Termin sadzenia cebul tulipanów
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cebule tulipanów
Dwostr - chodzi mi o posypkę do pupy - np taki z cynkiem. Można tak traktować zarówno cebulki jak i samą glebę pod którą są cebulki.
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję Priamie za szybką odpowiedż ,napisz jeszcze jak dużo tej zasypki dać na grządkę i czy wymieszać ją z ziemią.Ponieważ cebulki u mnie już posadzone, tylko ta opcja wchodzi w rachubę.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cennych okazów to ja nie mam Rosną tam: anemony, hiacynty, czosnki, lilie, czerwone strzępiaste tulipany i coś tam jeszcze...Ale żeby przetrwały do wiosny to zbiorę jutro liście...dwostr pisze:Dawidzie ,ja radziłabym Ci bacznie obserwować okolicę grządki z cebulkami,jeśli zauważysz ślady aktywności nornic (lub innych amatorów cebulek)- poczęstuj ich różowym ziarnem, a wtedy może ocalisz swoje kwiatki.
Wbrew pozorom wcale nie tak łatwo zobaczyć takie "włazy"-szkodniki sprytnie rozmieszczają swoje nory to pod kępą rozrośniętych bylin ,to z boku jakiegoś kamienia ,sterta liści to znakomita dla nich kryjówka!
Nie odpowiem Ci Dawidzie ,czy masz usunąć liście ,czy nie .Ale dla cenniejszych okazów ja byłabym skłonna do takiego poświęcenia.
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
dwostr - nie trzeba tego dawać dużo ;) wystarczy jak trochę poprószysz ziemię ;) aby był zaznaczony biały kolor.
Witam wszystkich! No , moje cebulki posadzone, uff... mam nadzieje, ze wiosna zakwitna.Pocieszam sie ,ze jest fajnie, cieplo, no to na razie nie ma sie co martwic:-)
- dagmara312
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 lis 2009, o 23:21
Witam wszystkich. Ponieważ mój mały ogródek jest cały czas w fazie zmian, dopiero niedawno przyszedł pomysł na roślinki cebulowe (tulipany, narcyzy, hiacynty, krokusy). Posadziłam je w tamtym tygodniu i jeszcze w tym tygodniu przyjdzie paczka z następną partią i te również posadzę. Troszkę późno ale przykryję stroiszem i nie będę się wcale o nie martwić. Z doświadczenia (na ogródku u babci, a później na działce u mamy) wiem, że cebulki można posadzić nawet po pierwszych przymrozkach, trzeba je tylko okryć i nic im się nie stanie. Pozdrawiam
Tulipany, krokusy, hiacynty można jeszcze posadzić.Narcyzy trzeba jednak wcześniej, pod koniec sierpnia.Potrzebują więcej czasu do ukorzenienia.
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Re: Tulipany - kiedy sadzić?
Dzisiejsze fotki:
Tulipany 'Banja Luka':
Tulipany Botaniczne 'Lilac Wonder':
Tulipany 'Banja Luka':
Tulipany Botaniczne 'Lilac Wonder':
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Re: Tulipany - kiedy sadzić?
Fajne, ja bym po kiełkach nie poznał ;-)
W całej Polsce pokrywa śnieżna będzie błyskawicznie znikać, więc i na forum pojawi się cała masa zdjęć przedwiośnia...
W całej Polsce pokrywa śnieżna będzie błyskawicznie znikać, więc i na forum pojawi się cała masa zdjęć przedwiośnia...
Tomek
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Re: Wykopywanie i sadzenie cebul tulipanów.
W jaką glebę najlepiej sadzić tulipany?
- Silvia_pl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2011, o 08:31
Re: Cebulki tulipanow
pomocy!
W środku sezonu na sadzenie cebul przyszło mi wyjechać na tydzień do Polski.
Ponieważ wyczytałam gdzieś tu na forum, że cebule powinno się zabezpieczać przed wyschnięciem - włożyłam je do pojemników (po śmietanie) przysypałam torfem i zostawiałam w piwnicy.
Tylko że po powrocie okazało się, ze mają jakiś dziwny zielony nalot - pleśń????
Zastanawiam nad tymi tulipanami, jak bym je wymyła i pomoczyła w kaptanie, wysuszyła na wietrze i dopiero wtedy spróbowała posadzić? Czy mnie już fantazja ponosi?
Czy ktoś miał podobne przypadki?
W środku sezonu na sadzenie cebul przyszło mi wyjechać na tydzień do Polski.
Ponieważ wyczytałam gdzieś tu na forum, że cebule powinno się zabezpieczać przed wyschnięciem - włożyłam je do pojemników (po śmietanie) przysypałam torfem i zostawiałam w piwnicy.
Tylko że po powrocie okazało się, ze mają jakiś dziwny zielony nalot - pleśń????
Zastanawiam nad tymi tulipanami, jak bym je wymyła i pomoczyła w kaptanie, wysuszyła na wietrze i dopiero wtedy spróbowała posadzić? Czy mnie już fantazja ponosi?
Czy ktoś miał podobne przypadki?
Silvia_pl
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Cebulki tulipanow
To na pewno jakaś pleśń.
Z tego co wiem tylko cebule lilii nie mogą być zasuszone, a tulipany wręcz powinny podeschnąć.
Myślę że jeśli zrobisz jak planujesz to będzie OK.
Suszyć nie musisz, wymocz i posadź.
Z tego co wiem tylko cebule lilii nie mogą być zasuszone, a tulipany wręcz powinny podeschnąć.
Myślę że jeśli zrobisz jak planujesz to będzie OK.
Suszyć nie musisz, wymocz i posadź.