Wysiew nasion palm. Instrukcja.

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

renek pisze:Słuchajcie, dziękuje Wam jak nie wiem co za te rady. Będę się do nich stosować bardzo uważnie tylko proszę mi po naszemu napisać co to jest skaryfikacja, może wstyd sie przyznać ale ja nie wiem co to jest :oops:
Gdzieś czytałam, że po wykiełkowaniu przez około rok nie przesadzać nowej palemki, czy to znaczy, że mam zastosować od razu duże doniczki? Jaka średnica będzie najodpowiedniejsza?
Poprawiono literówki!
Na tym forum staramy się pisać poprawnie, proszę to mieć na uwadze pisząc kolejne posty!
Obrazek
Wysiej do doniczek o średnicy 8-10 cm ale o takim kształcie jak ta na poniższej fotce(typowo palmowa zwężana ku dołowi) by prawidłowo formował się system korzeniowy siewek. Jak teraz wysiejesz i wzejdą to dopiero przesadzała będziesz koło maja - czerwca przyszłego roku. Nasiona możesz zamiast typowego uszkadzania np. nożem przytrzeć papierem ściernym by lekko zetrzeć tę okrywę nasienną(najbezpieczniejsza metoda by nie uszkodzić na tyle nasienia że potem może nie skiełkować)

Obrazek
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siedzę i czytam i muszę sie przyznać. Postąpiłam bardzo ,bardzo niefachowo gdy siałam swoje palmy.Ale pewnie dlatego ,że nie wiedziałam o istnieniu tego wspaniałego forum.
Dostałąm 8 nasionek palmy. Zasiałam wszystkie do jednej doniczki (dość szerokiej) ,gdy zeszły normalnie popikowałam ,aha jedno nasionko nie wykiełkowało. Jedną palmę sobie zostawiłąm , a resztę rozdałam. Ma ona teraz dwa lata, jeśli dobrze pamiętam ,przesadzana była dwa razy i teraz czeka mnie kolejne jej przesadzenie. Ale już wiem ,że doniczka ,którą jej kupiłąm jest nieodpowiednia.
W obecnej chwili wygląda ona tak:

Obrazek
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
x-C-j
---

Post »

Ładny daktylowiec kanaryjski, zaczyna wybijać już widzę pierwszy liść właściwy, powinnaś go w miarę możliwości przesadzić najpóźniej do końca sierpnia by od wiosny jak ruszy intensywnie w okresie typowo wegetacyjnym będzie się już prawidłowo formował system korzeniowy i główny korzeń palowy. Tu masz link do info o swojej palmie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3962 :D
Awatar użytkownika
renek
50p
50p
Od: 18 lip 2007, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czesc ;:100
Tak jak obiecalam, ze jak mi cos wyrosnie to sie pochwale, no to obietnicy dotrzymuje!
Moje nasionka wysialam 23 lipca i juz po 19 dniach czyli 10 lipca wyrosla pierwsza palemka ;:138 na drugi dzien druga i caly czas czekam na wiecej bo wysialam 4 nasionka.
Mam pytanie co dalej zrobic, czy odslonic tak odrazu, czy potrochu odzwyczajac od mikroklimatu?
Jak juz wczesniej pisalam mam wiecej nasionek i jeśli by ktos chcial to moge wyslac bo pewnie sie zmarnuja jak beda tak lezec.
Pozdrawiam Renia
aga_jasiek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sie 2007, o 17:23

Livistonia i Olivo mallarquin- jak pielęgnować?

Post »

Będąc na wakacjach, kupiłam nasionka tych roślin (3 livistonii i 5 oliwki).
Niestety, nie znam odmiany livistonii.
Przeszukałam polski internet i z żalem stwierdziłam, że wskazówek nt. pielęgnacji nie ma praktycznie wcale. Czy ktoś mógłby mi poradzić, jak sprawić, by wyrosły - a potem nie zwiędły?
Na przykład, czy lepiej zasadzić wszystkie nasiona (w obrębie gatunku rzecz jasna) w jednej doniczce, bo szansa wykiełkowania paru jest niewielka, czy każde oddzielnie?
Lepsze będzie miejsce na oknie czy w cieniu?
Krótko mówiąc - poradnik jak się nimi zająć.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
aga_jasiek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

