Podłogówka
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Podłogówka
Ja marzę o czymś jasnym, przypominającym raczej deskę, niż parkiet ...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nic o żylakach nie pisałam To nie ja To Mucha, mnie grzanie od podłogi nie szkodzi, może dlatego, że wolę "zimny wychów cieląt" i mam dość chłodno, a nie tak, żeby boso i w bikini biegać
Jasna jak deski? Weź pod uwagę, że z ogrodu zawsze przyniesie się piach czy ziemię, a na jasnym widać każdy pyłek. Na bardzo ciemnym zresztą też... Najlepsza jest dwu- albo trzy kolorowa, taka nieco łaciata, w ciapki, plamy albo piegi, wtedy nie trzeba całe dnie ze ścierką latać
Jasna jak deski? Weź pod uwagę, że z ogrodu zawsze przyniesie się piach czy ziemię, a na jasnym widać każdy pyłek. Na bardzo ciemnym zresztą też... Najlepsza jest dwu- albo trzy kolorowa, taka nieco łaciata, w ciapki, plamy albo piegi, wtedy nie trzeba całe dnie ze ścierką latać
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
O jej faktycznie przepraszam Nalewko to nie Ty pisałaś o żylakach ....Nalewka pisze:Nic o żylakach nie pisałam To nie ja To Mucha, ......
..Jasna jak deski? Weź pod uwagę, że z ogrodu zawsze przyniesie się piach czy ziemię, a na jasnym widać każdy pyłek. Na bardzo ciemnym zresztą też... Najlepsza jest dwu- albo trzy kolorowa, taka nieco łaciata, w ciapki, plamy albo piegi, wtedy nie trzeba całe dnie ze ścierką latać
A co do tych kolorów to się z Tobą (Nalewko) zgadzam jak najbardziej.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Mamy podłogówkę w łazience, kuchni i wiatrołapie. Mogła by być w pokojach, ale mamy panele więc nie ma. Jest bardzo fajnie i cieplutko. Trzeba tylko tak ją ustawić, żeby nie była za ciepła (ze wzgledów ekonomicznych i zdrowotnych). Polecam naprawdę gorąco!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- MążAni
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2009, o 20:58
Mamy ogrzewanie podłogowe (elektryczne, akumulacyjne) w całym domu. W sypialniach - parkiet. Nie każde drewno nadaje się na podłogówkę, przede wszystkim nie może być grube (bodajże 15mm, my mamy 10mm). Drewno musi mieć mały współczynnik zmiany objętości w zależności od wilgotności - najlepsze są egzotyczne doussie i merbau, z polskich dąb. Tutaj znajdziesz interesujące Cię dane dot. różnych gatunków drewna.
Jeśli chodzi o wykończenie - lepiej sprawdza się olejowanie drewna, niż lakierowanie, bo szpary, które tak czy siak powstaną, nie będą zbyt widoczne.
Pozdrawiam,
Kuba
Jeśli chodzi o wykończenie - lepiej sprawdza się olejowanie drewna, niż lakierowanie, bo szpary, które tak czy siak powstaną, nie będą zbyt widoczne.
Pozdrawiam,
Kuba
- Lorrie
- Kontakt:
Mężu Ani - dziękuję. Informacje rzeczywiście bardzo przydatne. Możliwe, że się zdecyduję na drewno egzotyczne, ale musi byc jaśniutkie Czy coś proponowałbyś?
- MążAni
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2009, o 20:58
Lorrie, nie za bardzo mam roznanie, my trochę oglądaliśmy i wybraliśmy doussie akurat, ale ono nie jest jasne (choć jaśniejsze niż np. merbau). Najlepiej po prostu pochodź po sklepach z podłogami i wybierz sobie te, które Ci pasują, a później sprawdź w tej tabelce, do której link Ci podałem, czy ma dobre właściwości (im wyższa wartość w ostatniej kolumnie, tym lepiej, nie zapomnij też wziąć pod uwagę twardość - ale to już z "pozapodłogówkowych" względów).
Pozdrawiam,
Kuba
Pozdrawiam,
Kuba
- Lorrie
- Kontakt:
Jednak zdecydowaliśmy się na panele tej "lepciejszej" jakości. Zobaczymy jak się będą sprawować.
Szukać mogą ,ale nie znajdą . Odbyła się również dyskusja z hmmmm... powiedzmy... różnymi słowami na temat forumowej szukaczki.Nalewka pisze:Kiedyś na forum Muratora odbyła się ostra dyskusja o szkodliwości (lub nie) grzania podłogowego. Poszukajcie, na pewno jeszcze gdzieś to znajdziecie, jeśli jesteście zainteresowani
Szukamy przez google, a wpisujemy to :
site:forum.muratordom.pl "ogrzewanie podłogowe"
Zresztą pomiędzy " " wpisujemy dowolne hasło.
Miłej lektury
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Dzięki za podpowiedź
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Fakt. Murator ma najbardziej = pi. pi. pi. = szukaczkę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Lorrie
- Kontakt:
Wracam do tematu podlogówki. Od dziś hula że tak powiem "na całego". Ciepło i przyjemnie zwłaszcza jak się do domu wejdzie z zimnego dworu. I ciągle jest mi ciepło. Jest jednak jeden problem, tzn. chyba będzie. Już czuję że mam lekko spuchniete łydki, ale może to moja nadwrażliwość i po prostu zmęczenie ... Choć nie pamietam kiedy ostatnio mialam takie dziwne uczucie ciężkości łydek. Normalnie aż się boję co to będzie, ciepełko od dołu jest naprawdę sympatyczne ...
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Nie chciałabym pisać: "a nie mówiłam" ....
Przez tysiąclecia człowieka ciepełko ogrzewało od góry ( słoneczko) lub od boków (ogniska), ale od dołu...???
Przez tysiąclecia człowieka ciepełko ogrzewało od góry ( słoneczko) lub od boków (ogniska), ale od dołu...???