Szeflera zrzuca liście
Re: Szeflera - Ciemne plamki na liściach
Zawsze można skorzystać z wyszukiwarki bo już sporo było na temat szeflery..
Ma za mokro i za dużą wilgotność powietrza prawdopodobnie. Opisz wszystko od podlewania przez stanowisko po wszystko co z nią robisz.
jak ma za mokro to znaczy że już czas ją wsadzić do ziemi ;]
jest w butelce z wodą, pomieszczenie zazwyczaj ciepłe(bardzo ciepłe) wieczorami obficie wietrzone minimum 1x w tygodniu zraszam roślinkę , jest przy oknie zachodnim dostęp do światła naturalnego ma
czy ziemia dla tej roślinki może być 50% ziemi dla palm i 50% ziemi do paproci czy ma być uniwersalna ?
jest w butelce z wodą, pomieszczenie zazwyczaj ciepłe(bardzo ciepłe) wieczorami obficie wietrzone minimum 1x w tygodniu zraszam roślinkę , jest przy oknie zachodnim dostęp do światła naturalnego ma
czy ziemia dla tej roślinki może być 50% ziemi dla palm i 50% ziemi do paproci czy ma być uniwersalna ?
To ja stawiam na przechłodzenie.Aż mnie zmroziły te obfite wietrzenia wieczorami.
Domyślam się,że ta szeflera jest w butelce z wodą? W ziemi będą jej tak samo opadać i robić się plamy dopóki nie zapewnisz jej jako takiej opieki.
Rośliny powinny mieć jednakową temperaturę.Z tego co napisałeś to najpierw jest w inkubatorze a później fundujesz jej Sybir.Przy takiej opiece ubijesz wszystko i nie tylko szeflerę.
Ja posadziłbym w ziemi palmowej,nie mieszałbym z ziemią do paproci.
"Za mokro" to Przemek pewnie pomyślał,że jest roślina w ziemi.
Podejrzewam,że dalej będzie się sypać ta roślina,chyba,że się z nią dogadasz..
U mnie szeflery stoją jedna na zachodnim oknie na parapecie,druga na podłodze przy drzwiach patiosowych.
Pomimo,że temperatura się waha o kilka stopni (w dzień chłodno,wieczorem cieplej,w nocy chłodno) to czasami tylko pojedynczy listek opadnie,ale to rzadko.
Jak już posadzisz do ziemi to nie przelewaj,lepiej żeby ziemia przeschła a później obficiej podlać.Ja podlewam raz na 2 tygodnie...w zależności jaka jest ziemia.
Domyślam się,że ta szeflera jest w butelce z wodą? W ziemi będą jej tak samo opadać i robić się plamy dopóki nie zapewnisz jej jako takiej opieki.
Rośliny powinny mieć jednakową temperaturę.Z tego co napisałeś to najpierw jest w inkubatorze a później fundujesz jej Sybir.Przy takiej opiece ubijesz wszystko i nie tylko szeflerę.
Ja posadziłbym w ziemi palmowej,nie mieszałbym z ziemią do paproci.
"Za mokro" to Przemek pewnie pomyślał,że jest roślina w ziemi.
Podejrzewam,że dalej będzie się sypać ta roślina,chyba,że się z nią dogadasz..
U mnie szeflery stoją jedna na zachodnim oknie na parapecie,druga na podłodze przy drzwiach patiosowych.
Pomimo,że temperatura się waha o kilka stopni (w dzień chłodno,wieczorem cieplej,w nocy chłodno) to czasami tylko pojedynczy listek opadnie,ale to rzadko.
Jak już posadzisz do ziemi to nie przelewaj,lepiej żeby ziemia przeschła a później obficiej podlać.Ja podlewam raz na 2 tygodnie...w zależności jaka jest ziemia.
z powodu takiego wietrzenia to pierwszy raz mi jakakolwiek roślina tak zareagowała a na parapecie(bliżej źródła zimna) mam storczyki,kaktusy ,bambus ,ciut dalej 2x palma i sadzonkę drzewa jedwabnego szeflera to największa roślinka jaką mam w pokoju ;] w ciągu około 2 tygodni zrzuciła mi 16 liści i 2 łodygi z liśćmi w innych pokojach jest o około 4-7*C niższa temperatura niż w moim pokoju( to ze względu na terraria które tam mam )
trudno postaram się do niej dopasować, ale jak wsadzę ją do gleby i zapewnię stałą temperaturę to przeżyje ?
trudno postaram się do niej dopasować, ale jak wsadzę ją do gleby i zapewnię stałą temperaturę to przeżyje ?
- 2iza
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę ,że powinna dać sobie radę ,chociaż to też zależy w jakim stanie jest jej łodyga . Moja robiła to samo w ziemi jak była przelana ,teraz nie gubi już liści . Podstawą do hodowli roślin tropikalnych jest utrzymanie warunków podobnych do naturalnych ,a więc myślę ,że musisz poczytać troszku na temat tej roślinki i nie chłodzić bo tego na pewno żadna roślina ciepłolubna nie zniesie.
jeszcze pytanko czy mogę przyciąć jej łodygę na której są korzenie ? bo doniczka ma 17cm wysokości a część na której są korzenie też ma tyle to bym przyciął to o kilka cm od dołu
Można skrócić.
Po jakim czasie się to wyprostuje, bo na razie jest w kształcie łuku , czy może dać jakieś podpory i/lub przywiązać do czegoś ?
i czemu liście się nie odwracają do okna ?
i czemu liście się nie odwracają do okna ?
Liście w kilka minut się nie odwrócą do okna.
Co do łuku to owszem można dać jakąś podporę i powoli,delikatnie spróbować przymocować do tego czegoś.
Zależy jak bardzo jest wygięta,bo można stopniowo przyzwyczajać pęd żeby się wyprostował.
Należy pamiętać żeby mocno nie ściskać umocowując ponieważ z czasem łodyga zwiększy objętość.To tak profilaktycznie.
Co do łuku to owszem można dać jakąś podporę i powoli,delikatnie spróbować przymocować do tego czegoś.
Zależy jak bardzo jest wygięta,bo można stopniowo przyzwyczajać pęd żeby się wyprostował.
Należy pamiętać żeby mocno nie ściskać umocowując ponieważ z czasem łodyga zwiększy objętość.To tak profilaktycznie.
Re: Szeflera - opadają listki
Zastanawiałam sie dlaczego moja gubi liście, chyba wychodzi na to, że jej "dogodziłam" z podlewaniem.
Druga sprawa, w ziemi widziałam takie malusieńkie, białe, skaczące robczaki, dosłownie mikroskopijne.. nie wiem czy to są skoczkonogi, czy jakieś inne?
Druga sprawa, w ziemi widziałam takie malusieńkie, białe, skaczące robczaki, dosłownie mikroskopijne.. nie wiem czy to są skoczkonogi, czy jakieś inne?
Pozdrawiam
Storczyki Carismy
Storczyki Carismy
Re: Szeflera - opadają listki
Możliwe jeśli skaczą po odlaniu to skoczogonki, Nomolt i po sprawie.