W.o...Grzybach
Borowik szatański lubi glebę bogatą w wapń, dlatego nie rośnie np u nas.
Trudno jest też spotkać muchomora sromotnikowego. Ja często spotykam muchomora cytrynowego. Wydaje mi się że sromotnika spotkałam jeden raz w życiu. Ten grzyb ma całkiem ładny zapach ale, nawet zjedzony kawałeczek może spowodować śmierć.
Dzisiaj byłam w lesie. Rosną kurki -zebrałam ich naprawdę sporo, ale innych grzybów jadalnych brak. Poczekam jeszcze trochę a sypną się.
Trudno jest też spotkać muchomora sromotnikowego. Ja często spotykam muchomora cytrynowego. Wydaje mi się że sromotnika spotkałam jeden raz w życiu. Ten grzyb ma całkiem ładny zapach ale, nawet zjedzony kawałeczek może spowodować śmierć.
Dzisiaj byłam w lesie. Rosną kurki -zebrałam ich naprawdę sporo, ale innych grzybów jadalnych brak. Poczekam jeszcze trochę a sypną się.

Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
(Albert Camus)
Z tym borowikiem ponurym, o którym pisze Marysia, też się go nie pomyli? A w ogóle czym różni się ten ponury od zwykłego?kogra pisze:Borowika szatańskiego nie sposób pomylić z innym

Boże! Ile tych odmian dziwnych

p.s. Pamiętam, że raz poszłam do lasu z rodzicami i wróciłam z pełnym koszem grzybów uchachana po uszy

Cholera. A miały gąbeczkę pod spodem

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba też dobrze uważać przy zbieraniu zbyt małych grzybów aby nie trafić na muchomorka - są bardzo podobne do małych borowików.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
Oto kilka zdjęć z dzisiejszej wycieczki do lasu-grzybki słabo rosną,to chyba skutki kilkutygodniowej suszy.Na zdjęciach prawdziwki i borowiki ceglastopore /sinole/,które są bardzo smaczne i aromatyczne wbrew niektórym opiniom że są niejadalne.

Znalazłam też piękny okaz szmaciaka,który jest pod całkowitą ochroną-więc rośnie sobie dalej.

A na koniec dwa okazałe mrówkodomki.

Znalazłam też piękny okaz szmaciaka,który jest pod całkowitą ochroną-więc rośnie sobie dalej.

A na koniec dwa okazałe mrówkodomki.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Nigdy tu jeszcze nie byłam, a to błąd.Uwielbiam chodzić do lasu i zbierać grzybki.Nie jadam ich, ale staram się zbierać tylko jadalne.Dzisiaj byłam w swoim lasku, ale niestety nic nie było.Czyli nie mam po co wybierać się do dużego lasu.A te prawdziwki z lasku za domem to pewnie niektórzy już znają
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 618#114618
O właśnie w tej chwili zaczęło padać.W lesie u mnie tak sucho, może ten deszczyk "ruszy ziemię" i pojawią się grzybki.A u Was są ?
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 618#114618
O właśnie w tej chwili zaczęło padać.W lesie u mnie tak sucho, może ten deszczyk "ruszy ziemię" i pojawią się grzybki.A u Was są ?
- kogra
- Przyjaciel Forum
Oto zdjęcia z dzisiejszej wycieczki do lasu.Nie wszystki z pokazanych grzybków są jadalne,ale myślę że je łatwo rozpoznacie.Mrówkodomek też dość okazały.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki