Ewidencja storczyków - zapisujecie?
Ewidencja storczyków - zapisujecie?
Jestem ciekawa czy zapisujecie, gdzie kupiłyście, za ile, kolor, kwitnienia, itp? Jeśli tak, to gdzie? Na fiszkach, w zeszycie, na komputerze?
Ja dostałam jakiś czas temu od Męża, elegancki notes i w nim zapisuję datę i miejsce zakupu, cenę, kolor, kiedy zakwitł, kiedy przekwitł itp.
Wygodniej pewnie by mi było zapisywać na komputerze, ale jakieś takie "bezduszne" mi się wydawało ;)
Ja dostałam jakiś czas temu od Męża, elegancki notes i w nim zapisuję datę i miejsce zakupu, cenę, kolor, kiedy zakwitł, kiedy przekwitł itp.
Wygodniej pewnie by mi było zapisywać na komputerze, ale jakieś takie "bezduszne" mi się wydawało ;)
- asiula13
- 1000p
- Od: 16 cze 2009, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ewidencja storczyków - zapisujecie?
Wiesz.. ja nie zapisuję.... Ale m/w po liściach poznaję który jest który
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zapisuję wszystko- mam tabelkę w komputerze, to dużo wygodniejsze niż ręczne pisanie, przynajmniej dla mnie.
Notuję kolor, stan ogólny, daty moczenia, czy dałam nawóz czy nie, notuję daty przesadzenia i zabiegów leczniczych (jeśli są), a także nowe przyrosty i wszelkie zmiany na roślinie.
Cen nie notuję, ale, o dziwo, pamiętam wszystkie ;)
Te notaki już kilka razy przydały mi się, jak chciałam sprawdzić co się działo z rośliną ileś tam wstecz bo np. zaczęła marnieć czy za długo nic się nie działo... Fajna rzecz!
Notuję kolor, stan ogólny, daty moczenia, czy dałam nawóz czy nie, notuję daty przesadzenia i zabiegów leczniczych (jeśli są), a także nowe przyrosty i wszelkie zmiany na roślinie.
Cen nie notuję, ale, o dziwo, pamiętam wszystkie ;)
Te notaki już kilka razy przydały mi się, jak chciałam sprawdzić co się działo z rośliną ileś tam wstecz bo np. zaczęła marnieć czy za długo nic się nie działo... Fajna rzecz!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście, że "pamiętnikuję" wszystkie informacje i to w komputerze właśnie.
Tu na początku drugiego wątku są tego efekty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 55&start=0 a dalej jak to robię.
To o wiele wygodniejsze niż odręcznie, bo część się robi na zasadzie kopiuj wklej. A na dodatek daję tam też linki do ważniejszych na danym etapie fotek: zawsze u góry fotka informacyjna, a potem chorób, dziwnych kwitnień lub keiki.
A jeden z arkuszy Excela służy mi jako zbiór adresów internetowych do ważnych stron o nich.
Tu na początku drugiego wątku są tego efekty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 55&start=0 a dalej jak to robię.
To o wiele wygodniejsze niż odręcznie, bo część się robi na zasadzie kopiuj wklej. A na dodatek daję tam też linki do ważniejszych na danym etapie fotek: zawsze u góry fotka informacyjna, a potem chorób, dziwnych kwitnień lub keiki.
A jeden z arkuszy Excela służy mi jako zbiór adresów internetowych do ważnych stron o nich.
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zapisuję w notesie- kiedy i gdzie nabyta roślina, w jakim stadium rozwoju, jaki stan, a potem dopisuję wszelkie zmiany łącznie z tym, że już nie istnieje i datą. Nie mam ich tak wiele więc notes wystarcza. Zresztą planuję to zakończyć po drugim roku obserwacji.
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Ja kupuję osłonki w kolorze kwiatu i wiem, który jest który
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ja nie zapisuję. Kiedyś próbowałam, ale szybko mi się znudziło. Mam słomiany zapał. I nie umiałabym odróżnić storczyków w takich notatkach, bo by było z 60 Phalaenopsis i kilka Vand, tych Phal. nie szłoby odróżnić na kartkach (ale normalne Phal. po liściach umiem odróżnić bardzo dobrze).
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
A ja również notuję w zeszycie pt: Ogród....Hihi z przodu- mam opisy roślin ogrodowych, co Komu obiecałam, kiedy przycinałam krzewy, odmiany moich ulubionych kwiatów itd. A od tyłu <od końca zeszytu> notatki robię własnie dla storczyków. W kompie niestety już za mało miejsca na storczyki....
-- Śr 18 lis 2009 19:21 --
Aaaa...oczywiście lista chciejstw również tam jest
-- Śr 18 lis 2009 19:21 --
Aaaa...oczywiście lista chciejstw również tam jest
Jeju, jakie uporzadkowane z Was dziewczyny
ja tylko zapisuje na doniczce jaki kolor i date kupna - i to wszystko
ja tylko zapisuje na doniczce jaki kolor i date kupna - i to wszystko
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Uporządkowane?! Ja to robię z lenistwa (czy też dla ułatwienia ;) ), żeby potem nie chodzić i się nie zastanawiać który to, kiedy ja go podlewałam i czy nawoziłam, kiedy kwitł ostatnio... W ten sposób nie muszę ich oglądać i zastanawiać się czy już trzeba podlewać- od razu wiem kiedy będzie następny raz. Oczywiście mimo wszystko obserwuję je jak się mają i w razie potrzeby przesuwam podlewanie, ale generalnie termin co 8-10 dni jest ok i po prostu lecę wg kalendarza, dużo mi to upraszcza
Pozdrawiam, Agnieszka
Mimo wszystko podziwiam Ja swoje podlewam w jednym dniu wiec nie musze zapisywac kiedy co i jak
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Ja swoje moczę seryjnie jeden za drugim w ciągu jednego dnia. Zaczynam rano i przy pięciu sztukach po godzince moczenia po obiedzie kończę.
Ja sobie wydrukowałam tabelki - po jednej dla każdego storczyka. Zapisuję w nich różne ważne "wydarzenia", wraz z datami: podlewanie, nawożenie, przesadzanie, pojawienie się nowych liści czy pędów. Storczyki są w tych tabelkach ponumerowane, a że mam ich kilka na krzyż, to poznaję po liściach, który jest który i jaki ma nr ;)
Rzadko kiedy udaje mi się wykąpać wszystkie rośliny naraz, bo każda przesycha w swoim własnym tempie, toteż zwłaszcza zapisywanie nawożenia mi się przydaje.
Rzadko kiedy udaje mi się wykąpać wszystkie rośliny naraz, bo każda przesycha w swoim własnym tempie, toteż zwłaszcza zapisywanie nawożenia mi się przydaje.
MÓJ FLICKR ;)