Podłogówka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Podłogówka

Post »

Ja marzę o czymś jasnym, przypominającym raczej deskę, niż parkiet ...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nic o żylakach nie pisałam :lol: To nie ja :lol: To Mucha, mnie grzanie od podłogi nie szkodzi, może dlatego, że wolę "zimny wychów cieląt" i mam dość chłodno, a nie tak, żeby boso i w bikini biegać :lol:

Jasna jak deski? Weź pod uwagę, że z ogrodu zawsze przyniesie się piach czy ziemię, a na jasnym widać każdy pyłek. Na bardzo ciemnym zresztą też... Najlepsza jest dwu- albo trzy kolorowa, taka nieco łaciata, w ciapki, plamy albo piegi, wtedy nie trzeba całe dnie ze ścierką latać :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

Nalewka pisze:Nic o żylakach nie pisałam :lol: To nie ja :lol: To Mucha, ......

..Jasna jak deski? Weź pod uwagę, że z ogrodu zawsze przyniesie się piach czy ziemię, a na jasnym widać każdy pyłek. Na bardzo ciemnym zresztą też... Najlepsza jest dwu- albo trzy kolorowa, taka nieco łaciata, w ciapki, plamy albo piegi, wtedy nie trzeba całe dnie ze ścierką latać
O jej faktycznie przepraszam Nalewko to nie Ty pisałaś o żylakach ....
A co do tych kolorów to się z Tobą (Nalewko) zgadzam jak najbardziej.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Mamy podłogówkę w łazience, kuchni i wiatrołapie. Mogła by być w pokojach, ale mamy panele więc nie ma. Jest bardzo fajnie i cieplutko. Trzeba tylko tak ją ustawić, żeby nie była za ciepła (ze wzgledów ekonomicznych i zdrowotnych). Polecam naprawdę gorąco!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
MążAni
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 20:58

Post »

Mamy ogrzewanie podłogowe (elektryczne, akumulacyjne) w całym domu. W sypialniach - parkiet. Nie każde drewno nadaje się na podłogówkę, przede wszystkim nie może być grube (bodajże 15mm, my mamy 10mm). Drewno musi mieć mały współczynnik zmiany objętości w zależności od wilgotności - najlepsze są egzotyczne doussie i merbau, z polskich dąb. Tutaj znajdziesz interesujące Cię dane dot. różnych gatunków drewna.
Jeśli chodzi o wykończenie - lepiej sprawdza się olejowanie drewna, niż lakierowanie, bo szpary, które tak czy siak powstaną, nie będą zbyt widoczne.

Pozdrawiam,
Kuba
Mąż Ani
Ogród Ani cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mężu Ani - dziękuję. Informacje rzeczywiście bardzo przydatne. Możliwe, że się zdecyduję na drewno egzotyczne, ale musi byc jaśniutkie :) Czy coś proponowałbyś?
Awatar użytkownika
MążAni
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 20:58

Post »

Lorrie, nie za bardzo mam roznanie, my trochę oglądaliśmy i wybraliśmy doussie akurat, ale ono nie jest jasne (choć jaśniejsze niż np. merbau). Najlepiej po prostu pochodź po sklepach z podłogami i wybierz sobie te, które Ci pasują, a później sprawdź w tej tabelce, do której link Ci podałem, czy ma dobre właściwości (im wyższa wartość w ostatniej kolumnie, tym lepiej, nie zapomnij też wziąć pod uwagę twardość - ale to już z "pozapodłogówkowych" względów).

Pozdrawiam,
Kuba
Mąż Ani
Ogród Ani cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jednak zdecydowaliśmy się na panele tej "lepciejszej" jakości. :) Zobaczymy jak się będą sprawować.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nalewka pisze:Kiedyś na forum Muratora odbyła się ostra dyskusja o szkodliwości (lub nie) grzania podłogowego. Poszukajcie, na pewno jeszcze gdzieś to znajdziecie, jeśli jesteście zainteresowani
Szukać mogą :D ,ale nie znajdą :lol: . Odbyła się również dyskusja z hmmmm... powiedzmy... różnymi słowami na temat forumowej szukaczki.
Szukamy przez google, a wpisujemy to :
site:forum.muratordom.pl "ogrzewanie podłogowe"
Zresztą pomiędzy " " wpisujemy dowolne hasło.
Miłej lektury
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Dzięki za podpowiedź :wit
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Fakt. Murator ma najbardziej = pi. pi. pi. = szukaczkę.

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wracam do tematu podlogówki. Od dziś hula że tak powiem "na całego". Ciepło i przyjemnie zwłaszcza jak się do domu wejdzie z zimnego dworu. I ciągle jest mi ciepło. Jest jednak jeden problem, tzn. chyba będzie. Już czuję że mam lekko spuchniete łydki, ale może to moja nadwrażliwość i po prostu zmęczenie ... Choć nie pamietam kiedy ostatnio mialam takie dziwne uczucie ciężkości łydek. Normalnie aż się boję co to będzie, ciepełko od dołu jest naprawdę sympatyczne ...
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

Nie chciałabym pisać: "a nie mówiłam" .... :(
Przez tysiąclecia człowieka ciepełko ogrzewało od góry ( słoneczko) lub od boków (ogniska), ale od dołu...???
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”