Krokusy w trawniku
- igielka78
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Krokusy na trawnik
Sadzic, sadzic. Dopóki nie zamarznie ziemia to można.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 paź 2009, o 22:16
Dziękuję za radę, wysadziłam moim 100 cebulek w dwóch długich rządkach, nie przykrywałam niczym tak jak wszyscy radzą i teraz pozostało tylko czekać do wiosny Jeszcze mam pytanko następujące, krótko przed posadzeniem krokusów ziemia została przekopana z obornikiem w stosunku ok 2:1. Jak sądzicie, czy taka ziemia z obornikiem wpłynie jedynie dobroczynnie na kwiaty czy może przesadzona jego ilość może spowodować, że kwiaty nie wzejdą?
Wypowiem się w tym temacie. Niedawno około rok temu zasadziłem dziesięć cebulek krokusów na trawniku ( w celu rozwinięcia ogrodu naturalnego) było super jednak kosząc trawę był problem. I po roku gdzieniegdzie rosną ze 2 krokusy a inne zostały zniszczone przez kosiarkę
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najlepiej odkładać koszenie trawnika aż liście krokusów trochę obeschną. W przeciwnym wypadku marnieją z braku substancji odżywczych!
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja zawsze spóźniałam się z koszeniem trawy na wiosnę i moje gapiostwo ratowało krokusy. Później nie było to już gapiostwo, ale chęć nasycenia się soczystą wiosenną trawką! Czyli i to uratowało moje krokusy
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ma ktoś może zdjęcia jak mu kwitły krokusy na trawniku
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Sadzić! Chyba, że ktoś ma trawnik dywanowy - wtedy oczywiście nie.
Ja czekam na wiosnę. Posadziłam krokusy, cebulice, śnieżniki, troszkę przebiśniegów i śnieżyc. Chcę to zobaczyć jak zakwitnie!
Doświadczenia z poprzednich lat: lepiej sadzić dużo jednego koloru niż mieszanki - kwitną nierówno i nie wygląda to ładnie. Poza tym sadzić w różnych partiach ogrodu - u mnie te same odmiany posadzone w cieniu kwitły nawet miesiąc później niż posadzone na słońcu. Opłaca się, bo przedłużamy cudny spektakl.
Ja czekam na wiosnę. Posadziłam krokusy, cebulice, śnieżniki, troszkę przebiśniegów i śnieżyc. Chcę to zobaczyć jak zakwitnie!
Doświadczenia z poprzednich lat: lepiej sadzić dużo jednego koloru niż mieszanki - kwitną nierówno i nie wygląda to ładnie. Poza tym sadzić w różnych partiach ogrodu - u mnie te same odmiany posadzone w cieniu kwitły nawet miesiąc później niż posadzone na słońcu. Opłaca się, bo przedłużamy cudny spektakl.
Agata
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
taksobie - nie da się ukryć, że takie "zabiegi" uratowały Twoje krokusy ;)
Dawidzie - zerknij na 1 str mojego ogrodowego wątku. Jest tam mało krokusów, ale za rok będzie dużo więcej.
Riame - to fakt, sadzenie w rożnych miejscach ogrodu o różnym nasłonecznieniu może korzystnie wpływać na krokusy. Dodatkowo taki efekt można uzyskać sadząc cebulki w różnych odstępach czasu.
Dawidzie - zerknij na 1 str mojego ogrodowego wątku. Jest tam mało krokusów, ale za rok będzie dużo więcej.
Riame - to fakt, sadzenie w rożnych miejscach ogrodu o różnym nasłonecznieniu może korzystnie wpływać na krokusy. Dodatkowo taki efekt można uzyskać sadząc cebulki w różnych odstępach czasu.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu, cudnie
Śliczniutkie!!! Nie mogę doczekać się do wiosny!
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
moje krokusy już rosną na trawniku od 5 jak nie więcej lat ale jakoś nie mogą się rozrosnąć. Za to we Wrocławiu widziałam ,że na trawnikach ich całkiem sporo rośnie. Nawet wzdłuż ulicy Zachodniej ,która jest jakieś 15 minut od rynku.
- fibius
- 200p
- Od: 19 lut 2008, o 00:37
- Kontakt:
Rośnie całkiem sporo bo są niedawno posadzone ;-) Krokusy nie dają rady konkurować z gęstą darnią trawnika i pomału walkę przegrywają. We wro te polanki krokusów też będę znikać jeśli miasto nie będzie dosadzać nowych bulwek.Alice pisze:moje krokusy już rosną na trawniku od 5 jak nie więcej lat ale jakoś nie mogą się rozrosnąć. Za to we Wrocławiu widziałam ,że na trawnikach ich całkiem sporo rośnie. Nawet wzdłuż ulicy Zachodniej ,która jest jakieś 15 minut od rynku.
A owych polan jest wiele w całym Wrocławiu, praktycznie przy każdej większej ulicy, skwerze czy parku posadzili całe polany.