Identyfikacja iglaków różnych
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja - IGLAKI
MirekL -Bardzo dziękuję za identyfikację .
Już sobie zapisałam
Już sobie zapisałam
Re: Kupiłam cyprysika?
To teraz kupione? A czemu takie zamorzone,że nie idzie rozpoznać?
Musi groszkowy 'Squarrosa' albo cuś w podobie. Nie rośnie szybko, ale z czasem nawet sporawe. Albo siewka zwykłego groszkowego... co bardziej prawdopodobne. Takie coś sprzedawać... hmmmm
Na suchych stanowiskach zasycha wewnątrz krzewu, (już widać) a że suche niechętnie oblatuje, potrafi nieciekawie się prezentować.
Natomiast ciąć można i w ten sposób utrzymać w dowolnej wielkości i fasonie
Musi groszkowy 'Squarrosa' albo cuś w podobie. Nie rośnie szybko, ale z czasem nawet sporawe. Albo siewka zwykłego groszkowego... co bardziej prawdopodobne. Takie coś sprzedawać... hmmmm
Na suchych stanowiskach zasycha wewnątrz krzewu, (już widać) a że suche niechętnie oblatuje, potrafi nieciekawie się prezentować.
Natomiast ciąć można i w ten sposób utrzymać w dowolnej wielkości i fasonie
Aguś potwierdzam diagnozę Mirka. Rodzice mają takie okazy i rzeczywiście trzeba je ciąć jak chcesz mieć żywopłot, bo ogałacają się od środka. Można też na bonsai wykorzystać
Moim zdaniem to zwykły groszkowy a są szkółki które sprzedają "takie rzeczy" dla kolekcjonerów. Są zapaleńcy, którzy chcą mieć "coś" czego nie mają sąsiedziMirekL pisze: Albo siewka zwykłego groszkowego... co bardziej prawdopodobne. Takie coś sprzedawać... hmmmm
Re: Identyfikacja - IGLAKI
Rozmiar podobny
IGLAKI - krzewy i drzewka (świerki i jałowce)
Witam,
z racji tego, że ktoś wyrzucał tydzień temu spory zestaw krzewów z otoczenia budynku (nakaz wycięcia) to przygarnąłem pół przyczepy nasadzeń.
Pierwsze pytanie czy jest szansa ze to się przyjmie? Wykopane 26 i 27 listopada. Sadzone koparką (sic!) tydzień temu 28 listopada. Podlane obficie 29 listopada. Później był tydzień lekkich mrozów (na tyle "lekkich", że mi wodomierz rozwaliło :/) i powtórka z podlewania 6 grudnia. Pod każdy krzak minimum 200 litrów wody poszło (przy drugim podlewaniu wylałem 4 kubiki na całość) i planuje jeszcze dać po 100 litrów za tydzień.
I teraz zdjęcia do identyfikacji:
1. Obstawiam Jałowiec
2. Drugi chyba też Jałowiec
3. Nie mam pojęcia co to
4. Jakiś świerk z opadającymi gałęziami
5. Jakaś jodła?
6. Pięć sztuk leżących thuj (nie wiem co to może być za odmiana)
7. Też Jałowiec?
8. I kolejny Jałowiec?
Jako całość wygląda to tak:
Oj wysypało się dość dużo iglaków z tej przyczepy.
Aby za bardzo nie przykrywały strony zmniejszyłam rozmiar fotek.
W większym rozmiarze można będzie je zobaczyć po kliknięciu
na poszczególnych obrazkach. Anna N
z racji tego, że ktoś wyrzucał tydzień temu spory zestaw krzewów z otoczenia budynku (nakaz wycięcia) to przygarnąłem pół przyczepy nasadzeń.
Pierwsze pytanie czy jest szansa ze to się przyjmie? Wykopane 26 i 27 listopada. Sadzone koparką (sic!) tydzień temu 28 listopada. Podlane obficie 29 listopada. Później był tydzień lekkich mrozów (na tyle "lekkich", że mi wodomierz rozwaliło :/) i powtórka z podlewania 6 grudnia. Pod każdy krzak minimum 200 litrów wody poszło (przy drugim podlewaniu wylałem 4 kubiki na całość) i planuje jeszcze dać po 100 litrów za tydzień.
I teraz zdjęcia do identyfikacji:
1. Obstawiam Jałowiec
2. Drugi chyba też Jałowiec
3. Nie mam pojęcia co to
4. Jakiś świerk z opadającymi gałęziami
5. Jakaś jodła?
6. Pięć sztuk leżących thuj (nie wiem co to może być za odmiana)
7. Też Jałowiec?
8. I kolejny Jałowiec?
Jako całość wygląda to tak:
Oj wysypało się dość dużo iglaków z tej przyczepy.
Aby za bardzo nie przykrywały strony zmniejszyłam rozmiar fotek.
W większym rozmiarze można będzie je zobaczyć po kliknięciu
na poszczególnych obrazkach. Anna N
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: zestaw krzewów i drzewka do identyfikacji
Ta leżąca tuja to może mikrobiota syberyjska .
Re: zestaw krzewów i drzewka do identyfikacji
5. według szyszek to świerk serbski
Reszta to jałowce, które w starszym wieku źle znoszą przesadzanie i z reguły usychają.Niestety raczej nie będzie z nich ozdoba.Może te płożące, ale zależy ile korzeni miały, bo najczęściej jak ktoś wyrzuca, to nie pieści się zbytnio z wykopywaniem.
Reszta to jałowce, które w starszym wieku źle znoszą przesadzanie i z reguły usychają.Niestety raczej nie będzie z nich ozdoba.Może te płożące, ale zależy ile korzeni miały, bo najczęściej jak ktoś wyrzuca, to nie pieści się zbytnio z wykopywaniem.
Re: IGLAKI - krzewy i drzewka (świerki i jałowce)
Nie wyrzucali tego celowo. Byli zmuszeni pewnymi czynnikami. Zobaczymy co będzie Podlałem już trzeci raz i teraz będę czekać do wiosny. Dam znać czy się coś przyjęło. Dziękuję wszystkim za czas poświęcony na identyfikację oraz udział w dyskusji Pozdrawiam
Re: IGLAKI - krzewy i drzewka (świerki i jałowce)
Fajne zagadki, ja obstawiam:
1,2 Jałowiec chiński Stricta
3 Jałowiec chiński Kuriwao Gold
4 Świerk pospolity Acrocona
5 Świerk serbski Pendula
6 Jakby Jałowiec Pfitzera Old Gold ale ciężko z tych zdjęć
7,8 Jałowiec chiński Stricta
1,2 Jałowiec chiński Stricta
3 Jałowiec chiński Kuriwao Gold
4 Świerk pospolity Acrocona
5 Świerk serbski Pendula
6 Jakby Jałowiec Pfitzera Old Gold ale ciężko z tych zdjęć