Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: żywe kamienie
obojętnie od gatunku i wieku? Bo ja nie wiem co to konkretnie za rodzaj kamieni ale są jeszcze malusie 

Uczę się na błędach innych 

-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nie bardzo wiem jak je dodać
jeszcze nie wstawiałm zdjęć na forum
strasznie maciupkie to zdjęcie
Na potrzeby forum najlepsze jest max 500 x 400 pixeli
KaRo

strasznie maciupkie to zdjęcie

Na potrzeby forum najlepsze jest max 500 x 400 pixeli
KaRo

Uczę się na błędach innych 

- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Litopsy kwitną na jesień, zaś wiosną, po okresie spoczynku, następuje przeistocznie, czyli wyrastają dwa nowe liście, a stare giną. Powinny ci zakwitnąć, w następnym roku. Ja mam pięć, od pół roku i jeszcze mi nie kwitły (za młode i w ogóle).
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Żywe kamienie - pytania
Chciałam przesadzić kaktusika i zastanawiam się czy jest jeszcze za wcześnie???? czy nie muszę czekać do końca marca??? chciałam wymienić im ziemię, pomieszam piasek z ziemią do kaktusów, jaka byłaby najlepsze proporcja???
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Re: Żywe kamienie - pytania
Możesz teraz przesadzić pod warunkiem, że posadzisz roślinkę do zupełnie suchego podłoża. Proporcje piasku do ziemi to 50-70%/30-50% w zależności od wymagań rośliny i warunków, jakimi dysponujesz.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
Re: Litopsy, kiedy kwitną i kiedy odpoczywają
No więc moje litopsy giną
Wszystkie, po kolei, zdają się gnić od spodu, ale ja ich w cale nie podlewam, przez zimę podlałem je raz, jak widziałem, że im się liście marszczą (robię tak ze wszystkimi sukulentami i jest dobrze...) i po podlaniu znów odzyskały turgor, a teraz mi wszystkie giną. Jaki błąd popełniłem? Nie chcę, żeby jakiś inny litops, którego kupię/dostanę, zginął przez moją niewiedzę/głupotę.

Witaj Arhiz
Przykro mi z powodu Twoich podopiecznych
Sama jestem początkująca w tym temacie (mam Lithopsy niecały rok), ale z tego co wiem, błędem może być to, że w ogóle podlałeś Lithopsy zimą. To u nich naturalne, że się marszczą z braku wody, ale nawet wtedy zimą nie powinno się ich podlewać (tak wyczytałam na jednej stronce)
Przy prawidłowej pielęgnacji potrafią podobno nawet "schować" się w podłożu.
jak znajdę tą stronkę to wkleję
Przykro mi z powodu Twoich podopiecznych
Sama jestem początkująca w tym temacie (mam Lithopsy niecały rok), ale z tego co wiem, błędem może być to, że w ogóle podlałeś Lithopsy zimą. To u nich naturalne, że się marszczą z braku wody, ale nawet wtedy zimą nie powinno się ich podlewać (tak wyczytałam na jednej stronce)
Przy prawidłowej pielęgnacji potrafią podobno nawet "schować" się w podłożu.
jak znajdę tą stronkę to wkleję
Nie udało mi się niestety i nie znalazłam tej fajnej stronki
ale mam coś innego, może chociaż trochę pomogę
http://poradnikogrodniczy.pl/lithops.php
Przeczytaj szczególnie "warunki uprawy" - jest tam mowa o tym co napisałam wyżej, że nie podlewa się Lithopsów zimą, można najwyżej delikatnie zrosić jeżeli masz wyższą temperaturę w mieszkaniu
i jeszcze jedna stronka
http://www.swiatkwiatow.pl/zywe-kamieni ... id474.html

http://poradnikogrodniczy.pl/lithops.php
Przeczytaj szczególnie "warunki uprawy" - jest tam mowa o tym co napisałam wyżej, że nie podlewa się Lithopsów zimą, można najwyżej delikatnie zrosić jeżeli masz wyższą temperaturę w mieszkaniu
i jeszcze jedna stronka

http://www.swiatkwiatow.pl/zywe-kamieni ... id474.html
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
Cóż, dziękuję za rady. Ja też czytałem, że nie podlewa się ich zimą, ale większość moich pustynnych podopiecznych muszę zimą podlać najrzadziej co 2 miesiące, przez całą zimę nie podlewam jedynie Cereusa, ale on jest ogromny, no taki kamyczek, no jakoś psychicznie człowiek się nastawia, że potrzebuje więcej opieki... No to praktycznie wiem, co zrobiłem źle.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Kaktusów nie należy zimą podlewać wcale. Więc jeśli masz jakieś kaktusy i dajesz im wody zimą to mocno ryzykujesz. Sukulenty mają zimą tracić wodę. Powinny się marszczyć i zapadać pod ziemię. To u nich normalne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
No i właśnie dlatego nie podlewam tego Cereusa. No a sukulenty, to zależy, Aloes nie przetrzyma bez podlewania, stapelia też nie.
To kiedy mogę je zacząć podlewać, bo praktycznie wszystkie (sukulenty) zaczęły mi rosnąć.
To kiedy mogę je zacząć podlewać, bo praktycznie wszystkie (sukulenty) zaczęły mi rosnąć.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
A skąd ta pewność?ARHIZ pisze:Aloes nie przetrzyma bez podlewania, stapelia też nie.
Pisałem: jak nadejdzie właściwy czas. To zależy także od aury zewnętrznej. Na razie za oknem widzę śnieg. To mało wiosenny widok. A jak Ci roślinki rosną to obniż im temperaturę.ARHIZ pisze:To kiedy mogę je zacząć podlewać, bo praktycznie wszystkie (sukulenty) zaczęły mi rosnąć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek