Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych
Witam.
Jednym z powodów dla których dobrze jest podlać drzewko ,po sadzeniu jesienią jest kwestia przemarzania gruntu-i ew.korzeni.Podlewając obficie pomagamy drobinom ziemi dotrzeć we wszystkie zakamarki między korzeniami wypierając z tych miejsc powietrze.Im mniej przestworów powietrznych między korzeniami przed mrozem tym lepiej.....przewodzenie ciepła i te magiczne fizyczne sprawy.Drugą sprawą jest to ,ze jeżeli terminsadzenia jest wczesny-pażdziernikowy to....korzenie jeszcze mogą rosnąć i lepiej przygotować się do zimy.
Hej.
Jednym z powodów dla których dobrze jest podlać drzewko ,po sadzeniu jesienią jest kwestia przemarzania gruntu-i ew.korzeni.Podlewając obficie pomagamy drobinom ziemi dotrzeć we wszystkie zakamarki między korzeniami wypierając z tych miejsc powietrze.Im mniej przestworów powietrznych między korzeniami przed mrozem tym lepiej.....przewodzenie ciepła i te magiczne fizyczne sprawy.Drugą sprawą jest to ,ze jeżeli terminsadzenia jest wczesny-pażdziernikowy to....korzenie jeszcze mogą rosnąć i lepiej przygotować się do zimy.
Hej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piotrek, ja jestem zwolenniczką "starej szkoły" sadzenia drzewek. Do wykopanego dołu, na dno daję łopatę świeżego obornika. Łopatą dokładnie siekam i mieszam ten obornik z ziemią w dole (obojętnie jaki; suszony, świeży czy świeży granulowany ). Na tę mieszankę nasypuję warstwę ziemi, tak by korzenie nie stykały się bezpośrednio z obornikiem. Jedna osoba trzyma drzewko, lekko potrząsając a druga wsypuje miałką ziemię, tak by nie było pustych przestrzeni między i pod korzeniami. W połowie zasypywania wlewam pół wiaderka wody, by ziemia dokładnie oblepiła korzenie i wypełniła ziemią ewentualne puste miejsca. Dosypuję ziemi, tworząc misę, lekko udeptuję, i wlewam wiaderko wody. Jeżeli to jest jesień, to po wsiąknięciu wody zasypuję "misę" i tworzę kopczyk. Jeszcze jakiś palik i po sprawie. Jeżeli wiosna, to misy nie likwiduję, bo drzewko trzeba podlewać.
Może mnie Krzyś zbeszta, że to nie "nowoczesny" sposób, ale jakoś drzewka mi się przyjmują i mają duże przyrosty. Czy te przyrosty są z tego obornika, czy nie , nie wiem.
Może mnie Krzyś zbeszta, że to nie "nowoczesny" sposób, ale jakoś drzewka mi się przyjmują i mają duże przyrosty. Czy te przyrosty są z tego obornika, czy nie , nie wiem.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sadzenie gruszy azjatyckiej
Witam forumowiczów
Jestem nowy na tym forum i to mój pierwszy post. Chciałbym posadzić gruszę azjatycką i nie wiem czy o tej porze roku jeszcze można to zrobić czy lepiej poczekać do wiosny. Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
Marcin
Jestem nowy na tym forum i to mój pierwszy post. Chciałbym posadzić gruszę azjatycką i nie wiem czy o tej porze roku jeszcze można to zrobić czy lepiej poczekać do wiosny. Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
Marcin
Witam.
Od grusz azjatyckich są tu na Forum specjaliści i może z nimi pogadasz o odmianach?
Co do sadzenia....czy nie jest za późno?....Ja bym zadał pytanie a dlaczego tak wcześnie???
W sadach towarowych nikt nie wchodzi z sadzeniem wcześniej jak w połowie października.Z resztą szkółkarze jeszcze nie zaczęli dla nas (sadowników)jeszcze kopać drzewek.
Po posadzeniu,konieczny kopczyk wokół pnia i przed ewentualnymi mrozami osłonić.
Pozdrawiam,Krzyś.
Od grusz azjatyckich są tu na Forum specjaliści i może z nimi pogadasz o odmianach?
Co do sadzenia....czy nie jest za późno?....Ja bym zadał pytanie a dlaczego tak wcześnie???
