Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj zaczęłam , Życie na trzy psy" - Abigail Thomas.
Recenzja z okładki: ...jest chyba najlepszą książką wspomnieniową jaką w życiu czytałem. Ta przejmująco uczciwa opowieść to dowód na istnienie miłości, która potrafi przenosić góry, nawet jeśli wydaje się, że to niemożliwe. To historia, która chwyta za serce.Trzeba ją przeczytać!
Stephen King
Recenzja z okładki: ...jest chyba najlepszą książką wspomnieniową jaką w życiu czytałem. Ta przejmująco uczciwa opowieść to dowód na istnienie miłości, która potrafi przenosić góry, nawet jeśli wydaje się, że to niemożliwe. To historia, która chwyta za serce.Trzeba ją przeczytać!
Stephen King
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
W niedzielę wieczorem na TVP Kultura oglądałam ,Ziemię obiecaną' A. Wajdy. Niezwykły obraz, niezwykły film, świetne aktorskie kreacje. Mogłabym na to patrzeć i patrzeć
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Onak
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Kontakt:
"Pasierbice" autor Hilary Norman -
Kiedy architekt Matthew Gardner zawierał pośpieszne małżeństwo ze śliczną wdową Karoliną Walters, nawet mu się nie śniło, że trzy nastoletnie pasierbice zamienią jego życie w koszmar. Drobne z początku złośliwości stają się zaczątkiem przemyślanej kampanii, mającej na celu usunięcie z domu znienawidzonego ojczyma. Niebawem dochodzi do kilku tragicznych wypadków, po których nic już nie będzie takie samo...
"Tajemnica Gaudiego" - autor Andreu Carranza oraz Martin Esteban -
Kwiecień 2009 - Barcelona z początku XX wieku, światowa stolica niezwykłej sztuki modernistycznej, tajnych lóż, sekretnych stowarzyszeń, bractw ezoterycznych i anarchistów.
Antonio Gaudi, artysta niezwykły, człowiek ogromnej skromności i religijności, w dziełach projektowanych i budowanych na wzór...
Pierwsza pochłonęłam w 1 dzień, absolutnie doskonała, druga przepiękna...
Kiedy architekt Matthew Gardner zawierał pośpieszne małżeństwo ze śliczną wdową Karoliną Walters, nawet mu się nie śniło, że trzy nastoletnie pasierbice zamienią jego życie w koszmar. Drobne z początku złośliwości stają się zaczątkiem przemyślanej kampanii, mającej na celu usunięcie z domu znienawidzonego ojczyma. Niebawem dochodzi do kilku tragicznych wypadków, po których nic już nie będzie takie samo...
"Tajemnica Gaudiego" - autor Andreu Carranza oraz Martin Esteban -
Kwiecień 2009 - Barcelona z początku XX wieku, światowa stolica niezwykłej sztuki modernistycznej, tajnych lóż, sekretnych stowarzyszeń, bractw ezoterycznych i anarchistów.
Antonio Gaudi, artysta niezwykły, człowiek ogromnej skromności i religijności, w dziełach projektowanych i budowanych na wzór...
Pierwsza pochłonęłam w 1 dzień, absolutnie doskonała, druga przepiękna...
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
"Co widziały wrony" - Ann-Marie Donald. Nie jest to lekka lektura, ale warta przeczytania. Rzecz dzieje się w środowisku kanadyjskich oficerów w okresie zimnej wojny, ale nie jest to literatura sensacyjno - szpiegowska. To raczej studium psychologiczne dziecka, a potem dojrzałej kobiety. Książka dobrze napisana i dobrze przetłumaczona, chociaż zdarzają się lapsusy, np Apollo - grecki bóg słońca , i parę innych pomniejszych. Gorąco polecam te ponad 800 stron naprawdę dobrego czytania.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Ja też uwielbiam Pilipiuka, chociaż muszę stwierdzić, że Rzeźnik drzew najnowszy zbiór opowiadań troszkę mnie rozczarował, szczególnie zakończenie ostatniego opowiadania...Jednak fanom jego twórczości książke polecam, zawiera chyba wszystkie elementy do których autor nas przyzwyczaił. Jest trochę politycznie, trochę kosmicznie, trochę mistycyzmu i wędrówki w przeszłośćmyszek pisze:Kochani, niebawem pół miesiąca minie od ostatniego wpisu a tu nic! Tylko mi nie mówicie, że nie czytacie!!!
Więc wpisuję .
Andrzej Pilipiuk, Wspominany wcześniej jako autor trylogii 'Dziedziczki', 'Księżniczka' i 'Kuzynki' (świetne zresztą), wydaje nowe książki. Właśnie - wydaje. Wydał trzy nowe - na Gwiazdkę myślałam (i upewniałam się w EMPiKU), że to trylogia . Jak dotarłam do końca trzeciego tomu, to okazało się, że to bynajmniej nie koniec. Paręnaście dni temu ucieszyłam się jak szpak, że jest w końcu tom czwarty, przeczytałam, a tu klops - koniec jeszcze nie tak bliski. Hmmm..