i jeszcze raz przejrzałam forum (tym razem tak bardziej ogólnie) i znalazłam chyba przydatne informacje:
Rooza pisze:Nie mam pojęcia co to za palma, ale wg Wielkiej Encyklopedii Roślin Ozdobnych (Christopher Brickell): "....większość palm rozmnaża się przez wysiew nasion (...), nasiona zbierane jak tylko dojrzeją, należy wysiewać pojedynczo do standardowegopodłoża stosowanego do wysiewu nasion, do doniczek o średnicy 7 - 9 cm. Każde nasiono należy umieścić w podłożu na głębokość jego średnicy (...) podczas kiełkowania nasion gatunków tropikalnych wymagana jesr temperatura 22 - 30`C, natomiast gatunków ze strefy umiarkowanej tylko 13 - 19`C. Czas kiełkowania wynosi ok 2 mc, lecz czasami może trwać od 10 dni do 2 lat. Siewki należy uprawiać w warunkach częściowego zacieniania i umiarkowanej wilgotności..." :)
WIęKSZOść- czy ten tekst odnosi się też do livistonii?
x-C-j
---

Post »

Przemo pisze:
Wysiej je teraz jeśli chcesz jest lato i na oknie południowo-wschodnim za szybą jest odpowiednia temp. by mogły kiełkować, po wysiewie koniecznie stwórz mikroklimat poprzez założenie foliówek na doniczki podobnie jak na zdjęciu. Nasiona jak piszesz są świeże więc nie trzeba ich moczyć a jedynie skaryfikować i wysiać. Możesz doniczki ustawić odrazu na parapecie ale nie w pełnym słońcu.

Obrazek
Wcześniej już to opisywałem, wysiej je do ziemi palmowej wymieszanej w stosunku 3:1 z piaskiem, wsadź nasiona na głębokość 2 cm zasyp ziemią podlej a reszta jak wyżej. Jeśli są to świeże nasiona nie mocz ich jeśli zaś starsze trzeba je przed sakryfikowaniem moczyć przez dwa dni w letniej wodzie.
aga_jasiek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

znaczy jak są suche i zafoliowane, to trzeba je namoczyć, tak?
i potem jak często podlewać?
nie jestem ogrodniczym ekspertem... :oops:
Awatar użytkownika
renek
50p
50p

Post »

Oto moje palemki :D
Malutkie bardzo ale sa!!! Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Renia
x-C-j
---

Post »

Bardzo Ładne kiełki zobaczymy jakie liście będą wydawać wtedy można będzie dokładnie określić gatunek, nie za wcześnie trochę zdjęłaś foliówki z doniczek?(jeśli tylko do zdjęcia i potem założyłaś to ok) :D :D :D
x-C-j
---

Post »

aga_jasiek pisze:znaczy jak są suche i zafoliowane, to trzeba je namoczyć, tak?
i potem jak często podlewać?
nie jestem ogrodniczym ekspertem... :oops:
Namocz je przez dwa dni w letniej wodzie(temp. pokojowa) potem weź - najbezpieczniej będzie- papier ścierny zetrzyj nim trochę nasionka(wierzchnią warstwę skórki nasienia) z obydwu końców, wsadź jak opisałem wcześniej, podlej tak by woda lekko przelała sie na podstawek(po 15 minutach odlej gdyby stała jeszcze na podstawku) po czym załóż na doniczki woreczki foliowe (pokazałem na zdjęciu) i nie podlewaj aż do momentu jak nasiona wykiełkują i podrosną na ok 8 cm(wysokość pierwszego listka jaki wybije) - dopiero wtedy zdejmuje się foliówkę. :D :D :D
Awatar użytkownika
renek
50p
50p

Post »

Dopiero teraz sie doczytalam bledu w moim wczesniejszym poscie. Chodzilo mi oczywiscie, ze wysialam nasionka 23 lipca a 10 sierpnia wykielkowalo pierwsze nasionko.
Tych ktorzy czytali- przepraszam :)
Przemo, dobrze sie domysliles, folie zdjelam tylko do zdjecia a pozniej je zalozylam.
Napisz mi prosze jak dlugo musza byc moje palemki pod folia?
Pozdrawiam Renia
x-C-j
---

Post »

renek pisze:Przemo, dobrze sie domysliles, folie zdjelam tylko do zdjecia a pozniej je zalozylam.
Napisz mi prosze jak dlugo musza byc moje palemki pod folia?
Dopóki kiełki tzn. pierwszy liść nie osiągnie 10 cm potem hartujemy palemkę zdejmując co dwie trzy godziny foliówki na 30 minut i zakładamy z powrotem przez cztery dni potem zdejmujemy całkowicie. :D :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”