Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
feliks
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 paź 2009, o 21:37

Brązowienie Thuji Szmaragd i Brabant

Post »

Witam forumowiczów.
Zwracam się z prośbą do doświadczonych osób o zdiagnozowanie przyczyny brązowienia i usychania igieł moich Thuji. Problem dotyczy Thuji Szmaragd i Brabant posadzonymi w drewnianych donicach na tarasie. Większość z nich z początkiem września zaczęła intensywnie brązowieć. Brązowienie igieł i usychanie ma miejsce tylko od środka drzewek i objęło połowę ich wysokości.
Thuje o wys. 120-140 cm posadzone były na wiosnę w donicach drewnianych 50X50 w podłożu do iglaków Osmocote w miejscu bardzo słonecznym, o wystawie wsch-poł-zach. Przy zakupie drzewek otrzymałem informację że przy małej bryle korzeniowej powinny być bardzo intensywnie podlewane i tak też robiłem, w okresie letnim codzioennie dwa razy, rano i wieczorem. Dodatkowo w okresie czerwca i lipca dwa razy nawoziłem je płynnym nawozem do iglaków Osmocote, w stężeniu wg wskazań na opakowaniu. Całe lato przepięknie rosły, w oczach nabierały rozmiarów i gęstniały - po prostu cudnie! Niestety nagle we wrześniu od środka zbrązowiały, najbardziej Szmaragd który był najjaśniejszy ze wszystkich drzewek oraz dwa Brabanty. Brabanty "wyłysiały" w 50%. Podlewając drzewka zraszałem je intensywnie po gałązkach i woda spływała bezpośrednio po pniu do donicy i bryły korzeniowej, zastanawiam się czy utrata igieł spowodowana jest jakś postępującą chorobą czy też może przesadziłem z podlewaniem?

Proszę o pomoc . Dzięki.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tuje żywotniki brązowieją

Post »

Witaj na forum :)
Przeczytaj cały wątek od [pierwszej strony, może cię zainspiruje :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
feliks
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 paź 2009, o 21:37

Post »

Witaj,
Niestety nie znalałem takiego samego przypadku, dużo jest diagnoz m.innymi na temat grzybicy i naturalnego brązowienia igieł wewnętrznych w okresie jesiennym, boję się eksperymentować. W centrum ogrodniczym w którym kupiłem iglaki też mają taki przypadek. Dwa okazy ponad 2 metrowe po obfitych opadach na przełomie sierpnia i września, spadku temperatury i dużej wilgotnośći powietrza też zbrązowiały od śrdodka. Nie potrafią wytłumaczyć przyczyny.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może pomoże to:
- Thuje szmaragd zółkną od środka- prośba o pomoc

Wpisz w naszą wyszukiwarkę hasło "tuj*" z gwiazdką na końcu, ale bez cudzysłowu, znajdziesz ciekawe podpowiedzi :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
amadeusz1229
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2009, o 09:05

Tuje żywotniki - nowo posadzone we wrześniu brązowieją

Post »

Witam wszystkich na forum. Jestem świeżo upieczonym urzytkownikiem ogrodu przydomowego. Mam pytanie do bardziej znających się na tujach. W wrześniu tego roku zakupiłem 70 tuji, mają około 40cm wysokości. Od pewnego czasu zauważyłem, że 30 szt. po koleji robią się brązowe (w środku, od ziemi, na szczycie tzn. różnie) tak jakby usychały, a reszta po kolei jest w idealnym stanie. Ale była różnica w sadzeniu, te idealne 40 szt. sadziłem w ziemi z OBI a resztę 30 szt. w ziemi zakupionej w naszym sklepiku ogrodniczym. Pani zapewniała mnie, że to ziemia do iglaków (na opakowaniu była narysowana choinka). Nie dawałem żadnego nawozu i oprysku. Czy to coś poważnego i czy można temu jakoś zaradzić?. Drzewka były w doniczkach, zdrowe i piękne, 2-letnie.
Z góry dziękuję za poradę. Artur
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: TUJE. Nowo posadzone tuje w wrześniu brązowieją.

Post »

Witaj, pierwsza sprawa to najlepiej jeśli dałbyś radę zamieścić fotki chorych roślin, druga co to dokładnie za odmiana, trzecia skąd pochodzą rośliny :?: Poza tym może popatrz na link poniżej, bo tam od dawna pojawiają się różne przypadki problemów z thujami i znajdziejsz tam może radę dla swoich :)

pozdrawiam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=5505
amadeusz1229
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To są Tuje Szmaragd, pochodzą z profesjonalnej szkółki, która specjalizuje się właśnie w tujach. Zdjęcie postaram się jak najszybciej wstawić. A jeszcze jedno, sprawdzałem pod lupą czy czegoś nie ma na listkach, i są czyste. Dziwne jest to właśnie, że 40 szt. pod rząd jest piękne zielone a następne 30 szt. coś się z nimi dzieje.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Czekam na zdjęcia, ale popatrz również w tym wątku, który podesłałem. Były to rośliny kopane z gruntu, czy z pojemników :?: :)
amadeusz1229
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

W doniczkach. A w wątkach opisane są drzewka już stasze, lub sadzone na wiosnę gdzie rusza wegetacja.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Więc postaraj się o zdjęcia, ktoś na pewno coś zaradzi :)
amadeusz1229
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek Obrazek

TE NA ZDJĘCIACH NAJGOŻEJ WYGLĄDAJĄ
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p

Post »

Masz psa :?:
amadeusz1229
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak mam suke amstaff.
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”