrowego różu z fioletem pomieszanego.Ktoś miał w domu?
tylko gór mi brak
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.