Rada w sprawie roślin cebulowych
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rada w sprawie roślin cebulowych
Ulaw nie jest konieczne ale zalecane. Nie musi to być kora mogą być liście albo stroisz.Zabezpiecza to cebulki przed wymarznięciem..Wpisz pod nickiem w jakich okolicach mieszkasz tak ja my mamy - ułatwi to dawanie wskazówek
Pozdrawiam Kaśka
Pozdrawiam Kaśka
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 paź 2009, o 22:16
Już wszystkie wyżej wypisane cebulki posadziłam i większość przykryłam gałązkami świerku, ale chciałabym się zapytać doświadczonych czy taka ilość tych gałązek jest wystarczająca (link)
http://img337.imageshack.us/img337/2557/swierki.jpg
Przykryłam tulipany, narcyzy, irysy, hiacynty, czosnki, zawilce, natomiast nie przykrywałam krokusów i szafirków. Co sądzicie? Dodam jeszcze, że krótko przed nasadzeniem ziemia była przekopywana z obornikiem, więc przez to powinna też być cieplejsza. Proszę o wszelkie sugestie.
http://img337.imageshack.us/img337/2557/swierki.jpg
Przykryłam tulipany, narcyzy, irysy, hiacynty, czosnki, zawilce, natomiast nie przykrywałam krokusów i szafirków. Co sądzicie? Dodam jeszcze, że krótko przed nasadzeniem ziemia była przekopywana z obornikiem, więc przez to powinna też być cieplejsza. Proszę o wszelkie sugestie.
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
Moim zdaniem to stanowczo za wcześnie na takie okrywanie roślin,pod takim okryciem gromadzą sie gryzonie,poczekaj do grudnia ,jak temperatura spadnie jeszcze nizej ,do ok -10 st,na razie ziemia nie jest przemarznięta.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może nie trzeba czekać aż tak długo - do grudnia, ale wierzchnia warstwa ziemi powinna byc zamarznięta. Zawsze tak okrywam i nigdy nie miałam problemów.
Szafirków, krokusów, a także chyba czosnków nie trzeba nakrywać. Z narcyzów okrycia wymagają trąbkowe.
Ja okrywam liśćmi, ok. 10 centymetrową warstwą.
Szafirków, krokusów, a także chyba czosnków nie trzeba nakrywać. Z narcyzów okrycia wymagają trąbkowe.
Ja okrywam liśćmi, ok. 10 centymetrową warstwą.
-
- 20p - Rozkręcam się...
A co myślicie o tym, że krótko przed nasadzeniem cebulek kwiatowych ziemia została przekopana z obornikiem w dość sporych ilościach (ok 2:1). W niektórych książkach piszą, że po nawożeniu obornikiem należy odczekać ok. 1,5 roku zanim posadzi się na niej jakiekolwiek kwiaty, ale podobno nikt tego nie praktykuje. Zdania są podzielone, dlatego ciekawa jestem, co wy sądzicie. Nie wiem też co zrobić z kwestią nawożenia chemicznego tych kwiatków, bo przecież już solidnie i tak ta ziemia dostała przeróżnych składników
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 paź 2009, o 08:44
- Kontakt:
Ulaw To co piszą to naprawdę jest poprawne, w końcu piszą to specjaliści z ogromnym dorobkiem. Jeśli dałaś obornik możesz się spodziewać wielu czynników. Od przenawożenia - czyli dużo liści mało kwiatów, przez choroby, do ataku nornic. Pamiętaj że przesada w każdej dziedzinie jest gorsza niż zaniedbanie. Jeśli nic się specjalnego nie wydarzy będziesz mogła powiedzieć, że jesteś szczęściara.
Zoja
- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Mnie kiedys poradzono,ze przykrywa sie ostatecznie po andrzejkach,no chyba ze prognozy na grudzien beda przewidywac
dodatnie temperatury i ja stosuje sie do tego.
dodatnie temperatury i ja stosuje sie do tego.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Zobaczymy jak uda się eksperyment z obornikiem. Zdania są tak podzielone, że tylko pozostaje mi czekać na efekt. Jestem naprawdę świeżo upieczoną entuzjastką ogródków i wszystkiego uczę się od podstaw. Co do przykrywania to przykryte 30 paź cebulki zanosiłam się kilkakrotnie z zamiarem odkrycia, ale albo padał śnieg albo był mróz (pogoda olsztyńska...) i wreszcie zostawiłam je przykryte. Niech to będzie kolejny mój eksperyment :] Choć teraz znowu przyszło jakieś ocieplenie....
-
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
Ulaw mieszkałam w okolicach Olsztyna wiele lat i miałam ogród. Powiem Ci tak, jeśli kupiłaś zwykłe popularne odmiany to przezimują bez większych problemów - śniegu na Warmii jest sporo.Jeśli zaś kupiłaś jakieś rarytaski i zima będzie bezśnieżna to czarno widzę.
Na pewne zalecenia pracowały pokolenia ogrodników i lepiej z ich doświadczenia czerpać niż tracić czas i pieniądze.
Pozdrawiam Kaśka
Na pewne zalecenia pracowały pokolenia ogrodników i lepiej z ich doświadczenia czerpać niż tracić czas i pieniądze.
Pozdrawiam Kaśka
-
- 20p - Rozkręcam się...
Witam po zimie Mam pytanko dotyczące okrytych cebulek. W październiku zeszłego roku posadziłam do gruntu cebule hiacyntów, krokusów, czosnków, tulipanów, irysów, zawilców, cebulicy i narcyzów. Te, które tego wymagają zostały przykryte gałązkami świerku. Teraz zastanawiam się czy już przyszedł czas na ich odkrycie? Jestem początkującym ogródkowiczem i potrzebuje wsparcia doświadczonych osób
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli ziemia juz rozmarzła to trzeba odkryć. Tulipany,krokusy ,żonkile już powinny wychodzić z ziemi a okrycie skutecznie im to utrudni.
Serdecznie pozdrawiam Danuta