W sadach towarowych nikt nie wchodzi z sadzeniem wcześniej jak w połowie października.Z resztą szkółkarze jeszcze nie zaczęli dla nas (sadowników)jeszcze kopać drzewek.
Po posadzeniu,konieczny kopczyk wokół pnia i przed ewentualnymi mrozami osłonić.
Pozdrawiam,Krzyś.
Głębokość sadzenia drzew owocowych
Witam Planuję posadzić kilka drzew owocowych. Jak głeboko należy sadzić owocówki (jabłonie wiśniei czerśnie)?
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: Głębokość sadzenia drzew owocowych
Do głębokości miejsca oczkownia.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Głębokość sadzenia drzew owocowych
Za głęboko... drzewko powinno być co prawda posadzone nieco głębiej niż rosło w szkółce, ale zawsze miejsce okulizacji musi być powyżej gleby. W przeciwnym razie (szczególnie na glebach cięższych, gdzie drzewko nieco "osiada") istnieje duże prawdopodobieństwo, że miejsce to znajdzie się tuż pod powierzchnią gleby, a z czasem odmiana uszlachetniana zacznie się ukorzeniać.tytuseee pisze:Do głębokości miejsca oczkownia.
Pozdrawiam serdecznie

- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Re: Sadzenie drzew owocowych
Mam pytanie,
kupiłem 4 drzewka owocowe z gołym korzeniem - 2 śliwy i 2 czereśnie. Nie mogę ich posadzić dziś, tylko muszę parę dni je przetrzymać na balkonie w bloku. Mieszkam na 4tym pietrze i mam pytanie, czy nocny przymrozek 2-3 stopnie nie zagrozi tym drzewkom na balkonie? Nie chce ich brać do ciepłego pomieszczenia bo myślę, ze byłoby to gorsze niż zostawienie ich na zimnie. Drzewka maja korzenie w grubym worku foliowym,
dziękuję za odpowiedz,
Pozdrawiam serdecznie
kupiłem 4 drzewka owocowe z gołym korzeniem - 2 śliwy i 2 czereśnie. Nie mogę ich posadzić dziś, tylko muszę parę dni je przetrzymać na balkonie w bloku. Mieszkam na 4tym pietrze i mam pytanie, czy nocny przymrozek 2-3 stopnie nie zagrozi tym drzewkom na balkonie? Nie chce ich brać do ciepłego pomieszczenia bo myślę, ze byłoby to gorsze niż zostawienie ich na zimnie. Drzewka maja korzenie w grubym worku foliowym,
dziękuję za odpowiedz,
Pozdrawiam serdecznie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdecydowanie gołe korzenie nie mogą zostać na zimnie.
Obłóż je ziemią, trocinami, w ostateczności szmatami czy gazetami, kocem, czymkolwiek, co odizoluje korzenie od chłodu i nie pozwoli im zaschnąć. Worek foliowy nie jest dobrą izolacją, przepuszcza zimno, a kiedy się ociepli - zatrzymuje wilgoć i korzenie mogą się zaparzać.
Obłóż je ziemią, trocinami, w ostateczności szmatami czy gazetami, kocem, czymkolwiek, co odizoluje korzenie od chłodu i nie pozwoli im zaschnąć. Worek foliowy nie jest dobrą izolacją, przepuszcza zimno, a kiedy się ociepli - zatrzymuje wilgoć i korzenie mogą się zaparzać.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Jeśli worek foliowy jest dobrze zawiązany a korzenie są wilgotne będzie on dobrze utrzymywał wilgoć w środku, a 2-3 stopnoiwa temperatura w nocy nie zagrozi drzewką i nic się im nie stanie(oczywiście zależy ile dni masz na myśli), ale w dzień najlepej jak będą w cieniu.
DrzewKOM, tak jak (komu czemu) - dziewczyNOM, chopaKOM, autobuSOM, wiatraKOM, słoneczniKOM...
Masz jeszcze możliwość poprawienia swojego postu!!! Nalewka
DrzewKOM, tak jak (komu czemu) - dziewczyNOM, chopaKOM, autobuSOM, wiatraKOM, słoneczniKOM...

- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Jutro juz będę je sadzil na miejscu. Czy nalezy je przyciac teraz czy moze na wiosne?
Dziekuje za odpowiedz.
Pozdraiwam serdecznie
Dziekuje za odpowiedz.
Pozdraiwam serdecznie
Wczesną wiosną.