Krokusy w trawniku
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Krokusy na trawnik
A no to sprawa się wyjaśniła Widać bogate miasto jak ich stać na obsadzenie tylu hektarów krokusami
- Rodusik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
super krokusy .Zdjęcia rewelacja a tym labem to mnie oczywiście urzekło
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
gogi
W tym przypadku zainteresował mnie bardziej pies niż krokusy. Bardzo mi przypomina moją pożegnaną już sukę Watrę. Chwila wspomnień..
Pozdrawiam serdecznie
W tym przypadku zainteresował mnie bardziej pies niż krokusy. Bardzo mi przypomina moją pożegnaną już sukę Watrę. Chwila wspomnień..
Pozdrawiam serdecznie
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz tego dokonać"
halszka31, Rodusik dzięki, a psiunia to moja kochana Figa. Mam ją też w swoim avatarze.
gogiPiękna. Moja była nowej rasy: skrzyżowanie rodowodowego owczarka alzackiego i owczarka podhalańskiego Dała mi 15 lat nieustającej radości, czego i Wam życzę.
Doskonale zżyta z ogrodem, miała swoje w nim miejsce, nie kopała, nie podlewała, chodziła wyznaczonymi ścieżkami nie depcząc roślin.
Pozdrawiam i zazdroszczę
Doskonale zżyta z ogrodem, miała swoje w nim miejsce, nie kopała, nie podlewała, chodziła wyznaczonymi ścieżkami nie depcząc roślin.
Pozdrawiam i zazdroszczę
"Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz tego dokonać"
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Re:
U mnie krokusy są sadzone w ten sposób, że wycinamy w darni koło, podnosimy je, układamy w to kółko ( średnica ok. 30 cm) ok 30 szt krokusów a następnie darń wraca na swoje miejsce i po robocie! Przez 2 lata rosły cudnie, ale i tak w tym roku dosadziliśmy jeszcze 200. Tak ubielbiam ten widok, że wiem : za rok znowu dosadzę nowe. Kółeczka są rozrzucone po całym trawniku. Widok na wiosnę jest niesamowity! Już wiem, że jak wyginą( a na razie nic na to nie wskazuje) to posadzę nowe. Trawa 1 raz jest koszona zazwyczaj przed długim wekendem majowym.KamilaWr pisze:a podzielicie się doświadczeniem w sadzeniu kroskusów na trawie? chodzi mi o to jak głębokie i szerokie dołki robicie? Bo ziemia podobno powinna być spulchniona a nie ubita
ooo... Iwona, bardzo fajny pomysł z tym wycinaniem trawnika, dużo szybciej pewnie trwa w ten sposób sadzenie niż tak jak ja to zrobiłam 1,5 miesiąca temu czyli robienie dołków pod każdą cebulkę osobno. Skorzystam i w przyszłym roku zastosuję Twoją metodę bo pewnie będę dosadzała jeszcze w kilka miejsc.
pozdrawiam gorąco
pozdrawiam gorąco
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Iwcia, podoba mi się ten pomysł sadzenia krokusów w większych kępach.
Do tej pory sadziłam rządkiem pojedyncze cebulki wzdłuż chodnika, kiepsko je było widać a i kosiarką trzeba manewrować, by liści nie wyciąć. Taką krokusową kępę widać z daleka , no i kosiarką łatwiej ominąć. A krąg darni będę wycinać , stawiając duże wiaderko po farbie na trawniku i szpadlem wkoło objadę, wyjdzie mi wtedy równiutkie kółko.
Do tej pory sadziłam rządkiem pojedyncze cebulki wzdłuż chodnika, kiepsko je było widać a i kosiarką trzeba manewrować, by liści nie wyciąć. Taką krokusową kępę widać z daleka , no i kosiarką łatwiej ominąć. A krąg darni będę wycinać , stawiając duże wiaderko po farbie na trawniku i szpadlem wkoło objadę, wyjdzie mi wtedy równiutkie kółko.
Pozdrawiam! Gienia.
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam krokusy posadzone w trawnik bezpośrednio.
Wiosna gdy kosi się trawnik one już przekwitają i ścina się wszystko razem z krokusami.
Następnej wiosny znowu zakwitają na trawniku.
Nie wykopuje, a najwyżej dosadzam gdy trzeba.
Wiosna gdy kosi się trawnik one już przekwitają i ścina się wszystko razem z krokusami.
Następnej wiosny znowu zakwitają na trawniku.
Nie wykopuje, a najwyżej dosadzam gdy trzeba.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 27 paź 2009, o 22:16
Gogi urzekły mnie twoje krokusy! Ja posadziłam w swoim nowo założonym ogródku w tym roku 100 cebulek, ale mixu kolorowego (pokusiłam się niską ceną - ok.15zl za 100). W postach wyżej czytam, że raczej powinno się sadzić jednokolorowe... Hmm no zobaczymy co będzie z moich Faktycznie trawnik to idealne miejsce na krokusy, prezentują się tam pięknie, ale ja swoje posadziłam po prostu w ziemi, może z trawnikiem poeksperymentuje za rok, bo widzę, że warto:)
P.S. Ahh kiedy ten marzec przyjdzie...
P.S. Ahh kiedy ten marzec przyjdzie...
Dzięki ulaw102. Przyznam, że uwielbiam krokusy i mam ich baaardzo duuuużo ale głównie na rabatach. Co roku dosadzam nowe. W środę dosadziłam 230 cebul głównie na rabatach z hostami. W przyszłym roku jeśli te na trawniku bedą słabiej kwitły to przynajmniej 100 szt posadze w trawie.
Też nie moge doczekac sie marca. Mój sposób na zimową depresję to storczyki. Skoro nie da się grzebać na rabatkach to można na parapetach
Też nie moge doczekac sie marca. Mój sposób na zimową depresję to storczyki. Skoro nie da się grzebać na rabatkach to można na parapetach