Dawidzie, bardzo Ci dziekuje za dodanie odwagi.Raz kozie smierc! będę sadzicdawidbanan pisze:Balbino, nie martw się...Jeśli przykryjesz je grubą warstwą liści, ukorzenią się dobrze i mróz im nic nie zrobi...A w dodatku pięknie zakwitną wiosną
Termin sadzenia cebul tulipanów
Re: Cebule tulipanów
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tylko pamiętaj żeby je okryć
Miłego sadzenia
Miłego sadzenia
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Balbinko,na początku chciałabym Ci życzyć dużo zdrowia a tymi cebulkami to rzeczywiście
nie masz się co martwić- śmiało wysadzaj na pewno nic im nie będzie.Dawid słusznie Ci poradził,żebyś wysadziła je teraz.
Z mojego doświadczenia wiem,że tulipany bardzo póżno wysadzone doskonale sobie radzą i na pewno wiosna zakwitną .
nie masz się co martwić- śmiało wysadzaj na pewno nic im nie będzie.Dawid słusznie Ci poradził,żebyś wysadziła je teraz.
Z mojego doświadczenia wiem,że tulipany bardzo póżno wysadzone doskonale sobie radzą i na pewno wiosna zakwitną .
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Bardzo dziekuje Danusiu za zyczenia zdrowia.Przydadza sie bardzo!No i jeśli Ty tez potwierdzasz to co pisze Dawid, to juz nie mam sie czego obawiac.A moze jeszcze spytam co sadzisz o hiacyntach i narcyzach, bo tez mam troszke tych cebulek, co prawda nie tak duzo jak tulipanow, ale jednak.Myslisz, ze tez mozna?dwostr pisze:Balbinko,na początku chciałabym Ci życzyć dużo zdrowia a tymi cebulkami to rzeczywiście
-
- ---
Hiacynty i narcyzy też sadź teraz Tylko pamiętaj o okryciu grubą warstwą liści
-
- ---
Miłego sadzenia
3-maj się
Ja moje cebulowe okryłem tak:
3-maj się
Ja moje cebulowe okryłem tak:
- dwostr
Znów mogę tylko powtórzyć za Dawidem :i hiacynty,i żonkile posadż teraz.
Zastanawiam się tylko nad ich okrywaniem... moim zdaniem to jeszcze ciut za wcześnie (gryzonie chętnie zrobią tam sobie mieszkanko,a wtedy ... biada cebulkom)
Myślę ,że odpowiedniejszym terminem okrycia byłby okres po większym przymrozku tj gdy utworzy się "skorupka "zmarzniętej ziemi.
Takie jest moje zdanie i jeśli ktoś ma inne ,to niech się wypowie.
Zastanawiam się tylko nad ich okrywaniem... moim zdaniem to jeszcze ciut za wcześnie (gryzonie chętnie zrobią tam sobie mieszkanko,a wtedy ... biada cebulkom)
Myślę ,że odpowiedniejszym terminem okrycia byłby okres po większym przymrozku tj gdy utworzy się "skorupka "zmarzniętej ziemi.
Takie jest moje zdanie i jeśli ktoś ma inne ,to niech się wypowie.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja też myślę, że można poczekać z okrywaniem. Jeszcze ciepło jest. Ale czasami jak ogród ma się dalej od domu i wtedy nie wiadomo kiedy znów się tam pójdzie.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- ---
To czyli mam te liście zebrać
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Eeee! Chyba niekoniecznie! Może po pierwszych przymrozkach gryzonie się pochowały już gdzie indziej
Miłka
-
- ---
Może nic cebulkom nie będzie...Zobaczymy wiosną...
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli obawiasz się gryzoni to posyp wierzch ziemią. Dodatkowo chcąc chronić tulipany przed nicieniami posyp posypką dla dzieci.
- dwostr
Dawidzie ,ja radziłabym Ci bacznie obserwować okolicę grządki z cebulkami,jeśli zauważysz ślady aktywności nornic (lub innych amatorów cebulek)- poczęstuj ich różowym ziarnem, a wtedy może ocalisz swoje kwiatki.
Wbrew pozorom wcale nie tak łatwo zobaczyć takie "włazy"-szkodniki sprytnie rozmieszczają swoje nory to pod kępą rozrośniętych bylin ,to z boku jakiegoś kamienia ,sterta liści to znakomita dla nich kryjówka!
Nie odpowiem Ci Dawidzie ,czy masz usunąć liście ,czy nie .Ale dla cenniejszych okazów ja byłabym skłonna do takiego poświęcenia.
Priamie o jakiej posypce dla dzieci piszesz? Czy traktować nią same cebule ,czy całą grządkę?
Wbrew pozorom wcale nie tak łatwo zobaczyć takie "włazy"-szkodniki sprytnie rozmieszczają swoje nory to pod kępą rozrośniętych bylin ,to z boku jakiegoś kamienia ,sterta liści to znakomita dla nich kryjówka!
Nie odpowiem Ci Dawidzie ,czy masz usunąć liście ,czy nie .Ale dla cenniejszych okazów ja byłabym skłonna do takiego poświęcenia.
Priamie o jakiej posypce dla dzieci piszesz? Czy traktować nią same cebule ,czy całą grządkę?