Bardzo się w sumie cieszę, bo zabawa przednia, i jednocześnie zastanawiam się ile jeszcze, ale polecam.
Seria OKO JELENIA: 'Droga do Nidaros'
'Srebrna Łania z Visby'
'Drewniana Twierdza'
'Pan Wilków'
Facet przeplata sporo różnych treści w książkach, czasem bardzo delikatnie politykuje (albo ja jestem taka przewrażliwiona) - ale do przełknięcia w beletrystyce. Ale generalnie jest to gatunek SF, z dużą dozą teraźniejszości, podróży w czasie (wstecz), z humorem i grozą w jednym. No matko, nie da się tego opisać w dwóch zdaniach.
Generalnie - Biuro podróży Pilipiuk Travel zaprasza na pokład.... cZy jakoś tak to reklamują na okładce..... i mają rację .
"Nie stój nad kwiatem z konewką i batem,to na nic..."
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A ja przeczytałem M. Kundery "Nieznośną lekkość bytu". Jestem pod wrażeniem. Świetna książka. Niezmiennie zachwycają mnie opowiadania GHG czyli Gustawa Herlinga Grudzińskiego i często do nich wracam. Był zresztą moim krajanem. Świetne książki i jak ktoś lubi wymagające lektury to gorąco polecam. Lubie też lżejsze lektury i jeśli ktoś lubi fantasy to zachęcam do sięgnięcia do książek Trudi Canavan, wciąga jak sucha ziemia deszcz.
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
C. Moore "Błazen"
Zaczęta bez entuzjazmu, choć z zaciekawieniem. Połknięta niemal jednym tchem - wciągająca po cichu, subtelnie, absolutnie.
Wstęp:
"Opowieść to sprośna a rubaszna (...) Wulgarności i bluźnierstw w księdze tej zawartych świat jeszcze nie widział, jako też podobnego nagromadzenia dziwnej gramatyki, bezokoliczników i okazjonalnej masturbacji (...)"
Zaiste, obfituje księga ta w bezeceństwa, jednakże wyjątkowo przyjemne dla oka w całokształcie Autor - chyba już tradycyjnie dla literatów angielojęzycznych wziął na warsztat twórczość Szekspira, wymieszał, dodał i odjął, przeinaczył, opieprzył i podał czytelnikowi.
Zaczęta bez entuzjazmu, choć z zaciekawieniem. Połknięta niemal jednym tchem - wciągająca po cichu, subtelnie, absolutnie.
Wstęp:
"Opowieść to sprośna a rubaszna (...) Wulgarności i bluźnierstw w księdze tej zawartych świat jeszcze nie widział, jako też podobnego nagromadzenia dziwnej gramatyki, bezokoliczników i okazjonalnej masturbacji (...)"
Zaiste, obfituje księga ta w bezeceństwa, jednakże wyjątkowo przyjemne dla oka w całokształcie Autor - chyba już tradycyjnie dla literatów angielojęzycznych wziął na warsztat twórczość Szekspira, wymieszał, dodał i odjął, przeinaczył, opieprzył i podał czytelnikowi.
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Dzienniki" polecamasiula13 pisze:obecnie po raz kolejny czytam Noce i dnie Marii Dąbrowskiej
Wyjątkowy, osobisty, bez zahamowań, opis czasów jej współczesnych. Czekam na nowe opracowania, bez skreśleń, bo w 2005 r. minęlo 40 lat od jej śmierci i zgodnie z testamentem można opublikować je w calości, no i cenzury nie ma...
Pozdrawiam
- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
Maria Nurowska "Rosyjski kochanek" Biblioteka Akustyczna
To opowieść o trójkącie - Mężczyzna, kobieta i jej ciało.
Ona ? Polka, profesor, gość na Sorbonie, on ? rosyjski historyk na stypendium w Paryżu.
Julia igra z własnym ciałem, zaniedbywanym przez lata, które wbrew woli właścicielki z całą siłą daje o sobie znać. Julia zmuszona jest skapitulować, bo nie może żyć wbrew własnej biologii. Miłość do mężczyzny i macierzyństwo są przecież filarami kobiecego losu. Jeżeli ich zabraknie, życie zaczyna się chwiać.
To opowieść o trójkącie - Mężczyzna, kobieta i jej ciało.
Ona ? Polka, profesor, gość na Sorbonie, on ? rosyjski historyk na stypendium w Paryżu.
Julia igra z własnym ciałem, zaniedbywanym przez lata, które wbrew woli właścicielki z całą siłą daje o sobie znać. Julia zmuszona jest skapitulować, bo nie może żyć wbrew własnej biologii. Miłość do mężczyzny i macierzyństwo są przecież filarami kobiecego losu. Jeżeli ich zabraknie, życie zaczyna się chwiać.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]
Ja niedawno skończyłam "Historie brudu" Katherina Ashenburg. Bardzo ciekawa, po lekturze zalecana gorąca kąpiel